Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (6) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 22:27
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 3:27

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
B................4 2014-03-14, 12:54
RYJ23 napisał/a:

Bylem na kilku pogrzebach i nigdy nie widzialem zbiorki ''na tace''

To fajnie,ale ja widziałem...
Zgłoś
dogip 2014-03-14, 13:00 1
Szymek_ napisał/a:

Nie wiem po co ta spina... przecież nie ma przymusu rzucać na tacę, ot co. A to, czy zbierają w dzień pogrzebu czy ślubu - to ich intencja. Nigdzie nie jest napisane o obowiązku uiszczania datków. To jest własna darowizna i od człowieka zależy czy i ile rzuci na ofiarę.

A no spina jest dlatego, że ci panowie w sukienkach mają swój z kosmosu wzięty cennik za wykonywanie "posługi kapłańskiej" Kasują Cię na kilkaset lub nawet niejednokrotnie ponad tysiąc złotych za udzielenie sakramentu, a potem jeszcze dodatkowo próbują zerwać kasę od przybyłych na uroczystość.

Wziąłeś kasę to nie wyciągaj łapy po kolejną. Proste?
Zgłoś
heyah077 2014-03-14, 13:10
"Bylem na kilku pogrzebach i nigdy nie widzialem zbiorki ''na tace'' wiec. Jesli chodzi o ostatnie zdanie,to swiadczy ono tylko o kompletnej glupocie autora tematu/obrazku,bo szczyt nietaktu i lapczywosci to chociazby kiedy widze ile zarabiam brutto a ile mam jak odbieram pensje netto co miesiac..."

Facet co ty pierdolisz u nas taca na pogrzebie to podstawa !!! za pogrzeb płacisz ale taca i tak jest w obiegu parafia Wysin koło Koscierzyny !!
Zgłoś
Mikson 2014-03-14, 13:13 1
Widze, ze jest tu sporo komentarzy typu 'nie chcesz to nie dawaj na tace'. Tylko nie o tym jest ten obrazek... dla mnie to jest troche tak jakbym ubiegal sie o 20 zl, od matki mojego przyjaciela, ktory zginal w wypadku i byl dluzny mi ta wlasnie kwote... Wiec wiekszosc komentarzy tutaj mija sie po trochu z celem, bo specjalnie umiescilem w tresci "msze pogrzebowa" a nie zwyczajna msze swieta, na ktorej zbieranie na tace jest czyms normalnym.

Wybaczcie brak znakow interpunkcyjnych, pisze z telefonu.
Zgłoś
WolfManGoth 2014-03-14, 13:13 1
Na prawdę was nie rozumiem... W K.K.K.(Kodeksie Kościoła Katolickiego :v) nie ma żadnej wzmianki o tym, że MUSISZ dać na tacę. Więc po chuja macie tą spinę dupy? Bo babcia będzie zła, że nie dałeś na tacę? Że rodzicie ci dadzą szlaban na kompa?

A potem swoje żalę wylewacie tutaj... Sadol przez właśnie takie rzeczy schodzi na psy...

Dałbym wam tutaj specjalnie środki farmakologiczne, by wasz ból uśmierzyć, ale nie chcę dostać warna za to
Zgłoś
Mikson 2014-03-14, 13:17 1
Nie chodzi o to czy dasz, czy nie tylko o sam fakt zbierania na tace pieniedzy od rodziny czlowieka, ktory martwy jest wystawiony w trumnie przed oltarzem.
Zgłoś
WolfManGoth 2014-03-14, 13:23
Mikson napisał/a:

Widze, ze jest tu sporo komentarzy typu 'nie chcesz to nie dawaj na tace'...

Bo nie ma ŻADNEGO obowiązku dawania na tacę. Chcesz, to dajesz. Nie chcesz, nie dajesz. Cała logika, a jeśli boisz się co ludzie na wsi powiedzą, albo co mamusia, czy babcia powie to jest tylko i wyłącznie twój problem i tych co to boli. A jak chcesz się pożalić, to napisz do Bravo. Może w następnym numerze odpowiedzą na twój list.
Zgłoś
Mikson 2014-03-14, 13:30
Po pierwsze masz chyba jakis kompleks z ta wsia, a po drugie polecam na przyszlosc przeczytanie calej zawartosci komentarza, a nie tylko pierwszego zdania, bo naprawde nie jest to wielkie wyzwanie. Przeczytaj najlepiej dwa moje komentarze i zastanow sie raz jeszcze, czy wylewam tutaj zale.

Poza tym moja babcia nie zyje wiec, pozdro pocwicz.
Zgłoś
Deathrun 2014-03-14, 13:36 1
Moja prababcia kiedyś miała całe 100zł w portfelu i żadnych drobnych (jakieś pięciogroszówki itd). Położyła 100zł na tacę (Ksiądz był chyba wniebowzięty) po czym wydała sobie 90zł

Business is business
Zgłoś
WolfManGoth 2014-03-14, 13:37 1
Nie specjalnie muszę wiec ten kompleks na punkcie wsi, bo sam się w niej wychowałem i doskonale mam świadomość, jak działa społeczeństwo tam, więc nie pierdol. Wciąż nie ma NAKAZU dania na tacę, więc i rodzina zmarłego nie MUSI dawać. To tylko zależy od taktu osoby która to zbiera, a w większości przypadkach jest to ministrant, albo inna osoba, która wspomaga wewnętrznie parafie, wiec wy nie pierdolcie że to ksiądz jest taki bezduszny!
Zgłoś
NoPuke 2014-03-14, 14:01
Nie chcesz płacić nie musisz? Otóż drodzy katolicy PŁACIĆ MUSICIE. W waszym kościele funkcjonują jeszcze przykazania kościelne których przestrzegać trzeba! A to piąte z nich:

V. Troszczyć się o potrzeby Kościoła.

Wyjaśnienie zasadności tego przykazania znajdujemy w Kodeksie Prawa Kanonicznego (kan. 222). Nakazuje on wiernym dbać o zabezpieczenie kultu w ich wspólnocie, np. parafialnej, prowadzenie działalności charytatywnej, wychowawczej, misyjnej oraz godziwego utrzymania duszpasterzy.

Dla jasności jeszcze:

Kan. 222 -

§ 1. Wierni mają obowiązek zaradzić potrzebom Kościoła, aby posiadał środki konieczne do sprawowania kultu, prowadzenia dzieł apostolstwa oraz miłości, a także do tego, co jest konieczne do godziwego utrzymania szafarzy.
§ 2. Obowiązani są także do popierania sprawiedliwości społecznej, jak również, pamiętając o przykazaniu Pana, do udzielania pomocy biednym z własnych dochodów.
Zgłoś
millermiller 2014-03-14, 14:03
A ja się nie zgodze bo niestety byłem wczoraj na pogrzebie i ów zbieranie na tace miało miejsce
Zgłoś
J................k 2014-03-14, 14:32 4
Gimby, macie, lubię wasz bul dópy XD

NoPuke napisał/a:

Nie chcesz płacić nie musisz? Otóż drodzy katolicy PŁACIĆ MUSICIE. W waszym kościele funkcjonują jeszcze przykazania kościelne których przestrzegać trzeba! A to piąte z nich:

V. Troszczyć się o potrzeby Kościoła.

Wyjaśnienie zasadności tego przykazania znajdujemy w Kodeksie Prawa Kanonicznego (kan. 222). Nakazuje on wiernym dbać o zabezpieczenie kultu w ich wspólnocie, np. parafialnej, prowadzenie działalności charytatywnej, wychowawczej, misyjnej oraz godziwego utrzymania duszpasterzy.

Dla jasności jeszcze:

Kan. 222 -

§ 1. Wierni mają obowiązek zaradzić potrzebom Kościoła, aby posiadał środki konieczne do sprawowania kultu, prowadzenia dzieł apostolstwa oraz miłości, a także do tego, co jest konieczne do godziwego utrzymania szafarzy.
§ 2. Obowiązani są także do popierania sprawiedliwości społecznej, jak również, pamiętając o przykazaniu Pana, do udzielania pomocy biednym z własnych dochodów.

Dobrowolna jest przynależność do kościoła katolickiego, gimbolewaku A także, w tym co przytoczyłeś ie jest napisane by przekazywać pieniądze, chodzi o dbanie o kościół, co można zrozumieć też jako dbanie o sam budynek jak i o społeczność (bo to słowo kościół znaczy), czyli można przekazywać jedzenie księdzu, pomóc w naprawach kościoła czy w wysprzątaniu przykościelnego cmentarza. Jeśli ktoś chce należeć do tej wspólnoty i przekazywać swoja pracę lub jej owoce (w postaci np zapasów czy pieniędzy) to jest jego własna decyzja. Wszędzie dba się o duszpasterzy i o kościół, nie ważne czy jest to pomoc mnichom buddyjskim w klasztorze, czy utrzymywanie ściany płaczu przez żydów. Jeśli ktoś chce być częścią kultu i zdaje sobie sprawę że jest to związane z jego pracą, to jest absolutnie jego prywatna decyzja. Spokojnie, niedługo skończysz gimnazjum, 18 lat i mama nie będzie Cię więcej zmuszała byś chodził do kościoła.
Zgłoś
skrimek 2014-03-14, 15:27
Podczas ślubów to samo
Zgłoś
Mikson 2014-03-14, 15:44
WolfManGoth, ale ja nie twierdzę, że to ksiądz jest bezduszny, temat nazywa się "instytucja kościoła", a nie "ksiądz skurwysyn i złodziej". Z resztą, jebać Trzymajcie się drodzy Sadole.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem