pis end low
Wiem co to eugenika, idea sama w sobie ciekawa (chociaż przeważnie jej zwolennikami są ludzie, którzy bardziej nadają się do utylizacji, niż rozpłodu), ale kto niby miałby tych ludzi selekcjonować. Tak więc adolf spełniał plan żydów? Wiem o co chodziło adolfowi, pozbycie się najsłabszych wg jego własnego widzi mi się. Chciał stworzyć świat w którym rządzą silni nadludzie. Oczywiście żydzi albo cyganie w ogóle nie mieli istnieć wg niego, a np polacy mieli być niewolnikami. Rzeczywiście bardzo sensowny pomysł. Nawet stworzył sobie wyimaginowaną rasę (ogólnie wtedy była moda na udowadnianie ewolucji co do ludzi, niezbyt im to wychodziło, dlatego powstało wiele dziwnych teorii). Gdzieś kiedyś nawet przeczytałem wypowiedź, że wg najnowszych badań, słowianie są jeszcze bardziej "aryjscy" niż niemcy.
Zawsze mnie dziwi, gdy ktoś w kraju który przeszedł hitlerowskie piekło jest w stanie bronić takiego zbrodniarza. Gdyby nie adolf i stalin Polska była by może nawet potęgą, a tak to jest to co jest. Tak się zastanawiam czy aby na pewno to ja mam braki z historii.
Taka ciekawostka - moja babcia pochodziła z Kresów. Mojej mamie opowiadała, że Niemców wspomina bardzo dobrze (była niebiesko okom blondynką), dawali jej cukierki itd., z kolei moja prababcia była w Auschwitz (trafiła tam gdyż jej matka ukrywała konspirację w domu) i wspomina, że Niemcy byli dżentelmenami dla Polaków i odnosili się do nich z szacunkiem (Auschwitz przeżyła, bez większych problemów - zwyczajnie pracowała na polu przy obozie później w fabryce i nikt jej nie torturował/bił, a trafiła tam prawie na początku istnienia tego obozu i wyzwoloną ją dopiero w Niemczech) - obie babki wspominają za to Komunistów i Ukraińców. Komuniści byli źli bo gwałcili i rabowali, ale za to Ukraińcy byli jeszcze gorsi bo mordowali z okrucieństwem.