Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
To fajnie,ale ja widziałem...Bylem na kilku pogrzebach i nigdy nie widzialem zbiorki ''na tace''
Nie wiem po co ta spina... przecież nie ma przymusu rzucać na tacę, ot co. A to, czy zbierają w dzień pogrzebu czy ślubu - to ich intencja. Nigdzie nie jest napisane o obowiązku uiszczania datków. To jest własna darowizna i od człowieka zależy czy i ile rzuci na ofiarę.
A no spina jest dlatego, że ci panowie w sukienkach mają swój z kosmosu wzięty cennik za wykonywanie "posługi kapłańskiej" Kasują Cię na kilkaset lub nawet niejednokrotnie ponad tysiąc złotych za udzielenie sakramentu, a potem jeszcze dodatkowo próbują zerwać kasę od przybyłych na uroczystość.
Wziąłeś kasę to nie wyciągaj łapy po kolejną. Proste?
Facet co ty pierdolisz u nas taca na pogrzebie to podstawa !!! za pogrzeb płacisz ale taca i tak jest w obiegu parafia Wysin koło Koscierzyny !!
Wybaczcie brak znakow interpunkcyjnych, pisze z telefonu.
A potem swoje żalę wylewacie tutaj... Sadol przez właśnie takie rzeczy schodzi na psy...
Dałbym wam tutaj specjalnie środki farmakologiczne, by wasz ból uśmierzyć, ale nie chcę dostać warna za to
Widze, ze jest tu sporo komentarzy typu 'nie chcesz to nie dawaj na tace'...
Bo nie ma ŻADNEGO obowiązku dawania na tacę. Chcesz, to dajesz. Nie chcesz, nie dajesz. Cała logika, a jeśli boisz się co ludzie na wsi powiedzą, albo co mamusia, czy babcia powie to jest tylko i wyłącznie twój problem i tych co to boli. A jak chcesz się pożalić, to napisz do Bravo. Może w następnym numerze odpowiedzą na twój list.
Poza tym moja babcia nie zyje wiec, pozdro pocwicz.
Business is business
V. Troszczyć się o potrzeby Kościoła.
Wyjaśnienie zasadności tego przykazania znajdujemy w Kodeksie Prawa Kanonicznego (kan. 222). Nakazuje on wiernym dbać o zabezpieczenie kultu w ich wspólnocie, np. parafialnej, prowadzenie działalności charytatywnej, wychowawczej, misyjnej oraz godziwego utrzymania duszpasterzy.
Dla jasności jeszcze:
Kan. 222 -
§ 1. Wierni mają obowiązek zaradzić potrzebom Kościoła, aby posiadał środki konieczne do sprawowania kultu, prowadzenia dzieł apostolstwa oraz miłości, a także do tego, co jest konieczne do godziwego utrzymania szafarzy.
§ 2. Obowiązani są także do popierania sprawiedliwości społecznej, jak również, pamiętając o przykazaniu Pana, do udzielania pomocy biednym z własnych dochodów.
Nie chcesz płacić nie musisz? Otóż drodzy katolicy PŁACIĆ MUSICIE. W waszym kościele funkcjonują jeszcze przykazania kościelne których przestrzegać trzeba! A to piąte z nich:
V. Troszczyć się o potrzeby Kościoła.
Wyjaśnienie zasadności tego przykazania znajdujemy w Kodeksie Prawa Kanonicznego (kan. 222). Nakazuje on wiernym dbać o zabezpieczenie kultu w ich wspólnocie, np. parafialnej, prowadzenie działalności charytatywnej, wychowawczej, misyjnej oraz godziwego utrzymania duszpasterzy.
Dla jasności jeszcze:
Kan. 222 -
§ 1. Wierni mają obowiązek zaradzić potrzebom Kościoła, aby posiadał środki konieczne do sprawowania kultu, prowadzenia dzieł apostolstwa oraz miłości, a także do tego, co jest konieczne do godziwego utrzymania szafarzy.
§ 2. Obowiązani są także do popierania sprawiedliwości społecznej, jak również, pamiętając o przykazaniu Pana, do udzielania pomocy biednym z własnych dochodów.
Dobrowolna jest przynależność do kościoła katolickiego, gimbolewaku A także, w tym co przytoczyłeś ie jest napisane by przekazywać pieniądze, chodzi o dbanie o kościół, co można zrozumieć też jako dbanie o sam budynek jak i o społeczność (bo to słowo kościół znaczy), czyli można przekazywać jedzenie księdzu, pomóc w naprawach kościoła czy w wysprzątaniu przykościelnego cmentarza. Jeśli ktoś chce należeć do tej wspólnoty i przekazywać swoja pracę lub jej owoce (w postaci np zapasów czy pieniędzy) to jest jego własna decyzja. Wszędzie dba się o duszpasterzy i o kościół, nie ważne czy jest to pomoc mnichom buddyjskim w klasztorze, czy utrzymywanie ściany płaczu przez żydów. Jeśli ktoś chce być częścią kultu i zdaje sobie sprawę że jest to związane z jego pracą, to jest absolutnie jego prywatna decyzja. Spokojnie, niedługo skończysz gimnazjum, 18 lat i mama nie będzie Cię więcej zmuszała byś chodził do kościoła.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów