wznosi się na wysokość 37 km.....
A powie ktoś na jakiej wysokości wiszą sztuczne satelity? Kiedyś czytałem że ok. 160 km ale pewny nie jestem...
t=57[s] V-prędkość.
s=37000[m]
s=v*t Przeksztalcajac V=s/t
V=37000/57[m/s]
V=649[m/s] ---[Około]---
Odpowiedz: Rakieta leciała z prędkością 649 [m/s] czyli 2336,4 [km/h]. Ok dwukrtonie szybciej od dzwięku.
PS. Mam nadzieję że komuś pomogłem uświadomić prędkośc tej rakietki I przypomniałem komuś wiedzę z gimnazjum.
Hmm czas działania silników to ok 57 sekund. Wysokosc 37km = 37000m, czyli:
Dane: Szukamy:
t=57[s] V-prędkość.
s=37000[m]
s=v*t Przeksztalcajac V=s/t
V=37000/57[m/s]
V=649[m/s] ---[Około]---
Odpowiedz: Rakieta leciała z prędkością 649 [m/s] czyli 2336,4 [km/h]. Ok dwukrtonie szybciej od dzwięku.
PS. Mam nadzieję że komuś pomogłem uświadomić prędkośc tej rakietki I przypomniałem komuś wiedzę z gimnazjum.
Wartość jest uśredniona, trzeba pamiętać, że na początku się rozpędzała, także później musiała lecieć jeszcze szybciej
No tak, ale nie liczyłem też oporu powietrza, ani przeciązenia działającego na tę rakietę, pozatym ... nie wiem ile ona ważyła, nie znam jej masy.
Wartość jest uśredniona, trzeba pamiętać, że na początku się rozpędzała, także później musiała lecieć jeszcze szybciej
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów