Na koniec cytat z jednego z komentarzy pod filmem na yt: " Demokracja to system, gdzie 2 meneli ma większe znaczenie w decyzjach o kraju niż profesor ekonomii"
Na koniec cytat z jednego z komentarzy pod filmem na yt: " Demokracja to system, gdzie 2 meneli ma większe znaczenie w decyzjach o kraju niż profesor ekonomii"
Jak się zajarzy tę prostą prawdę - to nagle cała ta patologia ma "sens".
Tylko ja się pytam - po chuj?
"Wiesz, gdyby pieniądze nie miały znaczenia, gdyby nie było pieniędzy i gdyby wszystko zależało od naszej postawy moralnej, naszego zachowania i postępowania z ludźmi, bylibyśmy milionerami. Bylibyśmy bogaci."bo powinno być tak jak kiedyś, tata ma fach w rękach uczy Cię go i wychodzisz na ludzi. Nie masz taty? to idziesz na praktyki do mistrza. Masz tatę i ambicję by zostać kimś więcej? uczysz się fachu od ojca, zarabiasz i za tę kasę się edukujesz... proste. A szkoła? ustawowo powinna być tylko nauka czytania, pisania i kojarzenia faktów... reszta na własną ręke
Tego typu system jest tak mało wydajny, że doprowadziłby do mniejszej dostępności wiedzy/umiejętności a tym samym podniósłby ceny usług.
Ilu terminatorów jest w stanie przysposobić mistrz do wykonywania zawodu w ciągu 4/5 lat? Nie więcej niż 10?
A ile szkoła zawodowa (abstrahując od stanu szkolnictwa w Polsce)? Około 100?
Dziękuje - pozamiatane.
Ja wiem to się fajnie mówi - zlikwidować socjalizm - edukacja płatna - tylko jakby jeden z drugim prawakiem chciał pójść do lekarza i musiał zapłacić kilka razy więcej niż teraz za leczenie - to nie wiem czy by się ucieszył.
A ile szkoła zawodowa (abstrahując od stanu szkolnictwa w Polsce)? Około 100?
Dziękuje - pozamiatane.
Ja wiem to się fajnie mówi - zlikwidować socjalizm - edukacja płatna - tylko jakby jeden z drugim prawakiem chciał pójść do lekarza i musiał zapłacić kilka razy więcej niż teraz za leczenie - to nie wiem czy by się ucieszył.
konkurencja na rynku prywatnej służby zdrowia wzrosła by do takiego stopnia, że nie opłacałoby się utrzymywać nawet tak wysokich cen jak obecnie... popyt na leki również by się zwiększył, a to spowodowałoby obniżkę cen leków... paradoksalnie to państwo utrzymuje ceny na wysokim poziomie bo przy każdym produkcie pobierany jest VAT, a fajniej chapnąć 23% ze 100 zł niż z 10 zł, nie? ale... co ja tam wiem...
i jeszcze jedno... słyszałeś o tym, że jak coś jest od wszystkiego to jest do niczego... a ile sekorów gospodarki zawłaszczyło, wspiera, lub kontroluje państwo? dziękuje
"Wiesz, gdyby pieniądze nie miały znaczenia, gdyby nie było pieniędzy i gdyby wszystko zależało od naszej postawy moralnej, naszego zachowania i postępowania z ludźmi, bylibyśmy milionerami. Bylibyśmy bogaci."po części ma racje tylko z tym Grunwaldem troche przejebał.Nie wiem,moge się mylić ale ja sądze,że historie Polski trzeba znać i koniec kurwa kropka.Tylko jak wiadomo zanim się dojdzie do historii Polski w polskim nauczaniu to po drodze trzeba znać historie Mezopotamii,USA i chuj wie jeszcze czego.Jestem kurwa Polakiem nie hamburgerem by uczyć się ich historii
Jak jesteśmy przy historii - niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego się uczy od starożytności do współczesności (którą w najlepszym razie robi się po łebkach)?
Z punktu widzenia nauki - nie ma znaczenia czy poznajesz skutki na bazie przyczyn, czy przyczyny na bazie skutków.
konkurencja na rynku prywatnej służby zdrowia wzrosła by do takiego stopnia, że nie opłacałoby się utrzymywać nawet tak wysokich jak obecnie... popyt na leki również by się zwiększył, a to spowodowałoby obniżkę cen leków... paradoksalnie to państwo utrzymuje ceny na wysokim poziomie bo przy każdym produkcie pobierany jest VAT, a fajniej chapnąć 23% ze 100 zł niż z 10 zł, nie? ale... co ja tam wiem...
Jakim cudem konkurencja mogłaby się zwiększyć, jeżeli miałbyś mniej lekarzy?
Kupując lek płacisz za patent i to jest tak naprawdę jego cena. Wytworzenie to grosze. Problem w tym, że laboratoria farmaceutyczne rywalizują patentując swoje produkty. Zatem jeżeli nie wyjdzie danemu laboratorium z lekiem A i B - to muszą sobie odbić straty na leku C. Zatem globalnie ceny leków będą wzrastać - bez względu na popyt.
Przykład z chapaniem VAT'u nietrafiony - bo leki są refundowane (choć nie wszystkie i nie w równym stopniu). Zatem żeby państwo mogło wziąć te 23% VAT musi niejednokrotnie zrefundować np. 98% ceny. Kiepski interes.
"Wiesz, gdyby pieniądze nie miały znaczenia, gdyby nie było pieniędzy i gdyby wszystko zależało od naszej postawy moralnej, naszego zachowania i postępowania z ludźmi, bylibyśmy milionerami. Bylibyśmy bogaci."i jeszcze jedno... słyszałeś o tym, że jak coś jest od wszystkiego to jest do niczego... a ile sekorów gospodarki zawłaszczyło, wspiera, lub kontroluje państwo? dziękuje
Abstrachując od stanu państwowości w ogóle (nie tylko w PL),
są takie obszary w których państwo powinno działać (choć niekoniecznie musi mieć wyłączność).
A nie oszukujmy się - nie wybudujesz sobie sam dróg, nie doprowadzisz prądu do mieszkanka, sam sobie nie dostarczysz sobie czystej wody pitnej i sam się nie wyleczysz...no chyba że z przeziębienia.