Wchodzi facet do biblioteki i prosi książkę o psie Pawłowa i kocie Schrodingera. Bibliotekarz myśli przez chwilę i mówi: „Coś mi dzwoni, ale nie wiem, czy mamy, czy nie.”
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 5:32
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 3:27
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Ktoś wyjaśni?
@up Raczej wątpię.
@up czyli że jako nigdy wcześniej nie słyszałem o tym kocie to jestem ułomny. No cóż w moim przypadku to całkiem możliwe ale żeby innych tak obrażać?
@2xUp
Pozwól, że daruję sobie lektury Wikipedii.
@Up
Tłumaczę i objaśniam:
Pies Pawłowa i kot Schrodingera to obiekty badań naukowców. Tak, zgadza się Pawłowa i Schrodingera.
Pies Pawłowa miał tak najebane we łbie, że ślinił się słysząc dźwięk dzwonka. Na początku Pawłow sygnalizował porę karmienia psów dzwonkiem, później robił je w chuja, bo dzwonił, a jeść nie dawał.
Natomiast kot Schrodingera, był w zasadzie stworzeniem teoretycznym, w pewnych warunkach można było uznać, że jest jednocześnie żywy i martwy. (Opisałbym to, ale jest to tak nieżyciowe, że za niedługo umieszczą to w podstawie programowej dla gimnazjum).
Pozwól, że daruję sobie lektury Wikipedii.
@Up
Tłumaczę i objaśniam:
Pies Pawłowa i kot Schrodingera to obiekty badań naukowców. Tak, zgadza się Pawłowa i Schrodingera.
Pies Pawłowa miał tak najebane we łbie, że ślinił się słysząc dźwięk dzwonka. Na początku Pawłow sygnalizował porę karmienia psów dzwonkiem, później robił je w chuja, bo dzwonił, a jeść nie dawał.
Natomiast kot Schrodingera, był w zasadzie stworzeniem teoretycznym, w pewnych warunkach można było uznać, że jest jednocześnie żywy i martwy. (Opisałbym to, ale jest to tak nieżyciowe, że za niedługo umieszczą to w podstawie programowej dla gimnazjum).
@Up
Pozwól, że uzupełnię......
Zgadza się, ten stan, gdy obiekt jest jednocześnie w dwóch różnych stanach nazywa się superpozycją, ale był tam tylko teoretycznie, ponieważ nie ma warunków do przeprowadzenia doświadczenia, gdyż ten żywy obiekt musi żyć w próżni..... i tu problem.
Niejaki Oriol Romero-Isar zaplanował taki eksperyment na wirusach grypy, bo one potrafią w próżni wyżyć. Podobno na niesporczakach też się uda, ale strasznie ciężko być na bieżąco w tym temacie.
Wracając do meritum, jest to tak nieprzydatne życiowo, że kurwa mać.
Pozwól, że uzupełnię......
Zgadza się, ten stan, gdy obiekt jest jednocześnie w dwóch różnych stanach nazywa się superpozycją, ale był tam tylko teoretycznie, ponieważ nie ma warunków do przeprowadzenia doświadczenia, gdyż ten żywy obiekt musi żyć w próżni..... i tu problem.
Niejaki Oriol Romero-Isar zaplanował taki eksperyment na wirusach grypy, bo one potrafią w próżni wyżyć. Podobno na niesporczakach też się uda, ale strasznie ciężko być na bieżąco w tym temacie.
Wracając do meritum, jest to tak nieprzydatne życiowo, że kurwa mać.
@up
Polemizowałbym.....
@up ponownie
Tylko na niektórych gatunkach niesporczaków... i tylko przy założeniu, że obiekt DA SIĘ utrzymać w superpozycji...
tak - to kompletnie nieprzydatne zyciowo...
Polemizowałbym.....
@up ponownie
Tylko na niektórych gatunkach niesporczaków... i tylko przy założeniu, że obiekt DA SIĘ utrzymać w superpozycji...
tak - to kompletnie nieprzydatne zyciowo...
Wandenko napisał/a:
@up czyli że jako nigdy wcześniej nie słyszałem o tym kocie to jestem ułomny. No cóż w moim przypadku to całkiem możliwe ale żeby innych tak obrażać?
W/w ułomność wskazuje brak zdolności do wyszukania znaczeń pojęć dwuwyrazowych. Ot co.
[piwko za dystans ]
Nie chodzi o próżnię ale o fakt że kot jest zbyt dużym obiektem dla obserwacji praw mechaniki kwantowej.
Nieżyciowe bo nieżyciowe ale dla rozwoju nauki oba zagadnienia są bardzo ważne. Zwykle tak jest, że pewne dylematy są w początkowym stadium błahe jednakże w przyszłych zagadnieniach okazują się całkiem przydatne. To prawda, że zajmuje się tym w profesjonalny sposób mniej niż 0,01% ludzkości, a większości na nic to w życiu ale są to pewne tezy, które próbują zdefiniować zależności dotyczące mechaniki świata nas otaczającego. Na tym natomiast bazują już niektóre praktyczne rozwiązania.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów