"Już teraz wiem że Niemcy są mi po to
żeby po Passaty ganiać dzień i nocą "
- logikatory na facebooku
Polecam poczytaćJeżdżę BMW E34 TDS touring z automatem. Zdziwiłbyś się jak dobrze może wyglądać 21 letnie auto 0 gram rdzy, silnik pracuje jak w zegarku, automat zmienia płynnie biegi. 100% sprawny. Lakier poddany 3-stopniowej profesjonalnej polerce. Wnętrze sterylne jak sala operacyjna. Kupiłem i utrzymuję auto sam. Zawsze wymieniam wszystko na czas, jeśli da radę to pcham oryginał, mam zaufanego mechanika i nikt więcej tam łapsk nie pcha. Można powiedzieć, że jest w stanie prawie kolekcjonerskim.
Wieśwagen pastuch 1.9 TDI ani to szybkie, ani wygodne ani tak bezawaryjne jak mówią o nim mirki to jest jeden z tych samochodów, które zyskały popularność tylko na podstawie obiegowej opininii przekazywanej od szwajgra do szwajgra. Największy mit jest taki, że są bezawaryjne. Można poszukać statystyki awaryjności i okazuje się, że awaryjność na średnim poziomie. Jedyny plus to tanie i łatwo dostępne części i ogromna ilość zamienników na rynku.
A teraz sprawię, że świat mirków runie. 90% pastuchów b5 jest sprowadzane od helmuta za śmieszne 2000 ojro. Przyjeżdża do kraju na lawecie. Tutaj pierze się tapicerkę, robi superprofesjonalną polerkę fareclą i cofa licznik z 280kkm na 150kkm. Tak zrobiony pastuch jest opychany za 14 tysięcy złotych ponoć wszystkie mirki wierzą w realność przebiegu w swoich pastuchach
Jedyny pastuch jakim mógłbym jeździć to W8 4Motion - mietki nie znajo
Ludzie, którzy znają tylko gulfy i pastuchy oczywiście tylko i wyłącznie w 1.9 tdi nazywam motoryzacyjnymi impotentami - jest przecież tyle wspaniałych samochodów więc po co ograniczać się do jednej marki? Ewentualnie dwóch bo jeszcze przecież oprócz golfa i passata jest A4 i A6.
Chcecie tym jeździć? Okej, jeździjcie. Ale nie wmawiajcie wszystkim, że passat 1.9 tdi to najlepszy samochód na świecie. I nie odpowiadajcie na pytanie kolegów "co kupić?" w sposób: tylko wolkswagen passat! Szwajgier miał i tylko łolej zmienioł i paliwo rolnicze loł w mieście spalanie 5.5 a z klimantyzancjom to 6!
Pojazd po passacie bo tatuś jeździ nową mazdą czy fiatem z salonu (na kredyt 100 letni), Mój ojciec ma passata b5 tdi mój brat ma audi 80 b4 tdi, i ja zamierzam kupić passata b5 tdi (na wakacje po pracy w belgi/holandii) wszystko w 1.9tdi.
Kur*a ta konstrukcja jest tak prosta, że się zasadniczo nie psuje a jak się coś zjebie to można to samemu wymienić/naprawić, bez żadnej obszernej motoryzacyjnej wiedzy, wnętrze też wygodne, dużo miejsca (z tyłu spokojnie trzech facetów 90kg) plus bagażnik gdzie można załadować do pół tony czegokolwiek (złomu czy wyngla),
jednemu zależy żeby autko błyszczało jak psie wylizane jaja (np. jakaś honda czy inne japońsko/chińsko/koreańskie gówna (z wyjątkiem toyoty d4d bo ten silnik też jest super) a drugiemu żeby był funkcjonalny, do wszystkiego, a do 12K znaleźć coś sprawnego i funkcjonalnego jest ciężko, dlatego ludzie wybierają 1.9tdi, nawet jak zabraknie paliwa na świecie to 1.9tdi będzie jeździł na oleju kujawskim (to jest fakt), takich samochodów już nie produkują, mercedes 190, audi 80, czy niezawodny 1.9tdi\
teraz nowe auta to po 4 latach są bardziej rozklekotane niż 20letni passaty co do ruskich po rope jeżdżą....