Nie czytałem tych waszych wypocin i nie oczekuję, że ktoś przeczyta moje. Studiuje na wydziale chemicznym (dla większości z was durny kierunek, ale daje całkiem szeroką wiedzę) ochronę środowiska. Poruszamy tam takie tematy. Od razu podkreślam, że każdy ma wybór czy chce jeśc GMO czy nie. Ja chcę tylko przedstawic parę faktów, oraz uznac że jak zwykle tv nie można ufac. Po 1. każdy z was je GMO i to od dawna a czemu? To proste jest nas tyle na świecie, że gdyby nagle zakończyc produkcję GMO to spora częśc z nas umarłaby po prostu z głodu.. I nie uważam za reprezentatywne pokazywanie jednego farmera z innego kraju, który twierdzi, że u nich przez GMO wszystko padło.. Powinna byc pokazana reprezentatywna grupa np. 300 farmerów, którzy tak twierdzą. Po 2 co do mutacji genetycznych zaobserwowanych u szczurów to właśnie one po to są, żeby stwierdzic czy coś jest ok czy nie
nie usłyszałem, żeby pan z laboratorium powiedział coś w stylu "szczury miały mutacje i wypuściliśmy produkt na rynek" to jest manipulowanie odbiorcą. Dokładnie, żeby wiedziec czy coś jest szkodliwe czy nie to trzeba przeprowadzic badania na człowieku. Nie robi się tego, ponieważ nasze 1 pokolenie żyje za długo. Z tego powodu naukowcy używają sformułowań "może powodowac", "prawdopodobne, że.." to wszystko gdybanie
bo zawsze jest szansa, że coś może zaszkodzic. To tak samo jak za każdym razem wsiadacie do auta- przecież możecie miec wypadek, ale nie musicie. Stwierdzenie, że w żywności są chemikalia. Wy nawet nie wiecie ile ich macie w okół siebie żyjąc w miastach i ile z nich jest rakotwórczych
za głowę byście się złapali. Po 3 Co do niepłodności to kolejny przykład manipulacji odbiorcy. Otóż pan z laboratorium mówił "GMO może byc jedną z przyczyn". W dzisiejszych czasach to panowie są mniej płodni od kobiet.. Jest to w dużej mierze spowodowane tym, że nie potrafimy usunąc hormonów z wody.. Dokładnie tych, które biorą nasze miłe Panie, żebyśmy mieli lepsze doznania w wyrku
Po 4 - To już jako ciekawostka. Ludzie strasznie eksplorują planetę i mają coraz większe wymagania, ludzkośc potrzebuje do przetrwania 1,4 planety a planetę mamy 1
pytanie jak długo tak pociągniemy bo to obieg zamknięty.
Dziękuję i pozdrawiam tych, którym chciało się to przeczytac
P.S.
Zachęcam do zbadania swojego śladu ekologicznego
wwfpl.panda.org/mozesz_pomoc/dzialaj_teraz/slad_ekologiczny/