18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Soft (5) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 24 minuty temu
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 16:26
O to sposób jak wyjąc nasze (oprócz niepracujących gimbazjalistów) składki ZUS i za x lat mieć porządną emeryture!

Cytat:

Wypłata emerytur i rent z ZUS osobom zamieszkałym za granicą
Polskie emerytury i renty przysługujące osobom zamieszkałym za granicą w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej /EOG/Szwajcarii podlegają – na wniosek zainteresowanego – transferowi do państwa jego zamieszkania.

Z wnioskiem o transfer świadczenia mogą wystąpić osoby zamieszkałe w państwach członkowskich Unii Europejskiej (Austria, Belgia, Bułgaria, Cypr, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Malta, Niemcy, Portugalia, Rumunia, Słowacja, Słowenia, Szwecja, Węgry, Wielka Brytania oraz Włochy), w państwach Europejskiego Obszaru Gospodarczego, nienależących do Unii Europejskiej (Islandia, Liechtenstein i Norwegia) oraz w Szwajcarii.

Również polskie emerytury i renty przysługujące osobom zamieszkałym za granicą w kraju umownym, tj. państwie, z którym wiążą Polskę umowy dwustronne w dziedzinie zabezpieczenia społecznego (Kanada, USA, Korea Płd., Australia, Macedonia, Chorwacja, Czarnogóra, Serbia, Bośnia i Hercegowina oraz Kosowo) podlegają – na wniosek zainteresowanego – transferowi do państwa zamieszkania osoby uprawnionej.

Jak to zrobić

Po tagach nie było, chyba dosyć swieża sprawa
Zgłoś
tabaraba 2013-05-09, 23:16 8
Pomijając jednostki wybitne, tylko nieogarnięte matoły, nieuki i ludzie myślący, że Państwo za nich wszystko zrobi wyjeżdżają za granicę ale ch*j, najlepiej narzekać na wszystko wkoło samemu nic nie robiąc.

@androgenius, powiedz mi ilu z tych Twoich znajomych w życiu nie poszło najkrótszą drogą? Ilu z nich zamiast chlać piwsko pod klatką uczyło się do matury? Ilu z nich zamiast siedzieć w domu i narzekać albo zamiast iść na studia dla przyszłych bezrobotnych zwarło poślady i poszło na politechnikę, na renomowaną uczelnie, na kierunek gdzie zaliczenie uzyskuje w pierwszym terminie 10-20% studentów?

Ile k***a mam wysłuchiwać takich pier******ch malkontentów, którzy zawsze wybierali najmniejszą ścieżkę oporu, ilu takich de***i musi sr*ć na ojczyznę, za którą ginęli ich przodkowie, ilu je****ch nierobów i dzieci szczęścia musi się spłodzić i wychować w tym kraju, żeby w końcu ludzie zrozumieli, że to, iż zarabiają 1200zł netto to jest tylko ich wina. K**wa!
Zgłoś
findout 2013-05-09, 23:19 5
matiqq napisał/a:

weź poprostu i wypierdalaj z takim myśleniem,
wyjeb łańcuszek z bozią z komunii,
wyjeb zdjęcia/pamiątki po babciach i innych pradziadkach,
wyjeb sobie ryjem o ścianę...

nie wiem ile masz lat, i mnie to jebie miękkim chujem, ale skoro wyjeżdżasz do innego kraju tylko za pieniędzmi przy czym lejesz na Polskę (tak cioto, pisz się dużą literą, niezależnie od języka) to nie zapomnij rozwiązać obywatelstwa. Zamelduj się tam gdzie jedziesz, nie próbuj nawet jeździć na Polskich rejestracjach, albo się pochwal czym jeździsz, i jakie rejony to szybko zmienisz wygląd twarzy.

Dla mnie osoba obrażająca kraj, który ją wychował od plemnika aż po debila który z niej wyjeżdża, bo jebane papierosy kosztują 12 zł to pierdolona życiowa ciota.

Warna przyjmę z zamkniętymi oczami, ale nie dam sobie pluć na ojczyznę.

tu nie chodzi o 12 zlotych kolego, mysl o przyszlosci, niektórzy sa po prostu zazdrosni ze ktos moze wyjechac za granice i zyc jak CZLOWIEK, nie jak pies w polszy, bo taka jest prawda. Ja sam postanowilem wyjechac w ciemno zaraz po technikum, mialem tylko £14 w kieszeni na start ale jakos mi sie udalo, nie bylo latwo ale ludzie jakos pomogli, nie polacy - gdyz w wiekszosci oni za granica staraja cie wyrzezbic na 0, taka jest prawda. Przejechalem sie juz 2 razy na takich osobikach w pracy i juz od tamtej pory nie poznalem zadnego polaka w UK. Ciezko mi zrozumiec twoje myslenie, moze dlatego ze pracujesz za srednia krajowa (3 kola z czyms) i nie chcesz wyjechac. Naprawde nie rozumiem dlaczego tak bronisz Polski, OK - przeszlosc mamy nie za ciekawa ale mozemy byc dumni, ale z dzisiejszych czasów to ja sie wstydze bo czasem jak ktos mnie sie spyta skad jestem to zawsze mam przed oczami te obrazy polaków którzy sie nie integruja tutaj, pija browar 24/7 i odpierdalaja maniane przy kazdej dobrej okazji, wstyd jest ale nic na to nie poradzisz.
Zgłoś
imek 2013-05-09, 23:20 5
ale ale.. wszyscy spinacze dÓpy, którzy tak walczą o poprawne nazywanie polski (może nie będę pisał 'polsza' itp, ale na pewno nie napiszę z wielkiej litery) i o to, że to przecież nasza ojczyzna itp.. no kurwa! ja rozumiem, ojczyzna to ojczyzna.. ALE JAKA?! coś tam z historii wiem, wiem, że nasi dziadkowie walczyli o ten kraj itd.. ale co tu się dzieje teraz? wszędzie się z nas śmieją, sami sobie w tym kraju gówno mamy.. ci, którzy nim rządzą, mają nas za szarych ludzików albo brązowe, nic nie liczące się gówno. Nasze zdanie w tym kraju nic nie znaczy, przepisy jakie wchodzą są tylko po to, żeby najebać jak najwięcej kapuchy w kieszenie tych na górze.. a ty polaczku (tak! bo oni sami nas tak nazywają..) żyj sobie za te 1300zł miesięcznie Z UNIJNYMI CENAMI itp..
za żaden chuj w tym kraju nie będzie dobrze! nigdy! chyba, że ktoś tu jebnie bombę, zaorze i posieje na nowo.. wtedy MOŻE tu coś będzie..
osobiście w każdym calu popieram @androgenius, o dziwo puściłem się jeszcze na studia, żeby nie wyjechać stąd po liceum.. ale jak tylko zrobię licencjata to stąd wypierdalam! bo to jest dziura, a nie ojczyzna. o ojczyznę, to tak jak już pisałem, walczyli nasi dziadkowie i pradziadkowie, a władza od kilku lat z robi z tego miejsca pośmiewisko nie tylko dla nas ale dla reszty świata. i tłumaczcie to sobie jak chcecie, że mam wyjechać, zmienić obywatelstwo itp.. no i tak kurwa zrobię, bo własnego kraju się tylko wstydzę.
Zgłoś
m................t 2013-05-09, 23:21 4
Pakować mandżur i spierdalać, ostatni gasi światło.
Zgłoś
prosiak43 2013-05-09, 23:25 9
100mph napisał/a:

Pomijając jednostki wybitne, tylko nieogarnięte matoły, nieuki i ludzie myślący, że Państwo za nich wszystko zrobi wyjeżdżają za granicę ale ch*j, najlepiej narzekać na wszystko wkoło samemu nic nie robiąc.

@androgenius, powiedz mi ilu z tych Twoich znajomych w życiu nie poszło najkrótszą drogą? Ilu z nich zamiast chlać piwsko pod klatką uczyło się do matury? Ilu z nich zamiast siedzieć w domu i narzekać albo zamiast iść na studia dla przyszłych bezrobotnych zwarło poślady i poszło na politechnikę, na renomowaną uczelnie, na kierunek gdzie zaliczenie uzyskuje w pierwszym terminie 10-20% studentów?

Ile k***a mam wysłuchiwać takich pier******ch malkontentów, którzy zawsze wybierali najmniejszą ścieżkę oporu, ilu takich de***i musi sr*ć na ojczyznę, za którą ginęli ich przodkowie, ilu je****ch nierobów i dzieci szczęścia musi się spłodzić i wychować w tym kraju, żeby w końcu ludzie zrozumieli, że to, iż zarabiają 1200zł netto to jest tylko ich wina. K**wa!

LOL, skąd ty się wziąłeś? Osoba zarabiająca w Polsce 10tys/mc w UK zarobi 10tys, ale funtów, więc to że muszę pracować 10 razy dłużej od anglika, żeby sobie kupić samochód to moja wina?

A wszystko przez nieudolne rządy, rozkradanie pieniędzy, marny wzrost gospodarczy. Ile pieniędzy się marnuje na śmieciowe kierunki studiów, lewe renty i zasiłki, bandę tysięcy urzędasów. Ale po co to zmieniać? Przecież Ci urzędnicy mają rodziny, którym to pasuje, przecież Ci złodzieje z lewymi rentami mają dobrze. A uczciwy obywatel niech zapierdala na siebie i 15 innych osób.
Zgłoś
tabaraba 2013-05-09, 23:26 4
imek napisał/a:

ja rozumiem, ojczyzna to ojczyzna.. ALE JAKA?!

wiesz czym jest społeczeństwo obywatelskie? co zrobiłeś żeby Polska była inna?
Zgłoś
Grafi_ 2013-05-09, 23:31 16
androgenius napisał/a:

A ludzie z tych twoich kręgów niech dalej:

-płacą ZUS
-płacą 50-100zł za piwko w parku
-płacą 50-100zł za przejście na czerwonym
-płacą za fotki z magic boxów vincenta
-czekają po 20 lat w kolejce do dentysty
- płacą po 1000 zł za wynajem mieszkania
- płacą po 12zł za szlugi
- płacą po 400 zł za żarcie
- płacą po 6 zł za l paliwa
- oglądają tvn i polsze seriale paradokumentalne
- jedzą gówno, piorą gównem i płacą abonament
- jebią latka w pierdlu za posiadanie roślinności sprawiąjącej, że mimo wszystko byliby zadowoleni

-zarabiają po 1300zł

Wiem że imigracja działa na niekorzyść dla mojego kraju ale akurat z wyjazdu co niektórych debili to się bardzo ciesze ;D
Po ostatnim myślniku wnioskuje że jedziesz do Holandii;) 6lat tam mieszkałem więc po krytykuje trochę te twoje myślniczki

- W Holandii płacisz znacznie większe podatki zwłaszcza pracując powyżej 40h w tygodniu. Podatek nawet do 48% od nadgodzin.
Do tego ubezpieczenia zdrowotne które musisz sobie sam załatwić (50€ do 250€ za miesiąc)
- "Piwko" W Polsce szanse że cię przyłapią są znikome a w Holandii wszyscy to kapusie i zaraz dzwonią na policje. Mandat od 50€ e górę
- "światła" W Holandii dostałem mandat za przejście na zielonym z tel. w ręku - 65€
- "dentysta" Ja w Polsce czekam max 30min;) Do prywatnego max 7dni tak jak w holandii
- "Mieszkanie" 1000zł = 1/3 średniej krajowej. W mieście den Haag wynajem pokoju 500€ minimalna krajowa 1200€ (lepszej wypłaty w agencji pracy nie dostaniesz)
- "szlugi" w Polsce 12zł a w Holandii. 5,50€ elemy niebieskie
- "żarcie" 400zł na tydzień? sporo żresz. W hol. musisz wydać minimum 50€ w lidlu żeby przeżyć tydzień
- "paliwo" U mnie kosztuje 5,20zł (Częstochowa) W Niemczech i Francji na pewno droższe w innych państwach pewnie też ale nie sprawdzałem;) W hol. droższe o jakieś 20%
- "Telewizja" no nie mów mi że przestawisz się na holenderską kablówkę ;p Uwież mi wystarczy ci jak w robocie nasłuchasz się tego zjebanego języka ;p W domu pewnie będziesz miał cyfrowy polsat;p
- "jedzenie" u nas jest o niebo lepsze i tańsze. Tam nie kupisz kiełbasy;) żadnej! kilka rodzajów mielonych wędlin czy jak to nazwać, salami, paskudne suche sery i przede wszystkim najgorsze pieczywo chyba na całym świecie ;p Zresztą Makłowicz tam gotował i coś wspominał o tym ;p
- O marihuanie to bym mógł napisać osobny post ale nie warto Sam się przekonasz że nie jest tak różowo

Wszędzie dobrze ale w domu najlepiej
Zgłoś
Patrysio 2013-05-09, 23:32
@up
klik
Zgłoś
imek 2013-05-09, 23:32 1
100mph napisał/a:

Czyli, że co.. że wg Ciebie życiową ideą musi być zapierdalanie? Że do 35roku życia będziesz zdobywał wykształcenie, praktykę itp, a później trafisz do swojej wymarzonej pracy, gdzie dostaniesz 2000zł na rękę i czekał 2lata na podwyżkę, tak? Żeby zamiast sobie ułatwić i de facto iść najmniejszą linią oporu, świadomie sobie utrudniać i stawiać nowe cele, tak? No to Ci kurwa gratuluję.. Szczerze, już bym wolał wyjechać po liceum za granicę i tam zacząć żyć w wieku 20 lat i tak jak ktoś napisał - zarabiać i bogacić się, a nie zarabiać ledwo na bieżące potrzeby. Ale nie, lepiej zostać w polsce, uczyć się, iść chuj wie gdzie i w ostateczności zarobić te 5tys i tak żyć bo żyć, i wtedy może coś odłożyć (choć wtedy też się nie da, bo zarabiając 5000 nie będziesz żył na poziomie kogoś kto zarabia 1500.. i zawsze będzie mało, albo 'akurat')..
Zgłoś
tabaraba 2013-05-09, 23:32 4
prosiak43 napisał/a:

LOL, skąd ty się wziąłeś? Osoba zarabiająca w Polsce 10tys/mc w UK zarobi 10tys, ale funtów, więc to że muszę pracować 10 razy dłużej od anglika, żeby sobie kupić samochód to moja wina?

Jeśli w życiu chodzi Ci tylko o pieniądze to śmiało wypier***aj.

W UK trzeba się wdrapać na prawdę wysoko, żeby pracować na pozycji zgodnej z kwalifikacjami. W przeciwnym razem zawsze będziesz polaczkiem robiącym za pensy. Chcesz takiego życia? Proszę bardzo. Zastanów się tylko gdzie zrobiłeś błąd, że nie zarabiasz równowartości swojej angielskiej pensji w złotówkach.
Zgłoś
mati3004 2013-05-09, 23:33 1
100mph napisał/a:

wiesz czym jest społeczeństwo obywatelskie? co zrobiłeś żeby Polska była inna?

a ty co zrobiłeś aby była inna? jak zwykle internetowe syfne gadanie
Zgłoś
korinogaro 2013-05-09, 23:33
@100mph, ale o czym ty pierdolisz? Nieudacznicy? Weź zobacz sobie jakie są oferty pracy i ja nie mówię już nawet o takich kierowanych do ludzi po spychologii stosowanej czy tym podobnych. Ile jest firm które szukają np. w jednej osobie programisty C/C++/PHP/java plus umiejętność budowania i zarządzania bazami danych plus grafika komputerowego i oferują w zamian wypłatę 2k netto albo i nie? Nie licząc tego, że osoby która w tym wszystkim jest naprawdę dobra to pewnie nie ma (zwłaszcza połączenie kodera z grafikiem) to nawet jeśli jest spokojnie może dostać 20k netto. Poza tym czemu niby nie masz prawa narzekać skoro za robienie dokładnie tego samego kilkadziesiąt km na zachód dostaniesz 3-4 razy więcej kasy (a każdy kto mieszka blisko Niemiec powie ci, że ceny mamy takie jak oni tylko opłaty czasem wyższe). To trzeba właśnie być odwrotnie do tego co powiedziałeś głupim i nieogarem żeby posiadając umiejętności które łatwo spieniężyć zostać w Polsce. Kurwa, ja kraj kocham ale państwa nienawidzę za to co robi ze swoimi obywatelami.
Zgłoś
tabaraba 2013-05-09, 23:35 1
mati3004 napisał/a:

a ty co zrobiłeś aby była inna? jak zwykle internetowe syfne gadanie

Założyłem stowarzyszenie i aktywnie działam w nim, żeby w moim mieście było lepiej. Teraz Ty się pochwal.
Zgłoś
kamil7s 2013-05-09, 23:38 3
Mojego kolegi ojciec jest sołtysem. Dostali na kosiarkę 15 tysięcy faktura załatwiona na 15 tysięcy kosiarka kosztowała 7 czyli 8 w kieszeni sołtysa. Dajmy że jest w Polsce 1000 takich sołtysów 1000 razy 8 tysięcy to jest 8 milionów. Co dopiero wójt, burmistrz prezydent premier kurwa mi dorosłemu chłopowi sie zebrało na lamenty.

Choćbym założył organizację to może następnemu stuleciu byłoby dobrze, a kiedy ja musze zadbać o moje życie przyszła rodzinę dzieci. To musze i chce wybrać tak żeby mi było lepiej więc wybaczcie ale wole jak najłatwiej zarobić. Ja też mam marzenia też chcę coś w życiu osiągnąć a nie dostać pierdolony order pośmiertny w wysokości tysiąca więcej dla każdej wypłaty polaka następnego stulecia.

Ludzie musieliby się zebrać i strajkować ale przynajmniej 10 milionów. I to strajkować dopóki coś zacznie sie poprawiać. Wieszać psy na tych którzy sa naprawdę winni. To się nie stanie nigdy choćby chuj na chuju stanął.

Szczerze mówiąc w dupie mam katastrofe smoleńską i inne medialne katastrofy fakty i pierdoły, bo ludziom naokoło mnie sie żyje od 10 do 10.
Zgłoś
findout 2013-05-09, 23:38
Cytat:

- "Telewizja" no nie mów mi że przestawisz się na holenderską kablówkę ;p Uwież mi wystarczy ci jak w robocie nasłuchasz się tego zjebanego języka ;p W domu pewnie będziesz miał cyfrowy polsat;p
- "jedzenie" u nas jest o niebo lepsze i tańsze. Tam nie kupisz kiełbasy;) żadnej! kilka rodzajów mielonych wędlin czy jak to nazwać, salami, paskudne suche sery i przede wszystkim najgorsze pieczywo chyba na całym świecie ;p Zresztą Makłowicz tam gotował i coś wspominał o tym ;p
- A z tą marihuaną też nie jest tak różowo Zresztą sam się przekonasz;p

moze ja jestem jakis dziwny ale za zaden hajs bym nie ogarnal sobie cyfrowego polsatu za granice, znam pare osób co tak robia a jak przyjdzie powiedziec slowo czy dwa w innym jezyku to; 'e mirek ho tu na chwile bo on cos do mnie gada' w kazdym kraju zawsze znajdzie sie anglojezyczny czy inny kanal który zajebiscie dziala przy nauce jezyka, no ale skoro sie nie chce, wiadomo ze jest wygodniej caly czas i w pracy i w domu sobie sprzechac po polsku

2 tygodnie temu bylem w Amsterdamie, ciezko mi bylo znalesc supermarket gdyz bylem w samym centrum i w ogole miasta nie znalem ale mi sie udalo, ceny nie sa az takie tragiczne, w porownaniu do zarobków powinno byc OK a ze ktos robi dalej za najnizsza krajowa to nie moja wina, próbowalem paru pieczyw i na moje kubki smakowe okazaly sie byc zajebiste

a z ziolem to co takiego niby jest? Wchodzisz, placisz 15 euro i wychodzisz, ciezko mi jakos nie bylo a to ze polacy maja sklonnosc do urzadzania sobie imprez w plenerze to nie moja wina i czesto gdy takie sie odbywaja pewne czyny maja miejsce, najlepiej sie luzowac na wlasnych kwadracie jak cywilizowanie ludzie
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów