Mieliśmy w Białymstoku wizytę antykatolika, antychrysta, anty-polaka - Jana Hartmana. Młodzież Wszechpolska postanowiła zadać kilka niewygodnych pytań, ale po komunikacie prof. Kowalskiej, iż nie są mile widziani i że wezwano policję, postanowili w ciszy oprotestować wykład i po kilku minutach opuścili salę wykładową.
Nazwałem to "Milczącym protestem".
Działacze MW nie mogli swobodnie opuścić budynku uniwersytetu, bo przed wejściem zostali wszyscy zatrzymania i spisani z dowodów. Działanie policji jest niezrozumiałe, bo nie było żadnego zajścia.
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Policja ma prawo do przypadkowego wylegitymowania. To nie jest ZATRZYMANIE tylko wylegitymowanie. Rutynowa czynność, sprawdzają czy poszukiwany, czy coś przeskrobał. Poza tym prowadzą coś w rodzaju spisu ludności, że taki i taki obywatel, zamieszkały tu i tu, był w tym i tym miejscu. Normalna rzecz. Mają do tego prawo, a Wam, drodzy obywatele nie powinno wam to przeszkadzać.
Zatrzymanie ma miejsce, kiedy Cię powijają na dołek, bo coś tam. I jeśli to 'coś tam' to tylko coś tam, nie mogą trzymać Cię dłużej niż 48. Jeśli dowali się prokurator, to wtedy zamykają Cię do dyspozycji, i kierują na wagę. No ale to są przypadki uzasadnione, udokumentowane, poparte dowodami, potem oczywiście sprawy karne.
Biorąc pod uwagę cel zatrzymania, można je podzielić na:
1) procesowe – celem jest zapewnienie prawidłowego toku postępowania karnego,
2) pozaprocesowe, w którym wyróżniamy:
a) porządkowe (prewencyjne) – celem jest ochrona porządku i bezpieczeństwa
publicznego,
b) penitencjarne – celem jest doprowadzenie do aresztu śledczego lub zakładu
karnego osób, które w wyznaczonym terminie nie powróciły z przepustki,
c) administracyjne – celem jest doprowadzenie osoby do dyspozycji określonego
organu.
Także mieliśmy na nagraniu do czynienia z WYLEGITYMOWANIEM, a nie ZATRZYMANIEM. A działania Policji uważam za słuszne, do tej pory wybryki MW były dość... agresywne, więc opcja prewencyjnego zadziałania przeciwko uważam za słuszną. A że się nic nie stało, to tym lepiej, a policjanci też muszą sporządzić protokoły z interwencji, notatki służbowe, coś tam musi być, zatem nastąpiło legitymowanie. Czym tu się jarać?
Co ciekawe...:
Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks postępowania karnego
"Art. 243. § 1. Każdy ma prawo ująć osobę na gorącym uczynku przestępstwa lub
w pościgu podjętym bezpośrednio po popełnieniu przestępstwa, jeżeli zachodzi obawa
ukrycia się tej osoby lub nie można ustalić jej tożsamości.
§ 2. Osobę ujętą należy niezwłocznie oddać w ręce Policji."
Także do roboty obywatele...
Pozdrawiam
Oczywiście na pytania postawione przeze mnie nie oczekuje odpowiedzi bo widzę, że na sadisticu sami obecni i przyszli pracownicy policji, więc stworzyło się kółko policyjnej adoracji. Smyrajcie się dalej po jajkach jak wam ta "władza/nietykalność" tak się podoba. Najlepsze jest to, że nawet obecna władza pluje policji w twarz (1 mld złotych na rebranding tzn. zmiana znaczka), podniesienie wieku emerytalnego, a wy pieski dalej się podniecacie swoją "nietykalnością".
Mam znajomego który właśnie jest szkolony w szkółce policyjnej i wiem jak was tam traktują. Już tam uświadamiają was, że jesteście nikim, więc wyżywacie się na obywatelach.
Na koniec pragnę przeprosić za to co napisałem tych Policjantów (powiedzmy 4%), którzy pracę swoją wykonują rzetelnie i z poszanowaniem drugiego człowieka. Pragnę wyrazić ogromny żal, że musicie cierpieć przez ludzi (słowo ludzie to delikatne nadużycie) którzy was wykorzystują i mają do tego prawo do swoich celów nie służących do stania na straży prawa.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów