📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 5:32
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 3:27
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
pośród składników świetlówek znajdziemy między innymi ołów, rtęć i inne metale ciężkie, a nawet pierwiastki promieniotwórcze. Miłego wdychania
A tak przy okazji - Rtęć? Ołów? Kadm? Pierwiastki promieniotwórcze? Co tam. Wyszło w Excelu że są bardziej oszczędne, więc nakażmy używania ich w całej unii
A tak przy okazji - Rtęć? Ołów? Kadm? Pierwiastki promieniotwórcze? Co tam. Wyszło w Excelu że są bardziej oszczędne, więc nakażmy używania ich w całej unii
Poproszę jeszcze filmik z wyciągania kawałków szkła pincetą
zajebisty wONs.
Kwiat polskiej inteligencji
blobo napisał/a:
Kwiat polskiej inteligencji
Pojebały Ci się tematy. Ten komentarz jest najlepiej piwkowany przy tematach o głupich wyczynach studentów.
Polak za dychę zrobi wszystko
gruchens napisał/a:
A może to dlatego, że podczas normalnego użytkowania tych żarówek nie rozbija się ich na plecach?
ale po normalnym uzytkowaniu cos trzeba z nimi zrobic (odpadami) i tak oszczedzajac energie dbamy o srodowisko a pozniej wypierdalamy metale cięzkie na smietnik z zuzytą świetlowka ..
gruchens napisał/a:
więc nakażmy używania ich w całej unii
O czym Ty gadasz. Jaki znów nakaz. Z powodzeniem można kupić żarówki tradycyjne DOWOLNEJ mocny nawet 200W
A CFL-ki lubię bo dzięki nim dużo zaoszczędzam na energii. Tradycyjne lub halogen mam tam gdzie na krótko włącza się światło.
adresikpuma napisał/a:
ale po normalnym uzytkowaniu cos trzeba z nimi zrobic (odpadami) i tak oszczedzajac energie dbamy o srodowisko a pozniej wypierdalamy metale cięzkie na smietnik z zuzytą świetlowka ..
Zapomniałeś dodać, że jedna świetlówka starcza na lata świecenia także wcale tak dużo odpadów nie ma. Ja do tej pory mam gdzie niegdzie kilka kompatków jeszcze z lat 90 tych..
SadystycznyRoman napisał/a:
A może to dlatego, że podczas normalnego użytkowania tych żarówek nie rozbija się ich na plecach?
A ile spośród tych świetlówek idzie do poprawnej utylizacji, którą zajmują się profesjonalne firmy, którym za tę utylizację trzeba płacić? Większość idzie do zwykłych kontenerów, a dalej na zwykłe wysypisko, w którym to ma się powoli rozkładać, by za te 100 lat po zasypaniu było to ładne, żyzne pole Wiem, że to niby karalne, ale pracowałem dawno temu dorywczo w marketach i sam z polecenia kierownictwa wyrzucałem po kilkdziesiąt tych świetlówek do tych samych kontenerów, w których leżały przeterminowane jogurty i zepsute warzywa. Wszyscy od samej góry kierownictwa mieli to w dupie
edit:
@ Mudpie - gdzie? Ja nie widziałem w popularnych marketach mocniejszych od 60W. O "ozdobach choinkowych" na allegro słyszałem oczywiście, ale przecież nie będę robił sobie zapasu na cały rok kupując przez allegro, gdzie połowa się po drodze pewnie potłucze
edit#2:
że jeszcze dodam - z tego marketu wyżej wspomnianego wyrzucano wyłącznie działające świetlówki, bo po remoncie stare świetlówki nie pasowały do nowych lamp. Także takiego wała środowisku
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów