📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 11:41
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
2024-11-02, 21:59
Halman napisał/a:
nie oglądałem czy to coś o murzynach?
Był jeden asfalt, ale nie warto oglądać
talidomid - Ofiary i ich rodziny długo musiały czekać na jakiekolwiek wyrazy skruchy ze strony Grünenthal. Dopiero w 2012 roku, ponad pół wieku po odkryciu, jakie szkody wyrządził talidomid, firma wystosowała oficjalne przeprosiny
- Prosimy o przebaczenie, że przez 50 lat nie zdobyliśmy się na to, by się zachować jak ludzie wobec ludzi. Zamiast tego woleliśmy milczeć – powiedział Harald Stock, dyrektor wykonawczy firmy. - Jest mi bardzo przykro. Prosimy, żebyście uznali nasze długie milczenie za przejaw szoku jaki wywołał u nas wasz los - dodał.
na przeprosiny fajzera tez trochę poczekacie głąby
- Prosimy o przebaczenie, że przez 50 lat nie zdobyliśmy się na to, by się zachować jak ludzie wobec ludzi. Zamiast tego woleliśmy milczeć – powiedział Harald Stock, dyrektor wykonawczy firmy. - Jest mi bardzo przykro. Prosimy, żebyście uznali nasze długie milczenie za przejaw szoku jaki wywołał u nas wasz los - dodał.
na przeprosiny fajzera tez trochę poczekacie głąby
To nie choroba, tylko związek chemiczny. Kiedyś afera była, bo talidomid był sprzedawany jako środek przeciwbólowy/przeciwwymiotny/uspokajający bezpieczny dla ciężarnych. Skutkiem stosowania leku przez ww kobiety były deformacje u dzieci np takie jak u faceta na filmiku.
Doprecyzowując, jeden z enancjomerów (konkretnie ten o chiralności S) miał działanie teratogenne. Enancjomer R był nieszkodliwy i jak później ustalono miał szereg właściwości leczniczych w tym zmnieszał znacząco ryzyko odrzutu przeszczepów.
Problem w tym, że w latach 60-tych tego nie wiedziano, co skutkowało urodzeniem około 15 tysięcy zdeformowanych dzieci.
Co ciekawe stosowanie leku (tylko z enancjomerem R) próbowano wznowić w 2001, do zastosowania w bardzo szczególnych przypadkach, ale rodziło to znaczące kontrowersje i protesty rodzin pokrzywdzonych przez lek pierwotny i pomysłu zaniechano.
W ogóle chiralność cząstek jest bardzo ciekawym zjawiskiem, polecam lekturę na ten temat chociażby na wikipedii.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów