18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (1) Soft (8) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:05
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:49
Permanetna inwigilacja.
I................o • 2013-10-12, 20:33
Witam, przeglądałem sobie stronę: wouldisurviveanuke.com/

która służy do szacowania, twoich szans na przeżycie w razie ataku nuklearnego. I bardzo mnie ona zszokowała, ale nie tak jak może wam się wydawać.

Oparta jest na mapach googlę, wpisuje się miasto i i kraj, i czeka na wyniki. Akurat wpisałem Wrocław bo jest blisko mnie. (Jakieś 40 km)
Niby wszystko ok, wyskoczyło mi że nie żyje i już dawno wyparowałem, wszystko ok, naciskam guzik "Use My Location" i tutaj szok.

Wyskoczył mi adres, który zgadzał się co do bramy. Nie zdziwiło by mnie to tak bardzo gdyby nie to, że:

- Mój laptop nie ma GPS-a
- Mam zmienne IP.
- Laptop korzysta z neta po kablu, a nie z sieci podłączonej do karty sim, czy jakiegoś mobilnego gówna.

Nie wiem jak oni to zrobili więc chciałbym aby ktoś wytłumaczył mi jak to możliwe, najlepiej ekspert od tych spraw. Jeżeli mi nie wierzycie sami sprawdźcie tą stronkę od nuklearnych zabaw.

Jedyne co mi przychodzi na myśl to permanentna inwigilacja. Przecież bez problemu można to wykorzystać do śledzenia ludzi, można też iść o krok dalej, włamać się do kamerki internetowej!

Można też podłożyć jakiegoś keyloggera. O ile taki zabieg nie ma tak wielkiego znaczenia bez pozycji GPS, to wraz z nią można wszystko. Kontrolować wszystko co robimy. Można też zdalnie mordować ludzi za pomocą bezzałogowych dronów (Trochę mnie poniosła fantazja), czy rakiet. Na wyposażeniu wojska są kamery termiczne wykrywające to co się dzieje przez grubą ścianę, nie ukryjesz się. Przecież gdyby dodać to tego fejsa, przez którego za pomocą szkodliwego oprogramowania można wydobywać informację, to rząd może wydać rozkaz i wiedzą o tobie wszystko, nie uciekniesz kurwa. Internet stał się Matrixem, jeden klawisz i elementowi popełnia się samobójstwo za pomocą jakiegoś agenta.

Nie wspominam już o tym, że każdy telefon komórkowy bez problemu również da się namierzyć, za pomocą zwykłych wież nadających sygnał GSM i do tego rodzaju technologi ma dostęp policja dla której to 10 min roboty (bez nakazu). Poza tym wszędzie obecny jest monitoring.

Ja wymieniłem tylko technologie które znamy, a co tymi które nie znamy a są na wyposażeniu tajnych służb, wojska, czy choćby całego rządu? (Internet to początkowo też był wojskowy wynalazek ujawniony dopiero jakieś 30 lat po odkryciu)

Mam nadzieję że po napisaniu tego postu nie przyjdą do mnie panowie z czarnych garniturach i nie popełnią mi samobójstwa.

To nie fikcja, to jest tu i teraz, niestety.
Zgłoś
S................k 2013-10-13, 11:36
No kurwa, zajebiste, wyszło mi, że mieszkam na środku głównej ulicy mojego miasta.
Zgłoś
naccon 2013-10-13, 12:10
Mi wychodzi, że mieszkam w Warszawie (mam do niej 300km), więc chyba coś zjebałem.
Zgłoś
p................a 2013-10-13, 12:18
Sprawdziłem siebie.Zginąłem od każdej bomby ale przynajmniej ciała będą szukać dokładnie w centrum miasta a nie na moich krańcach.
Zgłoś
voidinfinity 2013-10-13, 12:29
@up's ja wiem, że dla was pojęcie sieci i podsieci jest obce, ale przeczytajcie sobie co wam @McMenel napisał.

Nawet w przypadku zmiennego IP i NAT istnieje coś takiego jak logi - myślicie, że nie ma możliwości dojść po dniu/godzinie/IP do tego, który klient łączył się?

Adres domowy wezmą sobie z umowy abonenckiej
Tak to przynajmniej wygląda od strony organów ścigania.

Od strony inwigilacji, że to tak nazwę komercyjnej - najlepszą metodą są ciasteczka, oraz wbudowane w przeglądarkę mechanizmy (np. Chrome tego ma w chuj). Więc sobie radośnie hasacie po internetach, a zainteresowane strony zbierają o waszych zachowaniach informacje.

Powiecie - no i chuj z tego - najwyżej fejsbuczek albo google zdobędą informacje pozwalające prowadzić tak skuteczne kampanie reklamowe, że każdego faceta przekonają do zakupu tamponów...ale ta wiedza może też posłużyć do czegoś więcej niż kontrolowanie zachowań konsumenckich.

Równie dobrze, ta wiedza może posłużyć do sterowania społeczeństwem demokratycznym, poprzez odpowiedni timing i dobór wrzutek.

Tak więc zastanówcie się, czy to jest takie koko-spoko że ktoś na masową skalę zbiera informacje o zachowaniach ludzi jeżeli chodzi o konsumpcje i pozyskiwanie informacji

Dzięki intronizacji Jezusa na Króla Polski znajdujemy się teraz oficjalnie pod żydowskim zarządem powierniczym.
Zgłoś
sługaSzatana 2013-10-13, 13:11
Kurde. Kliknąłem to i mi google stwierdziło że mieszkam w Sosnowcu. Idę się zabić.
Zgłoś
2................d 2013-10-13, 13:14
najlepiej chodzić po stronach z częściowym blokowaniem javascript i ciastek, wtedy właściwie niewiele mogą się o tobie dowiedzieć. No i nie korzystać z gówna jakim jest google i chrome
Zgłoś
Akranus 2013-10-13, 14:04
O nie, odkryli że mieszkam w legnicy. Kurwa nigdy nie byłem w jakiejś zajebanej legnicy. Ktoś tu leci ostro w chuja!
Zgłoś
Jumai 2013-10-13, 14:57
Heh, pomyłka o tylko 50km... Nie ma to jak super dokładność
Zgłoś
Nameless 2013-10-13, 15:04 1
Dodam jedną bardzo ważną rzecz w tym temacie, bo tylko jedna osoba o tym wspomniała i to niewiele wiedząc.

Możliwa jest określenie położenia danego urządzenia (i to w miarę dokładnie) na podstawie tylko i wyłącznie tego, jakie sieci WiFi dookoła siebie to urządzenie widzi. Nie trzeba nic więcej, nawet połączenia z Internetem. Wiem, bo wielokrotnie z tego korzystałem. Zajebiście to działa w iPodzie touch (nie ma GPS i GSM, tylko WiFi).
Zasada działania polega na przyjęciu średniej wartości sygnału dla wszystkich routerów, a następnie wyznaczanie położenia urządzenia wykorzystując triangulację widocznych sieci (biorąc pod uwagę również jaki mamy zasięg tych sieci).

Co do tego, że google jeździło i skanowało sieci WiFi, to prawda, ale taka trochę podciągnięta afera. Taki system już działa od dawna i zajmowała się tym chyba firma Skyhook Wireless.
Tak, istnieją mapy WiFi całych krajów. Teraz zastanówcie się, jak dokładnie można Was zlokalizować przy połączeniu danych z GSM, WiFi, GPS/GLONASS
Zgłoś
McMenel 2013-10-13, 15:16
voidinfinity napisał/a:

@up's ja wiem, że dla was pojęcie sieci i podsieci jest obce, ale przeczytajcie sobie co wam @McMenel napisał.

Nawet w przypadku zmiennego IP i NAT istnieje coś takiego jak logi - myślicie, że nie ma możliwości dojść po dniu/godzinie/IP do tego, który klient łączył się?

Adres domowy wezmą sobie z umowy abonenckiej
Tak to przynajmniej wygląda od strony organów ścigania.

Od strony inwigilacji, że to tak nazwę komercyjnej - najlepszą metodą są ciasteczka, oraz wbudowane w przeglądarkę mechanizmy (np. Chrome tego ma w chuj). Więc sobie radośnie hasacie po internetach, a zainteresowane strony zbierają o waszych zachowaniach informacje.

Powiecie - no i chuj z tego - najwyżej fejsbuczek albo google zdobędą informacje pozwalające prowadzić tak skuteczne kampanie reklamowe, że każdego faceta przekonają do zakupu tamponów...ale ta wiedza może też posłużyć do czegoś więcej niż kontrolowanie zachowań konsumenckich.

Równie dobrze, ta wiedza może posłużyć do sterowania społeczeństwem demokratycznym, poprzez odpowiedni timing i dobór wrzutek.

Tak więc zastanówcie się, czy to jest takie koko-spoko że ktoś na masową skalę zbiera informacje o zachowaniach ludzi jeżeli chodzi o konsumpcje i pozyskiwanie informacji

Ok a co ci da zapisywanie samego IP ?? Z punktu widzenia dochodzenia ?? Niewiele. To tak jakby w centrum handlowym popełniono morderstwo i jesteś skazany jedynie za to iż tam byłeś. Musi być konkretny dowód danego działania. Zacznijmy od tego iż router z NAT nie jest DNS. Przekierowuje sygnał do DNS. Czyli zapisuje jedynie ruch twoje IP-DNS. Aby zapisywać całą trasę przeglądania logi były by ogromne dla pojedynczego usera. Średnio na jeża do sadistica lecę przez 3 serwery. Teraz zapisuj to na routerze dla 500 userów. Każdy odwiedza powiedzmy 30 stron dziennie. To 15 tyś zapytań. To jeszcze razy te 3 czyli ilość serwerów pośredniczących 45000 wpisów na dzień. Średnio na jeża. Aby zapisać tylko to jakie DNS wysyłał dane dot nawigacji.
Zgłoś
S................k 2013-10-13, 16:09
@voidinfinity

A chuja dojdą, jestem w wewnętrznej sieci. Dojdą jedynie do bramy, z której mam internet. Podpowiem dla ułatwienia w mniejszej skali, jak masz router i NAT to dojdą do Twojego routera, a nie komputera, z którego się łączyłeś, u mnie jest to samo ale w postaci serwera i sieci lokalnej. Jeśli serwer mojego operatora zapisuje w logu jaki wewnętrzny adres IP/MAC łączył się z daną stroną to ok, ale jeśli mój dostawca nie prowadzi zapisu tego typu informacji to dojdą do niego i ślad się urywa. Przy ogromnej liczbie użytkowników prowadzenie takich logów nie ma sensu. Dochodzi jeszcze kwestia udowodnienia, że łączyła się z daną witryną konkretna osoba, a jak ktoś ma u siebie w domu dodatkowo sieć WiFi i nie prowadzi logów w routerze to może zawsze bronić się tym, że ktoś nieautoryzowany używał jego sieci. Najbardziej zagrożeni mogą się czuć użytkownicy posiadający własny adres ip działający w sieci zewnętrznej (znaczy się w internecie). Mój adres IP ma połowa miasta, w którym mieszkam.
Zgłoś
Pips 2013-10-13, 16:42
UltorMatrix napisał/a:

Jedyne co mi przychodzi na myśl to permanentna inwigilacja. Przecież bez problemu można to wykorzystać do śledzenia ludzi, można też iść o krok dalej, włamać się do kamerki internetowej!

Nie, nie można. W tradycyjnym komputerze czyli mowa o jednostce centralnej + monitor wystarczy wypiąć kabel USB od kamerki. Jak wypiąć kamerkę na stale wbudowaną w laptopach? Bardzo prosto, wystarczy wejść w menedżer urządzeń poprzez mój komputer bądź wpisać w szukajce startowej. Gdy mamy główny panel zarządzania wystarczy rozwinąć sekcje Urządzenia do obrazowania, najechać myszką na kamerkę i wcisnąć wyłącz:

Voila.
Zgłoś
voidinfinity 2013-10-13, 17:05
@McMenel
@Abdulan

Z tego co się orientuje to ISP doskonale wie które IP wewnętrzne używa którego IP zewnętrznego. Często sprawdza się też MAC (jako forma autoryzacji klienta).

Owszem IP zewnętrzne i pojedyncza akcja to za mało by dojść który z abonentów napisał np. "ryży ty chuju", ale wystarczy wykonywać takie sprawdzenie cyklicznie...albo dostarczyć ISP listę IP zewnętrznych wraz z datami i godzinami.

Potem rewizja, zabezpieczenie sprzętu etc.

Dzięki intronizacji Jezusa na Króla Polski znajdujemy się teraz oficjalnie pod żydowskim zarządem powierniczym.
Zgłoś
S................k 2013-10-13, 17:15
voidinfinity napisał/a:

@McMenel
@Abdulan

Z tego co się orientuje to ISP doskonale wie które IP wewnętrzne używa którego IP zewnętrznego. Często sprawdza się też MAC (jako forma autoryzacji klienta).

Owszem IP zewnętrzne i pojedyncza akcja to za mało by dojść który z abonentów napisał np. "ryży ty chuju", ale wystarczy wykonywać takie sprawdzenie cyklicznie...albo dostarczyć ISP listę IP zewnętrznych wraz z datami i godzinami.

Potem rewizja, zabezpieczenie sprzętu etc.

No w moim przypadku identyfikacja jest po MAC i mogę podłączyć się przy pomocy swojego modemu w każdym możliwym miejscu umożliwiającym połączenie się z siecią mojego operatora. Moge iść z modemem do kumpla i używać swojego internetu z przypisanymi do niego parametrami (znaczy się download i upload). IP wewnętrzne idzie po DHCP więc co połaczenie jest różne, a zewnętrzne niestety mam współdzielone z masą innych osób (co ma spore wady). Dojść by doszli gdyby rzeczywiście coś było na rzeczy, ale nie wiem czy istnieją narzędzia prawne, które zmusiłyby operatora do zapisywania, które urządzenie połączyło się z określoną witryną. Wątpie także, że mój operator zapisuje w logu jakiemu urządzeniu o danym adresie MAC przypisano określony adres wewnętrzny IP. To już wymaga większej ingerencji w sprawy sieciowe i komplikuje sprawę.

Ludzie mający przydzielane indywidualne zewnętrzne IP (czy to losowe czy stałe) rzeczywiście mogą być łatwo namierzeni. Podsumowując, jak ktoś ma Neostrade/Netie czy inne wynalazki, w których uzyskuje indywidualne ip zewnętrzne to ma kłopot, ten kto siedzi w jakiejś sieci lokalnej (popularne "osiedlówki") lub w niektórych sieciach kablowych działających na podobnej zasadzie co sieci lokalne ma szczęście bo trudniej go namierzyć.
Zgłoś
ZmianaNicka 2013-10-13, 19:19
czy autor tematu jest niedorozwinięty?
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów