📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 5:32
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 3:27
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Nie oglądałem bo już nie mam czasu chciałem tylko napisać że zajebiście ciężkie zbroje płytowe to bujda i rycerz na polu walki nie mógłby sobie pozwolić na przerócenie się i nie możnośc wstania bez dźwigu ani pomocy wielu kompanów. Ciężkie zbroje płytowe to przywilej rycerzy ale tylko i wyłącznie na turniejach możliwe też że na paradach w czasie boju zakładano normalne zbroje a herby trzymały się na tarczach albo były wygraberowane na napierśniku ale to nie były zajebiście wielkie elementy.
Jak filmik jest nie o tym to zlicznujcie mnie.
Jak filmik jest nie o tym to zlicznujcie mnie.
@up potwierdzam. ciężkie zbroje turniejowe używane były tylko i wyłącznie na turniejach. rycerz na polu walki potrzebował, ochrony, mobilności, lekkości w jednym natomiast na turnieju tylko i wyłącznie ochrony gdyż na turniejach nie mordowano tylko po prostu hucznie bawiono, koń w takim wypadku narażony był na obcowanie z ciężarem rycerza przez chwilę natomiast w czasie walki pod ciężarem zbroi po prostu by chyba padł.
@Moup masz racje (i na twoje szczęście to jest w filmiku ). Tyle, że pełne zbroje płytowe były cholernie drogie (obecnie byłoby równowartością sporej wili). Mogli sobie pozwolić na nią tylko królowe i bogaci rycerze/książeta, dlatego nie były zbyt powszechne. Dodatkowo po pokonaniu/zabiciu przeciwnika (raczej brano do niewoli dla okupu), zabierano przeciwnikowi. A dodać to tego miecz, koń, siodło z oporządzeniem to taki rycerz mógł być żyłą złota.
Pełne płytówki noszono w renesansie, a w sredniowieczu praktycznie tylko jakies ostatnie 100 lat tejże epoki, jeszcze pod grunwaldem prawie nikt takiej zbroi nie miał. Poza tym to bylo niemozliwie drogie i gwarantowało w sumie tyle ze raczej nie zginiesz, tylko co z tego skoro taki dostal paroma kamieniami, beltami, czy innym latajacym gownem to byl pewnie tak oszolomiony ze do walki sie nie nadawał.
werewolfer napisał/a:
Pod zbroją nosiło się zawsze grube tuniki, żeby amortyzowały ciosy obuchowe i blachy nie szorowały skóry.tylko co z tego skoro taki dostal paroma kamieniami, beltami, czy innym latajacym gownem to byl pewnie tak oszolomiony ze do walki sie nie nadawał.
sadistic.pl/pelna-zbroja-plytowa-mity-i-fakty-vt336083.htm
up, wypbraz sobie ze nosilem taka zbroje i nawet w niej sparowałem, mieczem to sobie mozesz po tym tluc do woli, ale jak dostaniesz czyms ciezkim w leb to i tak dzwoni w uszach, wiec jakby ktos mial dostac beltami z kuszy czy kamieniami lecacymi z ogromna sila to wspolczuje.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów