Niemały.
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 5:32
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 3:27
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Pytanie do eksperta: jak te kontenery są pomocowane, że do wody w czasie sztormu się nie spierdolą?
@up masz z wikipedii (ale to nie zmiania faktu ze jeste ekspertem)
Stateczność kontenerowca zapewniają zbiorniki balastowe o dużej pojemności. Część z nich jest wykorzystywana w systemach przeciwprzechyłowych, zmniejszających kołysanie statku na morzu i ograniczających przechylanie statku w czasie przeładunku.
Do mocowania kontenerów rozwinięto cały system specjalistycznych złączy i odciągów (przekładki stożkowe, łączniki skrętne, łączniki mostkowe), które mają za zadanie połączenie kontenerów stojących obok siebie i na sobie w jeden blok oraz zamocowanie ich do statku.
Mocowania:
Pusty kontenerowiec:
Stateczność kontenerowca zapewniają zbiorniki balastowe o dużej pojemności. Część z nich jest wykorzystywana w systemach przeciwprzechyłowych, zmniejszających kołysanie statku na morzu i ograniczających przechylanie statku w czasie przeładunku.
Do mocowania kontenerów rozwinięto cały system specjalistycznych złączy i odciągów (przekładki stożkowe, łączniki skrętne, łączniki mostkowe), które mają za zadanie połączenie kontenerów stojących obok siebie i na sobie w jeden blok oraz zamocowanie ich do statku.
Mocowania:
Pusty kontenerowiec:
ciekawe ilu chinczykow jest pochowanych w tych kontenerach
jego pojemność to 14500 kontenerów, aż trudno uwierzyć =o
tonieja napisał/a:
byłem sztauerem w GTC ale takie byki do nas nie przypływały
To pewnie dawno temu tam pracowałeś, bo obecnie do Gdańskiego portu DCT przypływają największe kontenerowce świata. Firma Maersk uruchomiła już kilka lat temu regularne połączenia na trasie Europa-Azja wschodnia, przy czym portem końcowym jest właśnie GTC. W zeszłym roku przypłynął do nas w swoim dziewiczym rejsie kontenerowiec klasy Triple-E - Maersk Mc-Kinney Moeller. Jest to jedna z 20 zamówionych przez Maersk jednostek (łaczna wartość zamówienia opiewa na niecałe 4 miliardy $$). Jeden statek może zabrać na pokład do 18 tys. TEU (twenty feet equivalent unit - kontenerów 20 stopowych). Jest długi na 400m i szeroki na 59m.
A tu przykładowa fotka z Gdańska:
To jest dopiero BYK
To też ciekawe zdjęcie - dar młodzieży i w tle Triple-E.
Nie jestem ekspertem, ale czytałem sporo na ten temat
Polecam nowy film "Kapitan Phillips" z Tomem Hanksem w roli głównej, też traktuje o statku Maersk (i o somalijskich pajratach).
Jeden taki kontenerowiec i tyle chińskiego kurewstwa wpływa do europy
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów