Ork.Fajny, Skoro wytwory mojej wyobraźni powstają również w języku niemieckim to sam siebie chyba się zacznę bać. Najpierw podam niemiecki "wytwór mojej wyobraźni" mówiący o rozbiorach, ale podający również władców przed Mieszkiem. Publikacja pod tytułem "Die theilung Polens in den jahren 1773, 1793, 1796 und 1815 nebst einer dynastien-tafel der könige von Polen und der Wiener kongress im jahre 1815" z roku 1864:
books.google.pl/books?id=nZgBAAAAQAAJ&pg=PR23&dq=wizimir.dk&am...
Tutaj dla porównania link do Jana Długosza, który również podaje władców przed Mieszkiem:
polona.pl/item/192557/4/
Mógłbym dorzucić Gala Anonima, Wincentego Kadłubka, Marcina Bielskiego i kroniki Czesko Węgierskie, ale nie chcę pisać zbyt długo, każdy może znaleźć. Chodziło mi jedynie o pokazanie tego, że różne, niezależne dzieła podają władców przed Mieszkiem, nawet te wrogie, niemieckie.
Warto też zauważyć, że według napisu na kolumnie Zygmunta III Wazy w Warszawie Zygmunt III był 44 królem Polski Wandalów, co jest zgodne tak z kronikami polskimi jak i niemieckimi, i z pocztem królów z Jasnej Góry. Wiem, że obecnie próbuje się zaklinać rzeczywistość na każdej płaszczyźnie i na różne sposoby, ale nawet Niemcom 150 lat temu nie przyszło do głowy, że da się sprawić żeby cały naród zapomniał o swojej historii, dlatego wydawali takie publikacje.
Jako ciekawostkę dodaję na koniec link do kroniki Hlemolda, który towarzyszył jako kronikarz niemieckim wyprawom chrystianizacyjnym na Połabiu i Pomorzu Zachodnim, więc wiadomo pod czyje dyktando pisał. Jednak ściśle łączy on Wandalów i Winitów (Wendów / Windów) ze Słowianami oraz można znaleźć u niego takie smaczki jak: „Druga rzeka, to jest Odra, zdążając ku północy, przepływa przez środek ziemi Winulów (Wendów) i oddziela Pomorzan od Wilców (Weletów)”.
bc.wimbp.lodz.pl/Content/12337/Paplonski_Helmolda_kronika_a.pdf
Tilg_die_Schmach, Również uważam, że trzeba być ostrożnym w stosunku do Niemców i wszystkiego co z nimi związane, ale jednak niektórym nie wystarczy powołanie się jedyne na "nasze" kroniki, nawet jeśli jest ich kilka. Dlatego pokazuję, że inni też o tym pisali.