Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Frankenthal / Pfalz leży niedaleko Mannheim, stad tez to pokwitowanie dla BBC, które do dzisiejszego dnia istnieje pod nazwą ABB.
dobrze jest doczytać :
nieustanne-wedrowanie.pl/kowal-z-chwalimierza/
Niestety przyjacielu mam złą wiadomość dla ciebie tu nie chodzi o Frankenthal na Dolnym Śląsku (polska nazwa Chwalimierz) tylko o Frankenthal we Rheinland-Pfalz.
Frankenthal / Pfalz leży niedaleko Mannheim, stad tez to pokwitowanie dla BBC, które do dzisiejszego dnia istnieje pod nazwą ABB.
Ok, nie zwróciłam na to uwagi, ale... rachunek został znaleziony w Chwalimierzu, tym na Dolnym Śląsku. Poza tym mam jeszcze kilka tych kwitów, jeden zawiera w sobie informację o Breslau, drugi o Neumarkt (Środa Śląska).
No i trzy, na Paula Dickerta, tego z Chwalimierza koło Środy Śląskiej trafiamy też na rachunku telefonicznym wystawionym na jego nazwisko:
do zobaczenia tu: archiwumsredzkie wordpress com/2014/09/02/rachunek-telefoniczny-z-chwalimierza-1932-rok/
Pytanie zatem, co do tego wszystkiego ma zauważony przez Ciebie Frankenthal we Rheinland-Pfalz?
Z linków trzeba oczywiście dodać kropki, sorry za ich chamski charakter, ale bez rozpicia adresu WWW komentarza mi nie przepuszcza.
Pytanie zatem, co do tego wszystkiego ma zauważony przez Ciebie Frankenthal we Rheinland-Pfalz?
strasznie mało informacji, praktycznie tylko poszlaki. Prawie wszystkie dokumenty, które tutaj prezentujesz faktycznie miały miejsce na Dolnym Śląsku, pozy tym jednym, gdzie figuruje Mannheim, a dokładniej jego dzielnica Käfertal. Nie mogę tylko rozszyfrować miejscowości na tym kwicie, czy chodzi tu o Breslau (Wrocław)?
strasznie mało informacji, praktycznie tylko poszlaki. Prawie wszystkie dokumenty, które tutaj prezentujesz faktycznie miały miejsce na Dolnym Śląsku, pozy tym jednym, gdzie figuruje Mannheim, a dokładniej jego dzielnica Käfertal. Nie mogę tylko rozszyfrować miejscowości na tym kwicie, czy chodzi tu o Breslau (Wrocław)?
No właśnie sama się gapię w te kwity teraz (znowu!) i też utknęłam na tym jednym. Może to kwestia tego, że jakieś części zostały wysłane do tego Mannheim? Mam na myśli to, że firma z Mannheim zamówiła coś u tego Dickerta. Tylko, że,,, to okropnie naciągana teoria. W końcu z Mannheim do Chwalimierza jest trochę więcej niż 5 km, a i pewnie sam Dickert aż tak wyjątkowym przedsiębiorcą nie był, żeby do niego dylać taki kawał drogi.
Co do miejscowości na kwicie, końcówka wygląda rzeczywiście na "lau", Ale "Bres" nijak mi z tego nie wychodzi.
@Ness, jaki masz cel? Chcesz udowodnić że to ten Eichmann. Widze że siedzisz nad tymi dokumentami
Nie jestem tego raczej w stanie udowodnić. Jeśli kiedyś złapię jakąś nitkę realnie wiążącą tych dwojga to super, ale nie uparłam się na ten temat, jeśli o to pytasz i nie staram się na siłę powiązać ze sobą tych faktów. Zdaję sobie sprawę z tego, że rola Eichmanna w tym wszystkim to tylko improwizacja historyczna.
Bardziej mnie tutaj ciekawi postać samego Dickerta, chciałabym wyciągnąć z tego trochę więcej, niż udało mi się dotychczas.
to tylko improwizacja historyczna
masz ten list komornika z Neumarkt? Chodzi o list nie Deckblatt, który wstawiłaś
masz ten list komornika z Neumarkt? Chodzi o list nie Deckblatt, który wstawiłaś
Nie. Znalazłam to na stronie archiwum. Potem zakumałam, że gdzieś kiedyś w mojej prywatnej dokumentacji mignęło mi to nazwisko i tak wpadłam na tę historię. Gdybym miała zawartość nie byłoby gdybania, tylko nieco więcej faktów.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów