Kuriki napisał/a:
Nie oczekuję, że ktoś to zrobi za mnie. Właściwie to mi nic do tego za co ktoś chce umrzeć. Poza tym, nie mam zamiaru umierać za kraj.
Właśnie, że walczę o swoje. Ktoś mnie kiedyś chciał okraść i się obroniłem. Inna sprawa, że nie uważam by Polska do mnie należała.
Taak, taak. Na mnie składa się wszystko co w życiu przeżyłem, wszystkie informacje jakie do tej pory przyswoiłem i to jakie sobie poglądy wyrobiłem blah blah etc. Ale nadal nie czuję się polakiem- nie obchodzi mnie, że kiedyś ktoś walczył na wojnie po stronie Polski czy przeciw niej, nie wzruszam się gdy słyszę hymn i ogólnie nie przejmuję się historią Polski.
Dla mnie ważne jest np by tam gdzie mieszkam, urzędnicy nie uprzykrzali mi życia i ważne jest moje hobby i ważne jest zarabianie pieniędzy... Żyj i się baw- to moje wartości, a nie jakaś gotowość do obrony kraju.
Żyjesz i możesz się bawić, tylko dlatego że ktoś gdzieś indziej maźnie, ktoś inny umiera. Nie jest dla Ciebie ważne jaka strona konfliktu wygra starcie, więc jeśli arab wypowie nam wojnę rozumiem że z chęcią przyjmiesz ich warunki i z radością będziesz żył ze szmatą na głowie. W dzisiejszym świecie tym Kraj jest bogatszy, im więcej wykorzystuje inne Państwa. Jak taka Anglia może być bogatsza od Polski jeśli produkuje mniej realnych towarów niż Polska? Ponieważ kontroluje słabsze Państwa, dlatego ma więcej "chleba" niż sama produkuje. GB sprzedaje walutę, coś co w rzeczywistości nie istnieje, a zarazem coś bez czego nie miałaby praktycznie nic, akceptujemy to bo nie mamy innego wyjścia, bo takim jak Ty wszystko jedno.
milosciprzyjazn napisał/a:
Kurwa, tylu prawicowców i ani jeden nawet nie zreflektował się o co chodzi w tym haśle - jak bezmyślne lemingi.
Bycie dumnym ze swojej narodowości, rasy, koloru oczy, skóry? Kurwa, naprawdę to z czym przychodzicie na świat jest dla was powodem do dumy? To smutne. Może sami mało osiągnęliście w życiu, dlatego możecie być dumni tylko z tego, na co nie mieliście żadnego wpływu.
Nie czujesz powodu do dumy nawet z takiego faktu że nie urodziłeś się szympansem? Sam nie zrozumiałeś, nie chodzi o kawałek ziemi, tylko o kawałek Polskiej ziemi. Nie chodzi o to że urodziłeś się w Polsce, ale że zostałeś wychowany przez Polaków, po Polsku. To jest powód do dumy ponieważ jesteś spuścizną wiekowej Polskiej tradycji.
Ps. Rasa to nie tylko kolor skóry, od budowy mózgu po kościec się różnimy, ale po co to wiedzieć lepiej czerpać wiedze z domysłów.