18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Główna Poczekalnia (4) Soft (3) Dodaj Obrazki Filmy Dowcipy Popularne Szukaj Forum Odznaki Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie (tylko materiały z opisem) - ostatnia aktualizacja: Przed chwilą
📌 Konflikt izrealsko-arabski (tylko materiały z opisem) - ostatnia aktualizacja: 2024-07-04, 11:38
Nerwowa krowa
Dorik • 2016-07-28, 0:22
jeszcze świeże
nie przerzucajcie na harda bo nawet na fejsie nei usuwają ( nie przesadzajmy)
Zgłoś
Avatar
P................M 2016-07-28, 0:25 54
No kurwa mać, zrobiłeś mi smak na stek po północy Ale skurwiel z Ciebie Piwko
Zgłoś
Avatar
Dorik 2016-07-28, 0:44 3
@up jak to mówią: Mam smaka na maka
Zgłoś
Avatar
qxy1255 2016-07-28, 1:34 16
Na marginesie krówka w burgerze z Maka to nic innego jak krówka, która ma około 6-7 lat i jest eks krową mleczną, z której nie było już pożytku, w biznesie mleczarskim krowa jest eksploatowana do granic możliwości, trawiona chorobami itp uśmiercana i ląduje albo w burgerach albo w karmach dla zwierząt.
Zgłoś
Avatar
Monek-Pokemonek 2016-07-28, 2:12
Kurwa. Zgłodniałam
Zgłoś
Avatar
Eramod 2016-07-28, 2:21
że niby jeszcze żyje ?? czy jak mam to odbierać ?
Zgłoś
Avatar
Omgjkla 2016-07-28, 6:50
Ktoś potrafi to wyjaśnić?
Zgłoś
Avatar
norbiman 2016-07-28, 7:15 15
jak dla mnie to nie moze zlapac oddechu.
Zgłoś
Avatar
gosiakowyymis 2016-07-28, 7:32
pyszna wolowinka, najlepsze miecho ze wszystkich -.^
Zgłoś
Avatar
C.Z.E.S.I.E.K 2016-07-28, 7:39 7
Eramod napisał/a:

że niby jeszcze żyje ?? czy jak mam to odbierać ?


Żyje? Nie, po prostu impulsy jeszcze krążą po organizmie. Podobnie masz w przypadku świątecznego karpia.
Na przyszłość zapamiętaj, jeśli dojdzie do dekapitacji, czyli odłączenia głowy od korpusu, następuje śmierć.
Zgłoś
Avatar
The_Generat 2016-07-28, 8:46 9
"Na marginesie krówka w burgerze z Maka to nic innego jak krówka, która ma około 6-7 lat i jest eks krową mleczną, z której nie było już pożytku, w biznesie mleczarskim krowa jest eksploatowana do granic możliwości, trawiona chorobami itp uśmiercana i ląduje albo w burgerach albo w karmach dla zwierząt"

jak jest smaczna to wybaczam te niedoskonałości
Zgłoś
Avatar
samon 2016-07-28, 8:50
@czesiek99
"impulsy krążą po organizmie"?! To już chyba lepiej napisać, że "bóg tak chciał".

Jakie impulsy? Nerwowe impulsy? A czym są nerwowe impulsy że mogą krążyć?
Czemu raz "krążą", a raz "nie krążą"?
Co wyzwala takie "impulsy"
Czemu mięśnie reagują mimo, że nie ma krwi dostarczającej subst. odżywcze od dłuższego czasu.
Czemu skurcze są rytmiczne?
Zgłoś
Avatar
C.Z.E.S.I.E.K 2016-07-28, 9:16 48
samon napisał/a:

Jakie impulsy? Nerwowe impulsy? A czym są nerwowe impulsy że mogą krążyć?
Czemu raz "krążą", a raz "nie krążą"?
Co wyzwala takie "impulsy"
Czemu mięśnie reagują mimo, że nie ma krwi dostarczającej subst. odżywcze od dłuższego czasu.
Czemu skurcze są rytmiczne?



Dziękuję Ci, myślałem, że się w tej robocie zanudzę. Zacznijmy od widoku takiego mięska z bliska:

Całe zjawisko nosi miano stężenia poubojowego, bardzo podobne do stężenia pośmiertnego u ludzi. U człowieka zdarza się odruch zwany "Odruchem Łazarza", czyli ruchy pośmiertne kończyn.
Ale wróćmy do zwierząt...
Organizm cały czas przetacza krew, dostarcza do komórek tlen, a impulsy, tak, nerwowe (elektryczne) sterują pracą mięśni. Przelicznik jest prosty, im bardziej dotlenione było zwierzę tym intensywniejsze odruchy, dlatego nie u wszystkich zwierząt da się to zauważyć. Ciągły napływ świeżej krwi nie jest tutaj niezbędny, ponieważ część, jak to ująłeś "subst. odżywczych" magazynowane jest w mięśniach.
W przypadku krów i koni takie zjawisko może mieć miejsce nawet kilka godzin po śmierci. W skrócie cały bajer polega na tym, że mięsień, nie wie, że właściciel jest bez głowy i pracuje dalej, a coby nie. I póki ma paliwo, działa. Tylko, że podczas takiej pracy w mięśniach powstają pewne odpady, jak dwutlenek węgla i kwas mlekowy, które mogą wpłynąć na smak mięsa. Dlatego dobrym zwyczajem jest ogłuszyć zwierzaka, obuchem (trza umieć) lub tzw aparatem ubojowym, i spuszczenie krwi, co zmniejsza szansę na wystąpienie stężenia poubojowego.
Dla ciekawskich:
Nie polewacie świeżo wypatroszonych ryb sokiem z cytryny:


samon, tak idea się zgadza, ale wybacz, biologiem nie jestem, lubię po prostu wiedzieć co jem, tutaj przy ruchu beztlenowym i przekrojów nerwowych to już fach-majstrów po biol-chem trza pytać, a mamy tu pewno takich.
Zgłoś
Avatar
samon 2016-07-28, 9:46 1
Oo, stary, dzięki za konkrety
Czy dobrze rozumiem ideę: gdy przed śmiercią krowa albo człowiek się zasapią (dotlenią) to zwiększa się prawdopodobieństwo takich skurczów i będą trwały aż skończy skończy się tlen albo atp?
A jak w tym kontekście wygląda "oddychanie beztlenowe" mięśni - też mogą tak pracować?
Kurde, tyle pytań
Masz możliwość walnięcia zdjęć z mikroskopu jakiś ciekawych elementów np. połączenie nerwu z mięśniem, przekrój przez nerw powiedzmy wzrokowy czy co Ci tam wpadnie pod rękę?

edit: co wyzwala skurcze?

edit2: w sensie, że są rytmiczne.

edit3: dzięki czesiek99. Podsunąłeś mi kilka fajnych tematów do obadania - będę miał co robić przez kilka najbliższych dni
Zgłoś
Avatar
EvilDick 2016-07-28, 10:50
Czyli słynny Ronaldo pracuje teraz w masarni.
Zgłoś