18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 18:08
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:23
Dylemat wagonika
saves • 2020-03-28, 17:17
To eksperyment myślowy w etyce. W skrócie: rozpędzony wagonik, którego nie da się zatrzymać, pędzi w kierunku zwrotnicy. Za nią na torach leżą ludzie związani przez szalonego naukowca. Przypadkowo znajdujesz się najbliżej . Możesz zdecydować: czy umrze jedna osoba, pięć czy też nie robić nic. Cały jest opisany tu:

pl.wikipedia.org/wiki/Dylemat_wagonika

A w skrócie wygląda tak:

Niestety życie tworzy swoje scenariusze. W związku z wirusem eksperyment poszedł dalej i wygląda tak:

No cóż... Tak czy siak, jesteśmy w czarnej dupie...
Zgłoś
Halman 2020-03-28, 17:21 8
generalizujesz przyjacielu.. nie widziałbym tego w czarnych barwach.. sam bede miał teraz przestój (chyba zero wesel , ewentualnie jakieś kameralne ceremonie ślubne do filmowania) ale wiem ze to nie bedzie trwać wiecznie... trzeba tylko scisnać na jakis czas dupe
Zgłoś
saves 2020-03-28, 17:27 3
HAL9000/2 napisał/a:

generalizujesz przyjacielu.. nie widziałbym tego w czarnych barwach.. sam mam teraz przestój (zero wesel do filmowania) ale wiem ze to nie bedzie trwać wiecznie... trzeba tylko scisnać na jakis czas dupe

Do mnie dzwonią już umówieni klienci i: "Wie Pan... Musimy się na razie wstrzymać. Oczywiście nie rezygnujemy z usługi, tylko ją przesuwamy". Do kiedy? Któż to wie? Na razie jedziemy siłą rozpędu, ale jeśli się przeciągnie jak we Włoszech, to będziemy w czarnej dupie. Oj, będziemy...
Zgłoś
C................n 2020-03-28, 17:27 73
Bardzo proste rozwiązanie, czekasz aż pierwszy wózek wagonika minie zwrotnicę po czym ją przestawiasz przed drugim wózkiem i doprowadzasz do wykolejenia wagonika na zwrotnicy. Ale żeby na to wpaść trzeba być kolejarzem a nie jakimś filozofem czy innym pseudo myślicielem.
Zgłoś
lm65 2020-03-28, 17:34 11
Dla sadoli lepiej. jak ten wagonik przejedzie po 5 osobach
Zgłoś
aaaaaaaaaaaaaa 2020-03-28, 17:39 3
HAL9000/2 napisał/a:

nie widziałbym tego w czarnych barwach...

Bo nie przeżarłeś wszystkiego i masz poduszkę finansową... Jakbyś robił jak większość i żył ponad stan, to pewnie byś inaczej mówił...
Zgłoś
Nellum 2020-03-28, 17:49 2
ja bym wybrał ten z kilkoma ludźmi bo:
Śmierć jednej osoby to tragedia, śmierć kilku (dziesięciu itp) to statystyka.
Zgłoś
19WTJ89 2020-03-28, 17:55 3
co wy tak płaczecie co drugi janusz biznesu płaci najniższą bo podatki itd ale k..... nowy mercedes i chata za pól banki to priorytet jebać niewolników teraz płacz bo nie ma nic odłożone na sytuacje która jest obecnie .
Zgłoś
wilkoala 2020-03-28, 17:59 3
HAL9000/2 napisał/a:

generalizujesz przyjacielu.. nie widziałbym tego w czarnych barwach.. sam bede miał teraz przestój (chyba zero wesel , ewentualnie jakieś kameralne ceremonie ślubne do filmowania) ale wiem ze to nie bedzie trwać wiecznie... trzeba tylko scisnać na jakis czas dupe

Tak sobie możesz pierdolić jak masz niskie koszty.

aaaaaaaaaaaaaa napisał/a:

Bo nie przeżarłeś wszystkiego i masz poduszkę finansową... Jakbyś robił jak większość i żył ponad stan, to pewnie byś inaczej mówił...

Poduszkę finansową?
Jebnij się w łeb i powiedz to małym przedsiębiorcom, to będziesz zęby z ziemi zbierał.
Zgłoś
freaky 2020-03-28, 18:00 5
Możesz zdecydować: czy umrze jedna osoba, pięć czy też nie robić nic.
A da się zrobić tak, żeby zginęli wszyscy?
Zgłoś
aaaaaaaaaaaaaa 2020-03-28, 18:07 6
wilkoala napisał/a:

Poduszkę finansową?
Jebnij się w łeb i powiedz to małym przedsiębiorcom, to będziesz zęby z ziemi zbierał.

Co ty kurwa pierdolisz??? W huj jest małych przedsiębiorców, co kupują, biorą w Leasing, bo trzeba "zrobić koszty", zamiast nie kupić, ok zapłacić ten jebany podatek, ale resztę odłożyć na gorsze czasy...
Oczywiście nie każdy może, czasem faktycznie cienko idzie i nie ma z czego. Ale od huja jest takich, co mogliby odłożyć, ale wolą się pokazać, że mają...
Zgłoś
Halman 2020-03-28, 18:20 1

Bo nie przeżarłeś wszystkiego i masz poduszkę finansową...

a czy ja kazałem komuś trwonić kasę? trzeba być niepoważnym żeby nie mieć dodatkowego zabezpieczania finansowego, przez ponad rok albo i dłuzej mogę jebać wszystko w oko i się śmiać
Zgłoś
wilkoala 2020-03-28, 18:21 4

Co ty kurwa pierdolisz??? W huj jest małych przedsiębiorców, co kupują, biorą w Leasing, bo trzeba "zrobić koszty", zamiast nie kupić, ok zapłacić ten jebany podatek, ale resztę odłożyć na gorsze czasy...
Oczywiście nie każdy może, czasem faktycznie cienko idzie i nie ma z czego. Ale od huja jest takich, co mogliby odłożyć, ale wolą się pokazać, że mają...

Oczywiście że uciekają w koszty, bo przy dzisiejszym poziomi danin od przedsiębiorców nie mogliby się rozwijać.
W Polszy nie ma jak na zachodzie wsparcia kredytowego od państwa, gdyby nie było takiej opcji to mielibyśmy wzrost na poziomie 1%. Co cie boli?
Że wziął o klasę wyższy samochów w leasing bo potrzebował do pracy, on nie należy do niego.
Zgłoś
PieronJasnySzlag 2020-03-28, 18:36 2
Dylemat wagonika był już odgrzewany dobrych kilka lat temu przy okazji testów pierwszych autonomicznych samochodów.

Koronawirus sprawił że przed takimi dylematami staje wiele szpitali. W Anglii ostatni do respiratora będą homofoby, rasiści i inne nietolrancyjne jednostki. Włosi wybrali segregacje wiekową - jesteś powyżej 60roku życia to pierszeństwo do respiratora ma osoba młodsza. W Hiszpanii zaś pierwszeństwo mają ludzie bardziej wartościowi (cokolwiek mają na myśli) a mając na uwadze że rządzą tam socjaliści to obstawiam że biały heteroseksualny katolik nie ma szans na ratunek.

Generalnie ciekawa sytuacja. Całe te lewicowe pierdolenie o równości trafił szlag. Ludzie muszą być w jakiś sposób klasyfikowani w takiej ekstremalnej sytuacji jaką jest pandemia.
Zgłoś
aaaaaaaaaaaaaa 2020-03-28, 18:48 2
wilkoala napisał/a:

Oczywiście że uciekają w koszty, bo przy dzisiejszym poziomi danin od przedsiębiorców nie mogliby się rozwijać.
Co cie boli?
Że wziął o klasę wyższy samochów w leasing bo potrzebował do pracy, on nie należy do niego.

Inwestycja jest OK, natomiast to nie zmienia faktu, że należy zadbać o poduszkę, by w razie kłopotu przetrwać.

Natomiast wzięcie "o klasę wyższy" samochód to zaprzeczenie rozwoju... rozumiem wydajniejszą maszynę.
(poza kwestią firmy transportowej, jeśli o taką wyższą klasę chodzi to OK...)

PieronJasnySzlag napisał/a:

Koronawirus sprawił że przed takimi dylematami staje wiele szpitali. .

Po 10 maja będzie pierwszeństwo dla tych co głosowali...
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów