Krwawa turecka bójka miała miejsce w Waszyngtonie. Pracownicy służby ochrony prezydenta Recepa Tayyipa Erdogana napadli na protestujących przeciwko wizycie tureckiego lidera w USA Kurdów. Brutalna bijatyka zaskoczyła amerykańskich policjantów. Ochroniarze tureckiego prezydenta pokazali, jak rozumieją wolność słowa i to na amerykańskiej ziemi.
Według świadków między ochroniarzami tureckiego lidera a demonstrantami, którzy nieśli flagę Partia Pracujących Kurdystanu (PKK), wywiązała się walka.
W wyniku starć dziewięciu rannych trafiło do szpitala, a dwóch innych zatrzymała policja. Starcie dwóch grup było bardzo krwawe. Na filmie poniżej widać mężczyznę kopanego przez trzy osoby.
Turecka ochrona widać ma duże doświadczenie w takich pacyfikacjach – ciosy były mocne i celne, od razu polała się krew.
W pewnym momencie po prostu zaczęli biec w naszym kierunku – relacjonowała w telewizji ABC Lucy Usoyan, która również przyszła pod ambasadę.
– Ktoś bez przerwy bił mnie po głowie i jedyne, o czym myślałam, to: dlaczego dalej mnie bije, skoro już leżę na ziemi?
Jeden z protestujących ocenił, że ochroniarze próbowali ich traktować tak, jakby byli w Turcji i przemocą zakończyć demonstrację. Mężczyzna podkreślił, że im się to nie udało.
Zadziwia reakcja amerykańskiej policji, która widząc jak ochroniarze Erdogana atakują protestujących, nie wiedziała co zrobić. Niektórzy policjanci przyłączyli się do bicia Kurdów, niektórzy odciągali tureckich bodyguardów. Jednak, żaden z atakujących Turków nie został potraktowany tak jak kurdyjscy protestujący.
Przypomnijmy, że Prezydent Turcji Recep Tayyip Erdogan zapowiedział we wtorek podczas wizyty w Białym Domu, że jego pierwsze spotkanie z nowym amerykańskim prezydentem Donaldem Trumpem będzie „historyczną zmianą” w stosunkach turecko-amerykańskich.
Prezydent Trump, przypominając o znaczeniu Turcji w okresie „zimnej wojny”, w tym w zmaganiach podczas okupacji Afganistanu przez ZSRR, powiedział, że obecnie Turcja i Stany Zjednoczone „zmagają się z nowym wrogiem, jakim jest terroryzm i ponownie pragną razem sprostać temu zagrożeniu.
Podczas wspólnego wystąpienia w Białym Domu przed rozpoczęciem rozmów obaj przywódcy nie wspominali o ostatnich zadrażnieniach w stosunkach dwustronnych.
źródło:
wolnosc24.pl/2017/05/18/turcy-tluka-kurdow-w-usa-amerykanska-policja-z...