📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
46 minut temu
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
2024-11-08, 0:14
🔥
20 miesięcy bezwzględnego więzienia za post na FB
- teraz popularne
A wie ktoś dlaczego my mamy McRoyal a w stanach wpierdalają quarter pounder with cheese?
Właśnie...
Właśnie...
Te same auta tyle, że pod inną nazwą. U nas był FSO 125p lub polski fiat 125p, a we Włoszech był to fiat 125p.
No i silnik w polskim fiacie pochodził od starego modelu fiata dużo starszego niż 125p włoskiego. Także Polski fiat był składanką 2 włoskich fiatów. Obecnie na drogach można spotkać forda fiestę i mazdę chyba 121. Buda jest ta sama. Silnik nie wiem ale na pewno różnią się logiem.
No i silnik w polskim fiacie pochodził od starego modelu fiata dużo starszego niż 125p włoskiego. Także Polski fiat był składanką 2 włoskich fiatów. Obecnie na drogach można spotkać forda fiestę i mazdę chyba 121. Buda jest ta sama. Silnik nie wiem ale na pewno różnią się logiem.
Skoro prawo patentowe w Chinach niemalże nie istnieje to czemu sie dziwić
Od 1:16 jakiś bohomaz.
Od 2:43 podróbka Rolls Royce'a.
Od 1:16 jakiś bohomaz.
Od 2:43 podróbka Rolls Royce'a.
Nie do końca komentarze są trafne,bo co innego zakup licencji na wygląd nadwozia,czy podzespoły,a co innego kopia.Jeśli chodzi o zakup licencji to przykładem jest wspomniane nadwozie Fiata125.Chińczycy nie bawią się w zakupy licencji,dobrze wiedzą,że reszta świata może im skoczyć.Jak ktoś tu wspomniał,prawo patentowe praktycznie w Chinach nie istnieje,kto pierwszy ten lepszy,patenty innych krajów w Chinach niewiele znaczą.
Całkiem niedawno było głośno o chińskim Smarcie,widziałem go na drodze i naprawdę trudno odróżnić z daleka od "oryginalnego" Smarta,miały być jakieś procesy,ale Chińczyki maja to w dupie i trzaskają Shuanghuan Bubble'a.
Całkiem niedawno było głośno o chińskim Smarcie,widziałem go na drodze i naprawdę trudno odróżnić z daleka od "oryginalnego" Smarta,miały być jakieś procesy,ale Chińczyki maja to w dupie i trzaskają Shuanghuan Bubble'a.
Szeryfian napisał/a:
Te same auta tyle, że pod inną nazwą. U nas był FSO 125p lub polski fiat 125p, a we Włoszech był to fiat 125p.
Fiat 125p był produkowany NA LICENCJI włoskiego Fiata 125, podobnie jak ruscy produkowali Ładę 2103 i wszelkie inne odmiany na licencji Fiata 124, co było szczególnie w tamtych latach popularną praktyką. Ford Fiesta i Mazda 121 to był ten sam samochód produkowany wspólnie w tej samej fabryce przez tych samych ludzi.
To co mamy w tym temacie to chińskie, nędzne podróbki wykorzystujące to, że w chinach prawo patentowe praktycznie nie istnieje, dzięki czemu w świetle ich prawa coś takiego jest legalne. Dopiero chcąc sprzedawać te samochody na rynkach innych niż chiński mieliby spore problemy, dlatego dopiero w ostatnich latach chińczycy wypuszczają całkowicie własne modele.
crash testy bym porównał
śmiało mogę napisać, że było a i tak warna nie dostane
I to jest pieknę, w Europie i USA wprowadzają ACTA czy inną PIPĘ a kitańce mają wyjebane...
jednak to była prawda jak zwiedzając muzeum i salon BMW w Monachium powiedziałem "pełno tu chińczyków i japońców, pewnie będą robic prototypy..." heheh i stało się. a jebańce oczy wszędzie wtykali
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów