@kalium
Czy szczepienie drzew to GMO? Wielu ludzi mówi, że tak... Mówią też, że każde tworzenie nowych odmian przez zwykłe krzyżowanie to GMO. Ja mówię, że tacy ludzie to debile
(idąc ich tokiem myślenia człowiek to też GMO). Z definicji GMO to organizmy zmodyfikowane na poziomie genetycznym za pomocą technik inżynierii genetycznej - to co opisane w filmiku. Samo szczepienie można porównać do transplantacji narządu. Bierze się z jednego organizmu i wsadza do drugiego
To nie zmienia materiału genetycznego ani zrazu, ani podkładki (analogicznie: biorca ma swoje DNA, a narząd przeszczepiony swoje). Roślina zaszczepiona może się różnić od tej co rośnie sama (mniej lub bardziej), jednak jest to spowodowane tym, że zraz pobiera substancje od podkładki.
Taka mała ciekawostka. Gdy zajmowałem się hodowlą kaktusów to szczepiłem siewki lub bardziej wymagające gatunki na sukulentach z rodzaju Pereskiopsis. Dzięki temu siewki dostawały potężnego "kopa" i szybko rosły, a inne gatunki nie sprawiały kłopotów w hodowli
Ta cała gównoburza wokół GMO wynika zapewne z tego, że wielu ludziom kojarzy się to tylko z jedzeniem i patrzą na to jak na coś skażonego trującego itp. Wiadomo, że o wiele lepsze są rośliny zalewane pestycydami, fungicydami i chujwiejeszczejakimicydami
Zapomina się o tym, że ze zmodyfikowanych bakterii bierzemy wiele substancji leczniczych np. insulinę, czynnik krzepnięcia, krwi i wiele innych. Inżynieria genetyczna i GMO mogą mieć wielki wpływ na medycynę i choroby genetyczne...
Tak... GMO to czyste zło...