Antyklerykalizm jest akurat dobry, całkowicie uzasadniony i nie należy go utożsamiać z lewactem. Nie każdy, kto nie lubi kleru, jest lewakiem. Przez całą historię, wojny religijne i ogólnie działalność kościoła (masowe mordy na niewierzących w Ameryce Południowej, inkwizycja, itd) pochłonęły więcej ofiar niż nazizm i komunizm razem wzięte, a sama działalność kościoła nigdy nie miała na celu pomocy ludziom. Pomaganie ludziom i udawana dobroć była tylko środkiem do osiągnięcia prawdziwego celu - zdobywanie wpływów i bogactwa.
Liczba ofiar samej inkwizycji jest niemożliwa do ustalenia, komunizm pochłonął ponad 100 milionów istnień a faszyzm "tylko" 12 milionów. Fakt, kościół miał czarny okres i nie należy go usprawiedliwiać ale:
coś we mnie pękło. Przejdź się kurwa po mieście i zapytaj ile noclegowni dla bezdomnych jest dofinansowanych przez ten zły kościół. Dowiedz się, jak zły kościół finansuje okna życia. Zauważ, ile wysiłku i pieniędzy zły kościół wkłada w pomoc powodzianom, dzieciom w domach dziecka i różnych innych akcjach. Spróbuj policzyć ilość pieniędzy, które zły kościół przeznacza na pomoc humanitarną i nauki chrześcijańskie w Afryce.... ale ten kościół zły. Codziennie zły kościół na całym wydaje MILIARDY $$$ na pomoc ludziom i dobroczynność. A Ty jesteś tylko kutasiarzem, który nie wrzuci nawet złotówki bezdomnemu do kubeczka w zimie. Brzydzę się tobą i gardzę takimi jak Ty, którzy dużo szczekają, a mało wiedzą.
Antyklerykalizm jest akurat dobry, całkowicie uzasadniony i nie należy go utożsamiać z lewactem. Nie każdy, kto nie lubi kleru, jest lewakiem. Przez całą historię, wojny religijne i ogólnie działalność kościoła (masowe mordy na niewierzących w Ameryce Południowej, inkwizycja, itd) pochłonęły więcej ofiar niż nazizm i komunizm razem wzięte, a sama działalność kościoła nigdy nie miała na celu pomocy ludziom. Pomaganie ludziom i udawana dobroć była tylko środkiem do osiągnięcia prawdziwego celu - zdobywanie wpływów i bogactwa.
Masz rację, aczkolwiek nie uogólniałbym. Są księża z powołania, którzy naprawde stosują się do filozofii chrześcijańskiej. Sam jestem natychrześcijaninem, ale to nie jest powód, żeby mówić "JP2GMD" albo tego inne podobne szczeniackie gówna. (Nie mówię tu konkretnie o Tobie, ale o dzieciakach) a znam księży, z którymi naprawdę można ciekawie porozmawiać, a do tego kościół jest w tych czasach jedną z ostoi patriotyzmu, dlatego jest tak atakowany przez lewackie bandy. Aczkolwiek jeżeli chodzi o przeszłość... To fakt. Kościół starał się trzymać ludzi w ciemnocie, choć zmieniało się to na przestrzeni wieków. Na szczęście.
hitler i antyklerykalizm? weź spierdalaj, watykan co roku celebrował urodziny Hitlera, ukrywali po wojnie Hitlerowców, w przysiędze Hitlera było że przysięgają na Boga, na paskach mieli że Bóg jest z nimi a Hitler w Mein Kampf pisał że wykonuje boski plan niszcząc żydów. Spierdalaj z takim gównem.
Wystarczy tylko wpisać w google: metody walki Hitlera z kościołem, ale rozumiem że jesteś zbyt ubogi w rozumek, aby to zrobić.
Chociażby tu: historycy.org/index.php?showtopic=10569
a powiem Ci więcej prawa muzułmańskie są bardziej ostre niż chrześcijańskie
nie ale filary naszej EUROPEJSKIEJ cywilizacji sie opierają na wartościach chrześcijańskichzniszczyć naszą cywilizacje ?
nie chcesz mi powiedzieć że zanim powstała religia chrześcijańska nie było żadnych praw
a powiem Ci więcej prawa muzułmańskie są bardziej ostre niż chrześcijańskie
tak sie nie bawimy, religia jakakolwiek od zawsze towarzyszy człowiekowi, usuniesz obecne religie? z czasem powstaną nowe, od czasów mezopotamii mamy najróżniejsze religie, egipskie wyznania, greckie, rzymskie itp, religia jest jak hydra, utniesz głowę? to masz dwie nowea ja nie chce żadnej religii i będzie spokój, na chuj komu ci bogowie? no kurwa.
tu chodzi o walkę postaw konserwatywnych z liberalnymi - tego co sprawdzone, z tym co rewolucyjne.
problem pojawia się gdy jedna lub druga postawa jest realizowana bez względu na efekty (dogmatycznie).
chcecie walczyć z kościołem? super, ale pomagacie szmatogłowym was wyjebać z waszego własnego kraju.
chcecie walczyć z homosiami? super, ale liczcie się z tym że zaraz ktoś będzie wam zaglądał do łóżka (bo wicie rozumicie prokreacja uber alles).