18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (11) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 8:10
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:41
🔥 Płyną inżyniery - teraz popularne

Festiwal szantażowania szczytnym celem Jerzego Owsiaka trwa. Każdy kto próbuje dyskutować z ideologią owsiakizmu jest brutalnie atakowany i proponuje mu się, by poszukał sobie własnego Owsiaka.

Ostatnio taką propozycję złożyła „prawicowcom” Monika Olejnik, która sugeruje, by jeśli nie podoba im się Jerzy Owsiak to poszukali i stworzyli sobie własnego. Pomijając, że argument ten jest idiotyczny, bo nikomo spoza salonu telewizja publicznie nie udostępni czasu antenowego za darmo i na tak długo, a służby publiczne (w tym przedszkola, samorządy, a nawet wojsko) nie będą tak wytrwale i mocno, a także za całkiem konkretną kasę, promować nikogo, kto nie byłoby odpowiednio ustawiony w mainistreamie, to jest on także fałszywy. Prawica nie musi nikogo takiego szukać, bo on już istnieje. I są to rozmaite organizacje charytatywne, które zbierają o wiele więcej środków i robią za nie o wiele więcej rzeczy. Caritas jest tylko jednym z przykładów. Jeśli zaś zebrać wszystkie organizacje kościelne, katolickie – to nagle okaże się, że Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy to pikuś w porównaniu z tym, co robią zwykli, nieznani nikomu katolicy w swoich parafiach.

I tak było od zawsze. Zawsze, niezależnie od tego, jak by nie ograniczano w Polsce praw Kościoła, to on i jego ludzie, byli tymi, którzy pomagali, nieśli miłość i opiekę najuboższym. Już w starożytności był to zresztą znak rozpoznawczy chrześcijan, a poganie – jak Julian Apostata – widząc, że z tego wyrasta ich siła postanowił zmałpować tę cechę i zaczął wymuszać na pogańskich kapłanach, by także pomagali ubogim. Polska lewica uznała, że powinna zrobić to samo i właśnie z tego powodu wypromowała Jerzego Owsiaka. On ma być dowodem, przykładem, że nie tylko katolicy robią coś dla innych, ale i że my mamy swoje laickie Matki Teresy. Medialna manipulacja sprawia zaś, że owszem zaangażowany Owsiak staje się jedyną, albo przynamniej główną twarzą polskiej dobroczynności. Wbrew faktom i rzeczywistości.

Ale nie to jest najgroźniejsze. Zapłata za działania charytatywne będzie po drugiej stronie, a będzie on tym większa, im mniej ludzi o niej wiedziało. O wiele istotniejsze jest to, że za działaniami Jerzego Owsiaka idzie konkretna ideologia „róbta co chceta”, utylitaryzmu czy wręcz eutanazizmu (stwierdzenie o tym, że potrzebna jest w Polsce dyskusja nad zabijaniem staruszków, trudno uznać za pomyłkę czy przejęzyczenie), a wyrzucenie z Przystanku Woodstock Przystanku Jezusa przy jednoczesnym hołubieniu krysznaitów jest wystarczającym dowodem na jej duchowe źródła. I właśnie taka ideologia jest – przy okazji szlachetnego porywu serca jakim bywa WOŚP w umysłach zwyczajnych ludzi – promowana. A każda próba jej zaatakowania czy skrytykowania jest uznawana za atak na pracę charytatywną, zwykłą ludzką dobroć i świeckiego świętego, który może wprawdzie atakować z baśki innych, wzywać do gonienia dziadygów, ale który sam nie podlega krytyce. I jest idolem czy wręcz bożkiem części środowisk opiniotwórczych, które próbują ten fałszywy kult narzucić także innym.

Nam jednak tacy idole nie są potrzebni, a do tego mamy świadomość, że nic takiego jak „świecki święty” nie istnieje. Kategoria świętości związana jest z sacrum, z Bogiem, a chrześcijańska świętość polega na byciu prześwietlonym Boską obecnością, jest otwarciem na działanie Ducha Świętego, a nie – także być może szlachetnym – działaniem. Święty jest ikoną Ducha Świętego, i ma uobecniać Boga, a nie stawiać siebie w centrum. Trudno zaś oprzeć się wrażeniu, że działanie Owsiaka i jego wyznawców to w istocie stawianie w centrum człowieka i czynienie z niego bożka. Chrześcijanin nie musi tego robić, i nie może szukać sobie bożków.

Wszystko, co napisałem nie oznacza, że odbieram prawo innym do wspierania WOŚP, że chcę im odebrać ich bohatera. Nic z tych rzeczy. Chcecie – wrzucajcie, zachwycajcie się, utwierdzajcie w kulcie. Wasz wybór. Proszę tylko, byście nie narzucali tego kultu innym, że w przedszkolach (w końcu publicznych) dzieciaki nie były indoktrynowane, by w nich nie naklejano na szybach serduszek, i by nie szantażowano nas kultem idola, który nie jest dla nas bożkiem. Jestem skłonny docenić sprzęt, który zakupił, ale to nie musi oznaczać, że zachwycam się całością zaangażowania Jerzego Owsiaka. I że potrzebuje mieć jakiegoś swojego idola.

Tomasz P. Terlikowski
fronda.pl/a/dlaczego-prawica-nie-potrzebuje-swojego-owsiaka,33386.html
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
k................a 2014-01-11, 0:06 4
BongMan napisał/a:

Owsik stracił u mnie szacunek po tym, jak straszył sądem każdego, kto go skrytykował.

Kogo kurwa obchodzi twój szacunek?
Zgłoś
termick 2014-01-11, 0:11 7
Buk, honór, diczyzna.
Lepiej dobrowolnie na WOŚP niż przymusowo na Caritas z POdatku.
Zgłoś
dziarski 2014-01-11, 0:16 1
pytanie do autora: rozumiem że po napisaniu tego stałeś się celem "brutalnych" ataków, może wstawisz jakieś zdjęcia?
Zgłoś
pawcio91 2014-01-11, 0:22
Akcja WOŚP jak najbardziej ok, jestem za. Tylko kurwa dlaczego Owsiak i jego ziomale czerpią z tego zyski finansowe ? Wiem coś o tym i powiem wam ze dobre przekręty odchodzą.
Zgłoś
b1ackd0g 2014-01-11, 0:24 5
ludzie, kurwa ale to co robi Owsiak to jest chuj wielki - w skali pieniędzy przeznaczanych rocznie na służbę zdrowia to 0.003 % - tak, dobrze czytacie - trzy tysięczne procenta - ktoś tam wyliczył, ze cala ta kasa co ja niby Jurek wybawca polskiej służby zdrowia zbiera wynosi tyle ile w skali całego kraju i całej służby zdrowia wydaje się w ciągu 4 godzin !!!! Więc spuszczanie się jaki to Owsiak jest super i jak to wielu ludziom życie uratuje to zwykłe pierdolenie, bo to co on zbiera podczas Orkiestry to pyłek i zwykła medialna szopka - cos tam se chłopina uzbiera naszymi rękoma, coś tam niby szpitale dostana, ale brutalnie mówiąc to jest chuj wielki a facet znalazł sobie fajny sposób na wygodne i dostatnie życie.
Zgłoś
patrycjusz3 2014-01-11, 0:30
Ok. Ale niepodważalne jest to, że w ogóle cos robi...(chyba że sie myle..)
Zgłoś
h4XX0rZ 2014-01-11, 0:35 2
1. Jak wam nie pasuje że jakaś część kasy leci do kieszeni to wypierdalać robić za darmo (nie licząc złodziejstwa, upierdolić ręce).
2. Jak wam nie odpowiada to że jakaś organizacja itp. daje kasę na dany cel to nie korzystać z rzeczy zakupioną za tą kasę.
3. Jeśli tylko datek jest dobrowolny to chuj was obchodzi kto na co daje. "Bo propaganda", "Bo kradną". Nie twoje pieniądze, nie twój trud włożony w ich zdobycie więc się nie wpierdalaj. Każdy ma swoje przekonania i chuj, trzeba by zabić każdego kto ma inne od ciebie żeby było ok, a i tak byłby rozłam.
4. Debile są i będą, deal with it. Jedyny dobry sposób na pozbycie się ich to eksterminacja każdego głupiego człowieka. Nieopłacalne.
5. Sezonowy ból dupy, ofc. jakoś miesiąc czy dwa miesiące temu nikt się kurwa nie czepiał czy to Owsiaka czy Caritasu więc ocb?
Zgłoś
blendziooh 2014-01-11, 0:35 5
Płacicie w podatkach debile za to, żeby to pierdolone państwo was leczyło. I to nie jest łaska tego państwa, tylko zasrany obowiązek za pobieranie składek pod przymusem. I do tego kurwa płacicie 2 raz na WOŚP. I podniecacie się "Siema". Cel szczytny, ale popieram zdanie JKM, który mówi krótko i na temat: Gdy władza ustala budżet, to ustala ile na co idzie hajsu, więc skoro wiedzą, że tępi ludzie dadzą na owsiaka 30 baniek, to te 30 baniek zamiast przekazać na NFZ przekażą na inne chuj wie co, a może na podwyżki dla ciężko pracujących urzędników a co, albo na zbrojenie najemników poza granicami naszej cudownej krainy.
WOŚP miałby cel gdyby służba zdrowia była prywatna.
Nie dajcie sobie robić wody z mózgu, za te pieniądze co płacicie lekarze wam łaski nie robią za leczenie.
Żyjemy w propagandzie i w świecie, w którym to co ładnie brzmi i ładnie wygląda, okraszone słowem "charytatywne" sprzedaje się najlepiej.
Róbcie sobie co chcecie ze swoim hajsem, ale nie myślcie że robicie coś nie wiadomo dobrego.
Zgłoś
OBEL912 2014-01-11, 0:38
ehh myślicie też, że to jest takie o że tyle zebrali tyle dali a reszta to musiała od razu iść do jego kieszeni to nie jest takie proste.. pewnie coś ściąga na lewo wiadome wręcz, ale gdyby nie ten gościu to nie było by tego w ogóle więc.. mam wyjebane nie mam zwyczaju jak to większość w Polsce wszystkiego sie czepiać, pierdolić na czyjś temat, po chu.. takie moje zdanie pozdro
Zgłoś
grzesiu_id 2014-01-11, 0:39
Argumentacja że Owsiak coś robi można porównać że skąd można mieć pretensje do Unii Europejskiej przecież ona też nam daje pieniądze.
Nie ważne że z frondy ale tekst uważam za bardzo trafiony. Wykreowany przez media jako wielki zbawca polskiej służby zdrowia żeby zagrać na nosie prawej stronie.
Zgłoś
Puszale 2014-01-11, 0:40
Naprawdę boli was dupa że wrzucicie ładnym dziewczyną do puszki na WOŚP 5 zł? Niech nawet na koszty organizacji idzie 2 zł od jednego piwa mniej nie zbiedniejcie.
Zgłoś
Wilk0r 2014-01-11, 0:44
Devilyn
Cytat:

"jaki ból dupy katola... ja pierdole... mało CI chuju z tacy doli ? pewnie proboszcz Ci napierdala kolonoskopie i macanie jąder pod kątem nowotworu )) ... brak mi kurwa słow i szkoda że ludzie to czają dopiero jak ich dziecko skorzysta z tego sprzętu.... chociaż słyszałem że są i pojeby co narzekaja ... bo im jeszcze szatan im dziecko opęta. Kolego szczerze Ci powiem... jesteś ćwierć mózgiem - nie udzielaj się tu więcej bo nawet na temat nie piszesz. Rozpęd weź w ścianę wypierdol... społeczeństwo będzie wdzięczne."

za to ty masz ból dupy o to że żyjemy w wolnym kraju i każdy ma prawo wierzyć w co chce oraz wypowiadać się na ten temat oraz każdy inny i chuj ci do tego a skoro ci to nie pasuje to masz przyda ci się teraz albo jak cie już ktoś w dupsko wyrucha chyba nawet sam Owsiak, może już zaszczycił twoją dupę swoją obecnością... jak już coś piszesz to popieraj swoją tezę argumentami bo twoje teorie zajeżdżają Macierewiczem.
Zgłoś
g................s 2014-01-11, 0:48
Dobra Owsiak inwestuje ta druga połowę, ale niezbyt to wygląda tak czy siak ok 50% wydaje na sprzęty, czemu aż połowe, nie mógłby z 10%?!
Zgłoś
Murekkk 2014-01-11, 0:50
No tak, lepiej nie dać hajsu i kupić sobie piwo bo część hajsu leci na co innego, im więcej fundacji tym więcej hajsu...
Zgłoś
IgorMarduk 2014-01-11, 0:50
Abstrahując od Owsiaka, nie wiem kim bardziej gardzę, autorem tekstu, czy tym ponurym robakiem, który to tutaj wrzucił?
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem