📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:34
📌
Konflikt izraelsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 17:47
🔥
Przesłanie do kozojebców
- teraz popularne
Witaj użytkowniku sadistic.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
W chwili obecnej serwis nie jest w stanie utrzymywać się wyłącznie z reklam. Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
W chwili obecnej serwis nie jest w stanie utrzymywać się wyłącznie z reklam. Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
No kurwa mać, zrobiłeś mi smak na stek po północy Ale skurwiel z Ciebie Piwko
Na marginesie krówka w burgerze z Maka to nic innego jak krówka, która ma około 6-7 lat i jest eks krową mleczną, z której nie było już pożytku, w biznesie mleczarskim krowa jest eksploatowana do granic możliwości, trawiona chorobami itp uśmiercana i ląduje albo w burgerach albo w karmach dla zwierząt.
Kurwa. Zgłodniałam
pyszna wolowinka, najlepsze miecho ze wszystkich -.^
Eramod napisał/a:
że niby jeszcze żyje ?? czy jak mam to odbierać ?
Żyje? Nie, po prostu impulsy jeszcze krążą po organizmie. Podobnie masz w przypadku świątecznego karpia.
Na przyszłość zapamiętaj, jeśli dojdzie do dekapitacji, czyli odłączenia głowy od korpusu, następuje śmierć.
"Na marginesie krówka w burgerze z Maka to nic innego jak krówka, która ma około 6-7 lat i jest eks krową mleczną, z której nie było już pożytku, w biznesie mleczarskim krowa jest eksploatowana do granic możliwości, trawiona chorobami itp uśmiercana i ląduje albo w burgerach albo w karmach dla zwierząt"
jak jest smaczna to wybaczam te niedoskonałości
jak jest smaczna to wybaczam te niedoskonałości
@czesiek99
"impulsy krążą po organizmie"?! To już chyba lepiej napisać, że "bóg tak chciał".
Jakie impulsy? Nerwowe impulsy? A czym są nerwowe impulsy że mogą krążyć?
Czemu raz "krążą", a raz "nie krążą"?
Co wyzwala takie "impulsy"
Czemu mięśnie reagują mimo, że nie ma krwi dostarczającej subst. odżywcze od dłuższego czasu.
Czemu skurcze są rytmiczne?
"impulsy krążą po organizmie"?! To już chyba lepiej napisać, że "bóg tak chciał".
Jakie impulsy? Nerwowe impulsy? A czym są nerwowe impulsy że mogą krążyć?
Czemu raz "krążą", a raz "nie krążą"?
Co wyzwala takie "impulsy"
Czemu mięśnie reagują mimo, że nie ma krwi dostarczającej subst. odżywcze od dłuższego czasu.
Czemu skurcze są rytmiczne?
samon napisał/a:
Jakie impulsy? Nerwowe impulsy? A czym są nerwowe impulsy że mogą krążyć?
Czemu raz "krążą", a raz "nie krążą"?
Co wyzwala takie "impulsy"
Czemu mięśnie reagują mimo, że nie ma krwi dostarczającej subst. odżywcze od dłuższego czasu.
Czemu skurcze są rytmiczne?
Dziękuję Ci, myślałem, że się w tej robocie zanudzę. Zacznijmy od widoku takiego mięska z bliska:
Całe zjawisko nosi miano stężenia poubojowego, bardzo podobne do stężenia pośmiertnego u ludzi. U człowieka zdarza się odruch zwany "Odruchem Łazarza", czyli ruchy pośmiertne kończyn.
Ale wróćmy do zwierząt...
Organizm cały czas przetacza krew, dostarcza do komórek tlen, a impulsy, tak, nerwowe (elektryczne) sterują pracą mięśni. Przelicznik jest prosty, im bardziej dotlenione było zwierzę tym intensywniejsze odruchy, dlatego nie u wszystkich zwierząt da się to zauważyć. Ciągły napływ świeżej krwi nie jest tutaj niezbędny, ponieważ część, jak to ująłeś "subst. odżywczych" magazynowane jest w mięśniach.
W przypadku krów i koni takie zjawisko może mieć miejsce nawet kilka godzin po śmierci. W skrócie cały bajer polega na tym, że mięsień, nie wie, że właściciel jest bez głowy i pracuje dalej, a coby nie. I póki ma paliwo, działa. Tylko, że podczas takiej pracy w mięśniach powstają pewne odpady, jak dwutlenek węgla i kwas mlekowy, które mogą wpłynąć na smak mięsa. Dlatego dobrym zwyczajem jest ogłuszyć zwierzaka, obuchem (trza umieć) lub tzw aparatem ubojowym, i spuszczenie krwi, co zmniejsza szansę na wystąpienie stężenia poubojowego.
Dla ciekawskich:
Nie polewacie świeżo wypatroszonych ryb sokiem z cytryny:
samon, tak idea się zgadza, ale wybacz, biologiem nie jestem, lubię po prostu wiedzieć co jem, tutaj przy ruchu beztlenowym i przekrojów nerwowych to już fach-majstrów po biol-chem trza pytać, a mamy tu pewno takich.
Oo, stary, dzięki za konkrety
Czy dobrze rozumiem ideę: gdy przed śmiercią krowa albo człowiek się zasapią (dotlenią) to zwiększa się prawdopodobieństwo takich skurczów i będą trwały aż skończy skończy się tlen albo atp?
A jak w tym kontekście wygląda "oddychanie beztlenowe" mięśni - też mogą tak pracować?
Kurde, tyle pytań
Masz możliwość walnięcia zdjęć z mikroskopu jakiś ciekawych elementów np. połączenie nerwu z mięśniem, przekrój przez nerw powiedzmy wzrokowy czy co Ci tam wpadnie pod rękę?
edit: co wyzwala skurcze?
edit2: w sensie, że są rytmiczne.
edit3: dzięki czesiek99. Podsunąłeś mi kilka fajnych tematów do obadania - będę miał co robić przez kilka najbliższych dni
Czy dobrze rozumiem ideę: gdy przed śmiercią krowa albo człowiek się zasapią (dotlenią) to zwiększa się prawdopodobieństwo takich skurczów i będą trwały aż skończy skończy się tlen albo atp?
A jak w tym kontekście wygląda "oddychanie beztlenowe" mięśni - też mogą tak pracować?
Kurde, tyle pytań
Masz możliwość walnięcia zdjęć z mikroskopu jakiś ciekawych elementów np. połączenie nerwu z mięśniem, przekrój przez nerw powiedzmy wzrokowy czy co Ci tam wpadnie pod rękę?
edit: co wyzwala skurcze?
edit2: w sensie, że są rytmiczne.
edit3: dzięki czesiek99. Podsunąłeś mi kilka fajnych tematów do obadania - będę miał co robić przez kilka najbliższych dni
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów