📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
15 minut temu
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 16:26
RDEST- – rodzaj roślin należących do rodziny rdestowatych. Pod względem taksonomicznym jest to bardzo trudny rodzaj, o zmieniającej się klasyfikacji na przestrzeni lat. W pierwotnym, szerokim ujęciu ustalonym przez Karola Linneusza (Polygonum sensu lato), rodzaj ten obejmuje ponad 200 gatunków. Ponieważ w ujęciu tym rodzaj ma charakter parafiletyczny od wielu lat różni taksonomowie proponują nowe ujęcia mające na celu wyodrębnienie rodzajów monofiletycznych. Współczesne publikacje taksonomiczne wyodrębniają w miejscu dawnego rodzaju rdest (Polygonum sensu lato) szereg drobniejszych rodzajów, spośród których we florze Polski przedstawicieli mają: Polygonum sensu stricto, Persicaria, Bistorta, Fallopia. Gatunkiem typowym jest Polygonum aviculare L. W polskim piśmiennictwie z zakresu nomenklatury botanicznej zaadaptowano wyodrębnienie rodzaju Fallopia nazywając go odrębną nazwą polską jako „rdestówka”. Dodatkowo sekcja Reynoutria w obrębie tego rodzaju nazywana jest po polsku jako „rdestowiec”. Nazwa „rdest” pozostaje w użyciu w stosunku do pozostałych rodzajów wydzielanych z szerokiego ujęcia rodzaju Polygonum
ŹRÓDŁO: Wikipedia
ŹRÓDŁO: Wikipedia
włącz wycieraczki skarbie
Miałem okazje z Nią współpracować podczas serii wyścigów VW, powiem że wyjątkowo dawała sobie radę
Na żywo wygląda inaczej, nie ma szału.
Na żywo wygląda inaczej, nie ma szału.
"Wszystko zaczęło się, że miałam być dziewczynką. Teraz nazywam się Grodzka."
A ktoś pokaże co ona potrafi za tym kółkiem? Bo mnie tam jej historia nie obchodzi...
Moodyxcore napisał/a:
miała dobry start (czytaj hajs albo rodzice mają hajs)
bez hajsu w tym sporcie co najwyżej mozna tor zamiatać
Widać po kombinezonie, które logo jest największe. Emka-trans. Właściciel 100% akcji (drumroll please)- Krzysztof Rdest.
Nie umniejszam jej talentu ale żaden przyzwoity kierowca nie gnije dłużej niż sezon w formułach typu VW Cup. Ścigała się tam z typowymi pay driverami pokroju Jerzego Dudka, to świadczy o samym poziomie rywalizacji
Moodyxcore napisał/a:
miała dobry start (czytaj hajs albo rodzice mają hajs)
bez hajsu w tym sporcie co najwyżej mozna tor zamiatać
co do hajsu, jak najbardziej się zgadza.
co do talentu/umiejętności, chyba jednak jakieś posiada skoro:
- 2011r. zwycięstwo w Międzynarodowym Kartingowym Pucharze Polski w kategorii KF2 (jedyna startująca kobieta )
- jedyna kobieta w wyścigach brytyjskiej Formuły 4
- w sezonie 2011/2012 zakwalifikowała się do BMW Talent Cup
W nadchodzącym sezonie oprócz Golf Cup (dostępny dla każdego cywila z ulicy za odpowiednią opłatą za sezon) weźmie udział w serii Audi TT Cup (możliwość udziału tylko i wyłącznie poprzez zakwalifikowanie się)
Nie to, że jestem jakimś strasznym obrońcą, ale nie wierzę, że każdy z możliwościami finansowymi osiągnął by tyle samo, co więcej, myślę, że mało kto ma takie predyspozycje.
Część z Was może ją również kojarzyć z tej reklamy:
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów