18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (12) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 22:27
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 3:27
W czasie wizyty w Łucku próbowano obrzucić Bronisława Komorowskiego jajkami. Prezydent poleciał na Ukrainę wziąć udział w uroczystościach związanych z 70. rocznicą zbrodni wołyńskiej. Opozycyjna, nacjonalistyczna partia Swoboda nie wykluczała protestów, a wizyta określana była mianem "niepożądanej".

Jak podaje TVN24, w czasie wizyty w Łucku próbowano obrzucić prezydenta jajkami. Do incydentu doszło po wyjściu prezydenta z katedry, w której wziął on udział we mszy świętej ku czci ofiar UPA. Zatrzymano osobę, która usiłowała tego dokonać.

Obchody bez Janukowycza

W obchodach nie bierze udziału prezydent Ukrainy Wiktor Janukowycz. Stronę ukraińską reprezentuje wicepremier Kostiantyn Hryszczenko.

Uroczystość wiąże się z lipcową 70. rocznicą kulminacji zbrodni popełnionych przez Ukraińską Powstańczą Armię na ludności polskiej na Wołyniu i w Galicji Wschodniej. Zbrodnia oddziałów UPA wspieranych przez miejscową ludność ukraińską z lat 1943-1945 pochłonęła ok. 100 tys. polskich ofiar: mężczyzn, kobiet, starców i dzieci.
Wizyta podzieliła ukraińskich polityków

Przeciwko wizycie Komorowskiego na Ukrainie wypowiadali się ostatnio przedstawiciele opozycyjnej, nacjonalistycznej partii Swoboda. Twierdzą, że przyjazd polskiego prezydenta może zaostrzyć stosunki z Ukrainą. Zapowiedzieli w sobotę, że podczas wizyty Bronisława Komorowskiego nie można wykluczyć protestów, bo uważają wizytę polskiego prezydenta za niepożądaną. Podtrzymali też swoją krytyczną opinię ws. przyjętych przez polski parlament uchwał w związku z 70. rocznicą zbrodni wołyńskiej.

Reprezentanci innych ugrupowań opozycyjnych podkreślali, że wizyta ta jest jak najbardziej pożądana zarówno ze względu na przeszłość, jak i przyszłość relacji ukraińsko-polskich.

źródło. www.tvn24.pl

[ Komentarz dodany przez: LegendarnyZiom: 2013-07-14, 17:58 ]
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
PogromcaDziewic 2013-07-15, 14:27
wudun napisał/a:

Zapamiętaj imbecylu:
W Polsce może być obrzucany jajkami i być nazywanym komoruskim.
Poza granicami Rzeczypospolitej jest Prezydentem RP Bronisławem Komorowskim i powinieneś tego urzędu bronić własną piersią niezależnie od twojego poparcia dla bronka

Naucz się czytać imbecylu. Nie pochwalam obrzucenia jajkiem, tylko to, że wizyta prezydenta Komorowskiego może zaostrzyć stosunki Polsko - Ukraińskie. Chyba napisałem "brawo dla Swobody", a nie "brawa dla prowokatora, który obrzucił prezdenta jajkiem"?
Zgłoś
JURIJ_77 2013-07-15, 14:51
Glebrin napisał/a:

Frajerstwo zabijać dzieci,starców i kobiety

WIKIPEDIA

Cytat:

Dnia 30 stycznia 1946 r. w lesie koło wsi Puchały Stare zamordowano 30 furmanów. Następnego dnia zaatakowane zostały wsie Zaleszany i Wólka Wygonowska, gdzie rozstrzelano 16 osób, w tym kobiety i dzieci. W dniu 2 lutego oddział „Burego” spalił wsie Zanie, zabijając 24 osoby, i Szpaki (9 osób)[3], zabijając także kobiety i dzieci.

kwiatuszek naszego AK - bohaterstwo pełną gębą dlaczego tego nie uczą na lekcjach historii? A tak - wyciągając na publiczne forum takie informacje jestem pewnie lewacką świnią działającą na szkodę narodu polskiego.

a najlepsze jest to, że:

Cytat:

W 1995 roku Sąd Warszawskiego Okręgu Wojskowego unieważnił wyrok śmierci na Romualda Rajsa, uzasadniając, że „walczył o niepodległy byt państwa polskiego” a wydając rozkazy dotyczące m.in. pacyfikacji białoruskich wsi, działał w sytuacji stanu wyższej konieczności, zmuszającego do podejmowania działań nie zawsze jednoznacznych etycznie.

oraz:

Cytat:

Dnia 30 czerwca 2005, po trzech latach śledztwa, Komisja Ścigania Zbrodni Przeciwko Narodowi Polskiemu umorzyła śledztwo "w sprawie zbrodni przeciwko ludzkości popełnionych w okresie od 29 stycznia 1946 r. do dnia 2 lutego 1946 r. na terenie powiatu Bielsk Podlaski w celu wyniszczenia części obywateli polskich, z powodu ich przynależności do białoruskiej grupy narodowej o wyznaniu prawosławnym".

wrzeszczą o Wołyniu, a ludobójstwa na swoich ziemiach uznać nie chcą.

a sam IPN napisał, że:

Cytat:

Zabójstwa furmanów i pacyfikacje wsi w styczniu lutym 1946 r. nie można utożsamiać z walką o niepodległy byt państwa, gdyż nosi znamiona ludobójstwa"

...
Zgłoś
Aragon1988 2013-07-15, 17:17 2
up Najgorsze w roztrząsaniu historii jest to, gdy podejmują się tego ludzie nie znający realiów, nie rozumiejący wewnętrznych antagonizmów. między Polakami też trafiały się też kanalie, natomiast były to sporadyczne przypadki. W kwestii zaś Wołynia niezależnie od motywów mówić można tylko o zbrodni.

A Prezydent Komorowski jest Prezydentem RP czyli nas wszystkich - prawicowców, lewaków, tych za PIS-em lub PO, Palikotem SLD, Korwinem itp. Jest to zatem obraza nas wszystkich.
Zgłoś
poliszwafel 2013-07-15, 18:15
Jaki prezydent - taki zamach
Zgłoś
s................s 2013-07-15, 18:47 1
Cytat:

A tak - wyciągając na publiczne forum takie informacje jestem pewnie lewacką świnią działającą na szkodę narodu polskiego.

Nie prawda, dobrze że o tym piszesz. Trzeba znać obydwie strony medalu i pamiętać że na wojnie nie ma stron 'świętych'. Źle natomiast że piszesz to tutaj, bo nie bardzo widzę związek z opisanym wydarzeniem. Przy temacie "ciemnej strony AK" ciągle i w koło Macieju podaje się tylko postać "Burego". Zestawmy zatem skalę zbrodni Rajsa ze zbrodniami banderowców. Nie ma co prawda jednoznacznej definicji terminu "ludobójstwo", ale jednak (przede wszystkim) różnice liczbowe, różnice w sposobie mordów i ich bestialstwie w dwóch przytoczonych przypadkach są myślę dość zauważalne.
Polecam lekturę tematu: sadistic.pl/zbrodnie-oun-upa-i-362-metody-tortur-stosowanych-na-polaka...
O fakcie że Romuald Rajs został ostatecznie skazany na śmierć i generalnie jest pogardzany, natomiast członkowie UPA na Ukrainie w wielu rejonach wciąż uchodzą za bohaterów dodawać chyba nie muszę?

Ogólnie nachodzi mnie jeszcze taka refleksja, że problem nie tkwi w żadnym narodzie, a po prostu w ludziach i płytkiej, prymitywnej mentalności i wiecznej spirali nienawiści. Rzeź wołyńska w końcu nie była następstwem działania Szatana, a następstwem nienawiści. I wystarczy poczytać komentarze w przytoczonym przeze mnie powyżej temacie. Ilu z ludzi najchętniej zrobiła by teraz to samo bogu ducha winnym Ukraińcom, "w imię historii". Ludzie nie wyciągają żadnych wniosków, ino wiecznie chcą sobie odpłacać. A ja uważam że o historii należy pamiętać, ale nie trzymać w sercu nienawiści do wnuków i prawnuków oprawców, bo do niczego dobrego to nie doprowadzi.

Aż dziw że mnie na takie pacyfistyczne pierdzenie wzięło, ale tak właśnie sytuacja wygląda.
Zgłoś
kothletino 2013-07-16, 3:43
Takie dziwne wrażenie, jakbym oglądał jakąś chujową brazylijską telenowele na TV Polonia.
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem