źródło
fakty.interia.pl/polska/news-19-latek-z-pisza-skazany-za-przekroczenie...
art. 158 § 3 k.k. - jeżeli następstwem bójki lub pobicia jest śmierć człowieka, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10
Ale czego się spodziewał, użycie noża podczas bójki oznacza problemy nawet jeśli napastnik nie umrze, gdy tamten atakuje nieuzbrojony. Jeszcze można by zrozumieć, gdyby w ręce/nogi celował, ale cios nożem w klatkę, raczej źle się kończy.
To nie był napad rabunkowy, włamanie czy próba zabójstwa, tylko pijaczek pod klubem szukający zaczepki, a takich pełno, jednak nikt ich nie zabija.
Mogli mu zmienić kwalifikację czynu na pobicie ze skutkiem śmiertelnym.
Cytat:
art. 158 § 3 k.k. - jeżeli następstwem bójki lub pobicia jest śmierć człowieka, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10
I wtedy zawiasy można już dać.
Czy ja dobrze rozumiem? Koleś dostał w gębę i wywalili go z lokalu, a on zamiast iść do domu, czekał na innego gościa, wbił mu nóż w klatkę piersiową i pozbył się narzędzia i uciekł? No nie wiem czy czasem 4 lata to nie za mało.
Za danie w gębę nie wbija się komuś noża w klatę, tylko albo się oddaje, albo idzie w pizdiet.
nie moge tego debilnego prawa zrozumiec,mam nadzieje ze chociaz te k***y z pisu jakos zareaguja na to.
Orientuje się ktoś jak wyglądałaby ewentualna sprawa petycji do Dudy?