I'm awesome. True story."Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą; 6a czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłują i strzegą przykazań moich."
także faktem jest że banda batmanów pierdoli głupoty które sami wymyślili, a biblia sama w sobie nie jest taka zła.
kolejny ból dupy katolików, i kolejne piwo dla ciebie
Ból dupy, to masz zawsze po tym jak ojciec opuszcza Twoją wannę.
P.S Przeciez Biblia to jest fantastyka i to lepsza niż Harry Potter i Władca Pierścieni razem wzięte.
@wojtas co za genialny argument wojtuś... Wszyscy biegali i zabijali ale nagle pojawiła się biblia (w czasach w których większość nie potrafiła czytać ). Te "zasady" powstały na długo przed biblią.
hahahaha... gdzieś ty to przeczytał... eh to gimnazjum, pokazałem tylko na przykładach że w Biblii jest wiele zasad które mogą być podstawą do stworzenia prawa dla zdrowego społeczeństwa, i nie trzeba być koniecznie wierzącym żeby je zaakceptować i przyznać że są dobre.
I 'ból dupy' ... kurwa to już się nudne zrobiło
hahahaha... gdzieś ty to przeczytał... eh to gimnazjum, pokazałem tylko na przykładach że w Biblii jest wiele zasad które mogą być podstawą do stworzenia prawa dla zdrowego społeczeństwa, i nie trzeba być koniecznie wierzącym żeby je zaakceptować i przyznać że są dobre.
Przeczytałem to z twojej odpowiedzi. Sugerujesz, że biblia może być podstawą do stworzenia prawa ponieważ zawiera zasady, które istniały na długo przed nią... Zamiast mnie wrzucać do gimnazjum napisz coś sensownego.
Nie wiem czy te zasady wcześniej istniały czy nie istniały ale zostały zebrane w jeden zbiór historii i opowiadań które w dawnych czasach były dużo łatwiej przyswajalne i łatwiejsze do zapamiętania przez prostych ludzi niż jakieś prawne paragrafy. Zbiór tych opowiadań wprowadzał pewien ład w życie wielu ludzi i jak na dawne czasy był dużo sprawiedliwszy niż prawa nakładane na ludzi przez władców wtedy jak i dzisiaj.
Nawet nie wiem co mam na to odpisać... Zbiór historii i opowiadań (w czasach w których większość nie potrafi czytać) bardziej przyswajalny niż konkretne normy prawne? Myślisz, że "prawne paragrafy" np kodeksu hammurabiego były trudniejsze do przyswojenia niż "historie i opowiadania" do zinterpretowania? Nawet nie mam zamiaru komentować uznania kar wymierzanych w biblii za sprawiedliwe.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów