"Już dziś stawiam kolejkę każdemu za jego własne pieniądze!!!"
Mikrocefale wstają, zaczynają płakać ze wzruszenia, klaskać i skandować "Jarosław!! Jarosław!!"
źródło: Twitter
Wenezuela jest państwem upadłym bo zniszczył ich socjalizm.
Socjalizm zawsze prowadzi do katastrofy. Czemu do chuja nie potraficie tego pojąć?
Gówno kogo obchodzi co było. Teraz jest teraz.
Przeczytałem komentarze i jestem kurwa przerażony. Ile debili wierzy w socjalizm?
Bolszewia w Polsce upadła bo się nie sprawdziła. Wszystko jeblo.
Wenezuela jest państwem upadłym bo zniszczył ich socjalizm.
Socjalizm zawsze prowadzi do katastrofy. Czemu do chuja nie potraficie tego pojąć?
Doskonały i nieomylny inżynier to taki, który unika drobnych błędów na drodze do wielkiej katastrofy.Niektorzy sa tak tepi ze nie rozumieja co to znaczy inflacja oraz moc nabywcza pieniadza. Co z tego ze dadza wam 10 tys na miesiac jak chleb bedzie kosztowal 100.
Minimalna w 2023 ma być 4000.
Wenezuela coraz bliżej.
Poczytaj co stoi za upadkiem Wenezueli . ..... Zamykanie rodzimych firm chociażby. .....
Pisząc o Wenezueli nie miałem na myśli dokładnie tych samych przyczyn upadku.... tylko takie znaczne podnoszenie płac skończy się prawdopodobnie katastrofą... w kilka lat wzrost o prawie 100%? Przymusowo?
Niejedna firma tego nie wytrzyma. I nie chodzi o te płacące minimalną, skoro minimalna wzrośnie tak znacząco, to zarabiający więcej, będą również żądać podwyżki...
Jak ktoś teraz ma 4500, czyli dwukrotność minimalnej, będzie chciał pracować za minimalną plus 500?
A taki znaczący wzrost płac skończy się wzrostem cen, czyli inflacją.
Więc realny wzrost płac będzie minimalny. A inflacja odbije się na stopach procentowych. Wzrost stóp o 5 pkt % przy kwocie kredytu 200000, to 10000 rocznie więcej do zapłaty... odsetek!!
Zamykanie rodzimych firm... tak może się stać. Jak mała firma będzie musiała płacić więcej, dużo więcej, jak prowadzący DG będzie musiał zapłacić 2500 ZUS, bez względu, czy ma dochód, to rodzime firmy będą się zamykać.
Chciałbym się mylić, chciałbym musieć odszczekać za kilka lat, że się myliłem... chciałbym powiedzieć "też głosuję na PIS", bo to by oznaczało, że Polska się rozwija i wszystko idzie w dobrym kierunku. Jednak ja w to nie wierzę.