podpis użytkownika
All legends have a beginnig, but a legacy lasts forever@Kriski, podstawy astronomii, powinieneś mieć na fizyce. Po zaobserwowaniu że galaktyki się od siebie oddalają naukowcy zaczęli obserwować kierunek ich ruchu. Na tej podstawie cofnęli się w czasie do momentu kiedy wszystko znajdowało się w jednym punkcie, na podstawie prędkości z jaką oddalają się galaktyki ustalono ile czasu zajęłoby im oddalenie się od punktu zerowego i stąd jest przypuszczalny wiek wszechświata. Wszechświat ma objętość bo istnieją minimum 3 wymiary. Poza tym nigdzie nie znajdziesz bezwzględnej objętości wszechświata a jedynie objętość wszechświata obserwowalnego i przypuszczalną minimalną objętość wszechświata wywodzoną z tej pierwszej.
Kurcze specjalnie się zalogowałem żeby to napisać a tu proszę, to jeszcze dodam od siebie, że wielki wybuch to tylko teoria (która zresztą jest nie prawdziwa, bo mam swój dowód na prawdziwą i nie ma w sumie możliwości, żeby była nieprawdziwa).
@Kriski, podstawy astronomii, powinieneś miec na fizyce. Po zaobserwowaniu że galaktyki się od siebie oddalają naukowcy zaczęli obserwowac kierunek ich ruchu. Na tej podstawie cofnęli się w czasie do momentu kiedy wszystko znajdowało się w jednym punkcie, na podstawie prędkości z jaką oddalają się galaktyki ustalono ile czasu zajęłoby im oddalenie się od punktu zerowego i stąd jest przypuszczalny wiek wszechświata. Wszechświat ma objetośc bo istnieją minimum 3 wymiary. Poza tym nigdzie nie znajdziesz bezwzględnej objętości wszechświata a jedynie objętośc wszechświata obserwowalnego i przypuszczalną minimalną objetośc wszechświata wywodzoną z tej pierwszej.
Pffft! Wersja z kolesiem tworzącym to w 6 dni jest bardziej realistyczna
![]()
-
-
-
-
-
-
-
hahah żartowałem. Kreacjonizm to kretynizm![]()
C🤬j Ci w dupę![]()
Tacy mądrzy a nie potrafili samego big bang pokazać.
Heh. Ciekawsze byłoby co się działo wcześniej. Niestety dokładnie niewiadomo i prawdopodobnie nigdy się tego nie dowiemy.
"Przyjmuje się teorię, która na daną chwilę jest najbardziej prawdopodobna, ale jutro to wszystko może się zmienić." Żeby powstała jakaś teoria musimy mieć kilka potwierdzonych naukowo hipotez, które się na nią składają.
Faktycznie, powstanie świata razem z ludzmi w 6 dni jest dużo bardziej sensowne niż wielki wybuch.
Przed Wielkim Wybuchem? Nic sie nie działo, bo nie istniał wtedy czas.