Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (9) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 23:31
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 2:59
Zawracanie
BongMan • 2012-03-21, 14:46
Postanowiłem zilustrować i wyjaśnić pewien problem drogowy, bo jak po raz n-ty widzę jak jakiś niedojeb blokuje skrzyżowanie, to krew się we mnie gotuje.

Jeśli nie jesteś kierowcą to proszę, nie komentuj.
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
~LegendarnyZiom 2012-03-21, 18:17 8
Mnie tam bardziej wkurwia jak kierunków przy zjeździe z ronda nie włączają.
Zgłoś
kokinosz 2012-03-21, 19:22
@ jaczuro

1. Jeżeli chcesz coś udowodnić, to podaj konkret. Nie interesuje mnie z kim się o co kłóciłeś. Może nie wyniosłeś lekcji, nie wiem. Jeżeli coś podajesz, podaj źródło lub dowód. Podstawa rzeczowej dyskusji.

2. Nie jest to jazda pod prąd. Podałem uzasadnienie, co jest zalecane, skoro nie ma jednoznacznej interpretacji. Dodaj do tego zwyczaje kierowców, a większość tak właśnie skręca/zawraca. Znaki takie masz w Poznaniu (film), ale były (być może są nadal) w Lublinie i Warszawie. To więc kierowcy mają jeździć wbrew znakom? Nie chciałbym nagle zbierać zderzaka, bo postanowiłem zmienić przyzwyczajenie kierowców. Które, powtarzam, nie ma określenia w kodeksie.

3. Gdzie wyzwałem ciebie? Wskazałem ci niekonsekwencję logiczną. To od ciebie można przeczytać "napinaczu". Pokaż mi "palcem", gdzie "wyzywałem ludzi" (bo chyba chodziło o twoją osobę).

4. Dobrze wiem, w jakiej liczbie użyłeś słowa. Czy napisałem, że odebrałem to do siebie? W związku z tym, że nie ma określenia w kodeksie, bezpodstawnie nazywasz tak ludzi jeżdżących "na lewo", bezkolizyjnie. Amen.
Zgłoś
makabrax 2012-03-21, 19:54 1
Basco napisał/a:

Po Poznaniu to się wogóle ciekawie jeździ. Zwłaszcza na Ratajowym rondzie, gdzie ustępujesz wjeżdżającym na rondo.

czyli jest to normalne rondo...

Kod:
Na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym obowiązuje zasada, że pojazd będący w ruchu wokół wyspy ustępuje pierwszeństwa pojazdowi dojeżdżającemu do ronda (zasada prawej ręki). Jeżeli jednak przed rondem, ponad znakiem C-12 (ruch okrężny), znajduje się znak A-7 (ustąp pierwszeństwa przejazdu), wtedy pierwszeństwo posiada pojazd znajdujący się na rondzie.

a co do tematu, wszystko zależy od wielkości skrzyżowania, jeżeli jest ono malutkie (wysepka/pas zieleni oddzielający pasy ruchu jest wąski) wtedy jak najbardziej powinno się skrócić ten manewr i po prostu zawrócić (szczególnie przy małym natężeniu ruchu)... gdy jest to dość duże skrzyżowanie to sorry, ale po to są te pasy na jezdni wymalowane...
Zgłoś
J................o 2012-03-21, 20:46
@up Cilofan
Skoro piszesz, ze nie ma w kodeksie to po co mam szukać? dzięki
Bezkolizyjnie to by było na skrzyżowaniu bez pasa zieleni, tu ewidentnie można sie komuś wbić na czołowe albo tarasowac przejazd. Serio, nie widzisz tego? wg rysunku masz pas zieleni czy czegośtam o szerokości ponad 3 długości przeciętnej osobówki, odległość wystarczająca do tego, by taki nawrót wykonać poprawnie a nie jechac pod prąd.
Zgłoś
qyk 2012-03-22, 9:08
BongMan Chyba ci się strony pomyliły Na jakis PZM to wrzuć
Zgłoś
.................. 2012-03-22, 10:28 1
Jak dam piwo to wyjdzie z poczekalni... i będzie więcej wypowiedzi speców.
Zgłoś
Towdi 2012-03-22, 10:36 1
spoko, po Twoim poście teraz na drogach całej Polski wszystko ulegnie zmianie, doceniam zaangażowanie na rzecz poprawy złych nawyków kierowców...
Zgłoś
Suka_Blyat 2012-03-22, 10:42
BongMan z jakiej dzielnicy Sosnowca jesteś?
Zgłoś
.................. 2012-03-22, 10:43 5
~Sklej napisał/a:

BongMan z jakiej dzielnicy Sosnowca jesteś?

Chcesz się z nim umówić?
Zgłoś
papuv 2012-03-22, 10:44
Nawet dziecko po zdaniu na kartę rowerową potrafiłoby poprawnie się w takich sytuacjach zachować - innymi słowy jeżdżą tak specjalnie by wkurzyć.
Zgłoś
B................n 2012-03-22, 10:47
nie jestem kierowca, ale wiem ze zaslugujesz na karnego kutasa za chujowe parkowanie
Zgłoś
nikos 2012-03-22, 10:52 17
BongMan jesteś debilem, mam nadzieje że umrzesz na raka. Przez takich dałnów jak ty ktoś wprowadził na rondach że prawym można zapierdalać do 2 zjazdu blokując tym samym możliwość wyjazdu tym z wewnętrznego. Co w praktyce wygląda tak że wiocha ( BongMan głównie) zapierdala naokoło zewnętrznym pasem ronda i nie da się z wewnętrznego wyjechać wiec ludzie jeżdżą tylko prawym i robią korki w tych jebanych miastach.
BongMan napisał/a:

niedojeb blokuje skrzyżowanie

co? stary weź sobie zobacz co ty narysowałeś i nie gadaj takich głupot bo aż to boli.

TAK MASZ JEŹDZIĆ:
Zgłoś
.................. 2012-03-22, 10:56
Hehe, flejm się zaczyna. Niedobrze.
Zgłoś
korab1 2012-03-22, 11:01 2
BogoMan dobrze rozrysował. znacie coś takiego ?
są różne skrzyżowania. to co dał Bogo, jest najzwyklejszym skrzyżowaniem, bez miejsc wydzielonych na nawracanie.

Zgłoś
S................n 2012-03-22, 11:03 2
W przypadku kiedy są na jezdni oznaczenia poziome zawracamy tak jak narysował BongMan.
W przypadku kiedy znaków poziomych nie ma zawracamy po wewnętrznej czyli tak jak narysował nikos.
Rysunek BongMana jest prawidłowy ponieważ posiada znaki poziome.
Rysunek nikosa też jest prawidłowy gdyż na zawrotce tych znaków nie ma (mniejsza o to, że pewnie nie zasłonił ich celowo, tylko przez przypadek jak te kolorowe prostokąty stawiał).
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem