Łódź.
Łódź.
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Ona jest na przejściu rowerowym prawnie może go pokonać na rowerze. A co do zsiadania to durny przepis bo nie problemem jest czym pokonujesz przejście a problemem jest to że się ludzie nie zatrzymują i nie rozglądają. Równie dobrze można i pieszo wtargnąć na przejście. Ja się zatrzymuję rowerem rozglądam i jak jest wolne jadę nawet przed radiowozem i mi jeszcze mandatu nie dali. Ale dwa razy mało autem debila na pasach nie rozjechałem który tylko mignął przez pasy.
Jeżeli jest czerwona ścieżka rowerowa na pasach taka jak na filmiku to nie trzeba zśiadać z roweru.
Jebane bezmózgi. Zero instynktu zamozachowawczego. Jak mam pierwszeństwo! I choćby chuj na chuju stawał to musze przejechać. Po chuj się rozglądać? Przecież mam pierwszeństwo! Wypierdalać z drogi bo jadę! Głupia cipa, madka pOlka z kaszojadem.
To udowadnia że człowiek na wyższym stopniu stawia swoją rację niż życie
Jebane bezmózgi. Zero instynktu zamozachowawczego. Jak mam pierwszeństwo! I choćby chuj na chuju stawał to musze przejechać. Po chuj się rozglądać? Przecież mam pierwszeństwo! Wypierdalać z drogi bo jadę! Głupia cipa, madka pOlka z kaszojadem.
"Wypierdalać z drogi bo jadę! " krzyknął kierowca samochodu. Ale nie! On nie krzyknął, bo był ślepy albo naćpany.
jak dojeżdża to nie ma pierszeństwa ale ma pierszeństwo jak znajduje się już na przejeździe, a tutaj tak właśnie było więc poczytaj kodeks i nie pierdol głupot.
jeżeli przy kolizji rowerzysta uderza w bok auta to jest wina rowerzysty, jak by auto uderzyło przodem w rower to jest wina kierowcy
o2.pl/informacje/na-oczach-dziecka-straszne-sceny-w-lodzi-zrobie-wszys...
Poniżej, zdjęcie skrzyżowania ulic: Karpackiej i Paderewskiego w Łodzi, gdzie miało miejsce potrącenie rowerzystki. Jak widać, widoczność jest bardzo dobra i nic jej nie ogranicza - z daleka widać pieszych i rowerzystów. Przed skrzyżowaniem, znajdują się znaki: A-7 wraz ze znakiem C-5 i tabliczką "nie dotyczy MPK", przed samym przejazdem rowerowym i przejściem dla pieszych, znak D-6b oraz, na jezdni, znak P-14, a za przejściem, znak P-13.
Przypominam wszystkim niedouczonym zjebom, że rowerzystów obowiązuje, m.in. następujący przepis PoRD:
Art. 3. [Zasady zachowania na drodze]
1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga - szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.
Kierujących pojazdami, obowiązuje, m.in.:
Art. 27. [Zachowanie kierującego przed i na przejeździe dla rowerzystów]
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejazdu dla rowerów, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa kierującemu rowerem, hulajnogą elektryczną lub urządzeniem transportu osobistego oraz osobie poruszającej się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch, znajdującym się na przejeździe.
1a.
Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa kierującemu rowerem, hulajnogą elektryczną lub urządzeniem transportu osobistego oraz osobie poruszającej się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch, jadącym na wprost po jezdni, pasie ruchu dla rowerów, drodze dla pieszych i rowerów, drodze dla rowerów lub innej części drogi, którą zamierza opuścić.
Obowiązuje też, ogłoszone na podstawie art. 7 ust. 2 ustawy PoRD, Rozporządzenie Ministrów Infrastruktury oraz Spraw wewnętrznych i Administracji w sprawie znaków i sygnałów drogowych, :
§ 5. Skrzyżowania dróg
5. Znak A-7 „ustąp pierwszeństwa” ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem. Znak A-7 znajdujący się w obrębie
skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony.
6. Przepis ust. 5 stosuje się odpowiednio do znaku A-7 umieszczonego przed torowiskiem pojazdów szynowych lub
w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu.
Rowerzyści twierdzą, że na podstawie właśnie ustępu 6., w odniesieniu do przejazdów rowerowych, zachodzi przecinanie się kierunków ruchu. Wobec tego, wydawać by się mogło, że kierujący pojazdem na drodze podporządkowanej, powinien ustąpić pierwszeństwa rowerzystom znajdującym się na ddr jeszcze przed ich wjazdem na przejazd. Jest to jednak sprzeczne z aktualnie obowiązującym brzmieniem art. 27 ust 1 PoRD, stanowiącego część rozdziału 7 [Przecinanie się kierunków ruchu]. Ustawodawca, celowo w tym rozdziale umieścił art 27, o zachowaniu kierujących na przejazdach rowerowych. Rowerzysta jadący po ddr, ma pierwszeństwo jeszcze przed wjazdem na przejazd, ale tylko w odniesieniu do art. 27 ust. 1a. Natomiast § 5. ust. 6 rozporządzenia, ma zastosowanie w przypadku, gdy występuje skrzyżowanie jezdni, wyłącznie z drogą dla rowerów (bez przejazdu rowerowego) i uzasadnione jest umieszczenie znaku A-7 (np. z powodu złej widoczności - na ogół wystarczy stosowanie się do art.27 ust. 3. PoRD "Kierujący pojazdem, przejeżdżając przez drogę dla pieszych i rowerów lub drogę dla rowerów, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującemu rowerem, hulajnogą elektryczną lub urządzeniem transportu osobistego oraz osobie poruszającej się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch"). Można też go stosować, np., gdy występuje skrzyżowanie dróg rowerowych i udzielone jest pierwszeństwo jadącym z jednego z kierunków.
Odnośnie w/w potrącenia - moim zdaniem, zabrakło rozsądku obojgu kierującym. Kierujący samochodem, nie zachował należytej ostrożności i nie zwolnił dostatecznie przed przejazdem rowerowym, a kierująca rowerem, również nie zachowała ostrożności, niewystarczająco obserwując poruszające się po jezdni pojazdy. Winni zdarzenia, byli oboje. Przy czym, zachowanie kierującego samochodem po zdarzeniu, tj. nieudzielenie pomocy poszkodowanej, wymaga na pewno należytego potraktowania przez sąd.
tak wlasnie uswiadomiles nas ze jestes idiota
Oczywiście, ze ma racje Rowerzysta ma pierwszeństwo dopiero w chwili kiedy znajdzie się na przejeździe dla rowerów pod warunkiem, ze nie wjedzie 10 metrów przed nadjeżdżającym samochodem
A poza tym jebac pedalarzy
ona nie miała pierwszeństwa, pierwszeństwo ma tylko pieszy, rowerzysta musi ustąpić
Ale pieprzysz. Rowerzysta, który znajduje się na przejeździe dla rowerów ma pierwszeństwo. Tu sprawa się ewidentna, kobieta była na przejeździe, co widać wyraźnie.
Chyba, że jak w tym przypadku, przejazd prowadzi wzdłuż drogi z pierwszeństwem.
Kurwa jacy ludzie są zero-jedynkowi. Pedalarze - "zawsze mamy pierwszeństwo", puszkarze - "pedalarze nigdy nie mają pierwszeństwa".
Jebać Stalina (i jego potomków) za to jak rozpierdolił ten naród.
Pierwszeństwa nie miała przejazdu. rower zbliżający się do przejazdu nie ma dopiero gdy już wjedzie na przejazd musisz ustąpić . Kodeks jest na internecie wystarczy przeczytać xd
ona nie miała pierwszeństwa, pierwszeństwo ma tylko pieszy, rowerzysta musi ustąpić
Pierwszeństwo ma pieszy, który JEST JUŻ NA PASACH BĄDŹ NA NIE WCHODZI a nie jak się znajduje przy nich.
rp.pl/prawo-drogowe/art39103181-przy-przechodzeniu-przez-pasy-dochodzi...
W innym wypadku pieszy musi zachować szczególną ostrożność, kierowca także.
Poza tym zasada stara jak świat- jak ważysz 70 kilo to szybciej się zatrzymasz niż 1,5 tony stali i plastiku.
Niemożebnie mnie to wkurwia jak jadę busem wypełnionym po korek i jakaś stara kurwa mi się wtłacza na przejście "bo ona może".
A ja jestem 3 metry od przejścia i się kurwa zatrzymać mam na tym przejściu jadąc 25-30 km/h. No powodzenia życzę.
jeżeli przy kolizji rowerzysta uderza w bok auta to jest wina rowerzysty, jak by auto uderzyło przodem w rower to jest wina kierowcy
czy w tym filmie uderza w bok auta? a tak w ogóle, to poczytaj kodeks drogowy, nie ma tam mowy o uderzeni w bok auta 🤦♂️
[ Dodano 2024-07-13, 15:24 ]
Ale nie miała pierwszeństwa tak na prawdę chuja się znacie na przepisach.
miała znawco przepisów drogowych - po wjeździe na przejazd (a tak właśnie było) miała pierwszeństwo
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów