Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Mnie zastanawia tylko, dlaczego park, zoo, wesołe miasteczko należą tylko do chorzowa (czy też podlegają pod chorzów).
Nie lepiej by było gdyby to Nazwać śląskim parkiem i finansować z budżetów katowic, chorzowa, siemianowic?
edit; Szkoda budynku, ale szczerze mówiąc remont to wyrzucanie kasy w błoto. Nikt normalny nie stawia już takich sprzętów w tak zaświetlonej okolicy, która ma na dodatek żałosną przejrzystość powietrza. Teleskopy ESO stoją w okolicy gdzie w promieniu 150 km nie ma dosłownie NICZEGO!!!
Jako amator nocnego nieba stwierdzam, iż przez ten teleskop w Chorzowie można zobaczyć mniej niż gołym okiem w Bieszczadach. Mam dwunastocalową tubę i w Warszawie naprawdę niewiele można przez nią zobaczyć. Zaś w Bieszczadach... Mmmmmm.... Palce lizać.
edit; Szkoda budynku, ale szczerze mówiąc remont to wyrzucanie kasy w błoto. Nikt normalny nie stawia już takich sprzętów w tak zaświetlonej okolicy, która ma na dodatek żałosną przejrzystość powietrza. Teleskopy ESO stoją w okolicy gdzie w promieniu 150 km nie ma dosłownie NICZEGO!!!
Doskonale Cię rozumiem. W mieście nie ma możliwości takiej obserwacji nieba jak np. na wsi choćby gołym okiem.
Ale w planetarium chorzowskim, nie tyle chodzi o obserwację nieba przez teleskop, czy też w nocy przy otwartej kopule. Chodzi o to, że dzieciaki poznają tam gwiazdozbiory, uczą się gwiazd, itd.
Z tego choćby powodu, szkoda tego obiektu.
pod oknem mam przedszkole, duży fajny budynek postawiony w tym celu z wielkim ogrodem dla dzieciaków ,zamknięte 12 lat temu,kiedyś jeszcze komisja wyborcza w wybory tam była,teraz popadło to w taką ruinę że tylko wyburzyć bo remont więcej czasu i kasy pochłonie jak postawienie od nowa czegoś, a w przedszkolach miejsc brak
taka to polityka teraz jest
Mnie zastanawia tylko, dlaczego park, zoo, wesołe miasteczko należą tylko do chorzowa (czy też podlegają pod chorzów).
Nie lepiej by było gdyby to Nazwać śląskim parkiem i finansować z budżetów katowic, chorzowa, siemianowic?
Przecież od jakiegoś czasu nazywa się Parkiem Śląskim zamiast WPKiW
Nie lepiej by było gdyby to Nazwać śląskim parkiem
A to co niby jest: parkslaski.pl ?
Park Chorzowski jest kilkukrotnie większy od Central Parku.
I co z tego? Argument mocny jak kompot ze ścierki. Mógłby być większy, mniejszy, bardziej lub mniej kwadratowy, ale póki u władzy są komuniści to będzie jak jest - syf i brud. Zasłanianie tego jakimiś komercyjnymi koncertami czy beerfestami (gdzie leją szczyny zwane tyskim i srają po trawnikach, na których potem jakieś elo-ziomy ćwiczą jogę ) lub rozmiarem właśnie to dopiero żenada. Aha, są jeszcze kiełbaski z grilla po 100 zł, dedykowane trasy rowerowe z wyjebanym na asfalcie czerwonym pasem by były widoczne, na których wg znaków pionowych pierwszeństwo mają... piesi, rozpadająca się hala "kapelusz", przystań ze szlamem zamiast wody, od którego w ciepłe dni jebie gównem, zdychające zoo i wiele innych. Brawo kurwa dla tego parku. Jedyny plus - masa zieleni.
Sypiące się planetarium i organizowane w nim szkolne wycieczki, a także krótka i adekwatna riposta pracowników to esencja PRL w pigułce
Ale w tym PRLu pobudowali trochę szpitali i szkół, dzięki którym nie mieli takiej rzeszy tępych gimbusów. Dzisiaj tylko pobudowanie "galerii" handlowych wystarcza.
Jak moja matka która zaświeca światło w pokoju by lepiej widzieć wyświetlacz telefonu i do dzisiaj nie rozumie, dlaczego się z tego śmieje
A tak BTW to ekspertów powyżej pytam: za ile kupię teleskop, przez który już coś bym mógł zobaczyć?
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów