Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Owczarek jest niemiecki!
Można tylko mieć nadzieję, że nie mieszkasz w Niemczech, bo za to przybiliby Tobie paragraf jak amen w pacierzu.
Można tylko mieć nadzieję, że nie mieszkasz w Niemczech, bo za to przybiliby Tobie paragraf jak amen w pacierzu.
A nie lepieĵ Ci zamiast Tobie? Co to za nowomowa, pewnie nap🤬lasz tez cały czas ,,w ukrainie"? Ogarnij się gimbusie
A nie lepieĵ Ci zamiast Tobie? Co to za nowomowa, pewnie nap🤬lasz tez cały czas ,,w ukrainie"? Ogarnij się gimbusie
Mówienie "Tobie" zamiast "Ci" to cecha "warsiawiaków", czyli warszawskiego plebsu.
Mówienie "Tobie" zamiast "Ci" to cecha "warsiawiaków", czyli warszawskiego plebsu.
Chyba słoików
A nie lepieĵ Ci zamiast Tobie? Co to za nowomowa, pewnie nap🤬lasz tez w ukrainie? Ogarnij sie
Forma "Ci" jest formą prymitywnego języka polskiego. Kiedyś była spotykana tylko na wsiach pośród chłopów nie posiadających pełnego wykształcenia podstawowego.
Moja odpowiedz nie jest w żadnym wypadku złośliwa. Sam widzę jak to się rozpowszechniło.
Czy czytając mój komentarz i odpowiedz masz wrażenie, że ja języka polskiego nie znam?
To co Ty nazywasz nowomową, wcale nią nie jest. Jest to powszechna i prawidłowa forma z czasów przed Twoimi narodzinami.
Nie jestem Ukraińcem tylko rodowitym Polakiem. Natomiast widząc jak kaleczysz mój język ojczysty, zakładam że Ty Polakiem nie jesteś.
Zdradź nam tutaj z jakiego kraju pochodzisz? Gdzie leżą Twoje korzenie?
Ogarnij się -kiedyś to było - opanuj się. To jest prawidłowe po polsku do dzisiaj, tak wiec opanuj się i nie ośmieszaj.
Ogarnianie się, to żargon młodzieży z niższych grup społecznych i słabym wykształceniem.
Forma "Ci" jest formą prymitywnego języka polskiego. Kiedyś była spotykana tylko na wsiach pośród chłopów nie posiadających pełnego wykształcenia podstawowego.
Moja odpowiedz nie jest w żadnym wypadku złośliwa. Sam widzę jak to się rozpowszechniło.
Czy czytając mój komentarz i odpowiedz masz wrażenie, że ja języka polskiego nie znam?
To co Ty nazywasz nowomową, wcale nią nie jest. Jest to powszechna i prawidłowa forma z czasów przed Twoimi narodzinami.
Nie jestem Ukraińcem tylko rodowitym Polakiem. Natomiast widząc jak kaleczysz mój język ojczysty, zakładam że Ty Polakiem nie jesteś.
Zdradź nam tutaj z jakiego kraju pochodzisz? Gdzie leżą Twoje korzenie?
Ogarnij się -kiedyś to było - opanuj się. To jest prawidłowe po polsku do dzisiaj, tak wiec opanuj się i nie ośmieszaj.
Ogarnianie się, to żargon młodzieży z niższych grup społecznych i słabym wykształceniem.
Takich informacji, to chyba w tvn sie nasłuchaleś? Widocznie jesteś ukraińskim żydem, a to już gorsze od cz🤬cha
Sam wymyśliłeś tę teorię?
Forma celownika liczby pojedynczej "Ci" jest nieemfatyczna, a "Tobie" - emfatyczna. "Przybiliby Tobie paragraf" znaczy "przybiliby paragraf właśnie Tobie, a nie komuś innemu". "Przybiliby Ci paragraf" tego dodatkowego podtekstu nie ma.
Obie formy są poprawne, jest pomiędzy nimi drobna różnica znaczeniowa, a stosowanie stale jednej zamiast drugiej (i mędrkowanie, że Tobie jest "miejskie", a Ci 'wiejskie") jest właśnie cechą, jak napisałem, warszawskiego plebsu (może innego też, ale na Pradze to jest nagminne).
Takich informacji, to chyba w tvn sie nasłuchaleś? Widocznie jesteś ukraińskim żydem, a to już gorsze od cz🤬cha
Takich głupiomądrych szczawików można tylko ignorować.
Ty nawet nie pojmujesz jak się właśnie skompromitowałeś, a ostrzegało Ciebie kilka osób! Brawo!!

Takich głupiomądrych szczawików można tylko ignorować.
Ty nawet nie pojmujesz jak się właśnie skompromitowałeś, a ostrzegało Ciebie kilka osób! Brawo!!
No chyba wlasnie ty sie skompromitowałeś i to po raz drugi (ciebie pedałku? Cię brzmi naturalnie)
Sam wymyśliłeś tę teorię?
Forma celownika liczby pojedynczej "Ci" jest nieemfatyczna, a "Tobie" - emfatyczna. "Przybiliby Tobie paragraf" znaczy "przybiliby paragraf właśnie Tobie, a nie komuś innemu". "Przybiliby Ci paragraf" tego dodatkowego podtekstu nie ma.
Obie formy są poprawne, jest pomiędzy nimi drobna różnica znaczeniowa, a stosowanie stale jednej zamiast drugiej (i mędrkowanie, że Tobie jest "miejskie", a Ci 'wiejskie") jest właśnie cechą, jak napisałem, warszawskiego plebsu (może innego też, ale na Pradze to jest nagminne).
Nigdy nie mieszkałem w Warszawie, ani nawet w jej okolicy, tylko na Pomorzu.
Tutaj było tak jak napisałem i to było powszechne.. Natomiast dokładne zdefiniowanie tej formy, to dla mnie czarna magia. My znamy często te reguły w językach obcych, ale w języku ojczystym może być już gorzej, tym bardziej, że języki przechodzą ewolucję.
Przeczytałem sporo książek i w żadnej i ani razu nie spotkałem sie z forma "Ci".
Sądzę, że kolega Gieros książek raczej nie czytał i się tych slow nie "opatrzył". On to zna tylko fonetycznie.
Znowu mi przysłał następną wiadomość i jeszcze raz dołożył do pieca! To jakiś uparty kołek.
Nic, tylko olać i się trochę pośmiać, kiedy on się dalej pogrąża.

[ Dodano 2025-03-27, 23:33 ]
Moja firma miała lata temu biuro na krakowskim Kazimierzu. Parkowałem samochód w bardzo niewielu dostępnych miejscach (możecie sobie wyobrazić najgorsze lokalizacje do parkowania samochodu, to jest prawdopodobnie jedno z trudniejszych). Parkingowy cieć, z którym z biegiem lat zawarłem ostrożną znajomość, trzymał na rzeczonym parkingu swojego psa, owczarka niemieckiego, suczkę. Za każdym razem, kiedy przed parkingiem przechodziły wycieczki licealistów albo umundurowanych, ortodoksyjnych pejsów z Izraela, zmierzające w kierunku tzw. fabryki Schindlera, albo starego cmentarza żydowskiego na Kazimierzu, suka ujadała do upadu. Imię jej "Matka Polka", cześć jej pamięci.
Podobno psy wyczuwają złych ludzi i na nich ujadają.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie