18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Główna Poczekalnia (5) Soft Dodaj Obrazki Filmy Dowcipy Popularne Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 0:57
📌 Konflikt izrealsko-arabski - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 0:05
Szama dla sadoli
G................y • 2012-07-03, 9:03
Na życzenie...

Przepis na pizze własnej roboty

Mąka 450 Puszysta, tortowa - 2 szklanki
1/3 drożdzy hirondalla
3/4 szklanki / kubka wody - ciepłej nie gorącej co by nie zabić drożdzy
1/2 koncetratu pomidorowego
pół kieliszka octu
cukier
sól
pieprz
Bazylia
oregano
czosnek
temp. pieczenia 250 st.

dodatki - kto co lubi - wędlina, ser, papryka, salami - wg. gustu

Ciasto:
Do kubka wrzucić drożdze, dodać łyżeczkę cukru wymieszać i odstawić na 20 minut. Po 20 minutach do miski wsypać mąkę przesianą przez sitko aby napowietrzyć, dodać drożdze wymieszać. dodawać mąki aby ciasto odchodziło od ręki. Ciasto odstawić na godzine do wyrośnięcia, przykryć miskę szmatką.

Sos
Koncetrat na patelnie dodać bazylie oregano czosnek i ocet, zagtować na patelni całość.

Na blaszce rozłozyć ciasto wysmarować olejem i wstawić na 4 min do piekarnika, żeby urosło wyjąć. Nałożyć składniki i wstawić na 12 min, po 5-6 min obrócić blaszkę o 180 stopni, co by wypiekła się równo pizza z każdej strony.

Efekty :

Zgłoś
Avatar
Bl3s 2013-07-17, 23:24
Wszystkie znaki na niebie wskazują, że podana przeze mnie definicja jest poprawna, kogo bym nie zapytał z branży każdy podał by Ci taką samą, internet również podaje tę, którą przytoczyłem. Ale we Francji nie byłem, więc nie miałem okazji zweryfikować twojego doświadczenia.
Zgłoś
Avatar
l................e 2013-07-18, 0:04
W napisał/a:

Crème fraîche

Nazistowska polska, we wolnym tłumaczeniu. Nie dajcie się zwieść..
Zgłoś
Avatar
G................y 2013-07-30, 19:16 3
Przepis nie jest mój ale Paei100 wiec proszę się nie czepiać - ale polecam

Składniki :
skrzydełka z kurczaka około 16
masło - pół kostki
ostry sos / słodko kwaśny
sól - do smaku
pieprz - na wyczucie
cytryna - jak nie mamy octu to pół cytryny
ocet - kieliszek
cebula - 2sztuki
czosnek -
mąka - 2 szklanki

2 miski

skrzydełka
pokroić usunąć lotki

Marynata w której taplamy skrzydełka :

do miski sypiemy sól odrobine, papryka z łyżkę, czosnek tak samo jak z papryką, cytryna połówka, pieprz, Skrzydełka wrzucamy do marynaty na 20 min

Druga miska
1,5 szklanki maki, sól łyżeczka od herbaty, czosnek ze 2 - 3 łyżki herbaciane, papryka podobnie
wymieszać

Do miski z mąką wrzucamy skrzydełka które się marynowały
ma przykleić się do skrzydełek.

Do miski gdzie były skrzydełka dodajemy mleko i spowrotem do miski z mąką

wyjmujemy na talerz i smażymy na złoto na głębokim oleju
następnie wykładamy na papier i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
mają się piec 15 min w tem 180 st.

SOS

olej - odrobina, cebula skrojona w kosteczkę, czosnek, dodajemy następnie 3 łyżki masła około połowy kostki, 2-3 łyżki cukru, wszystko ma się połączyć pół słoiczka sosu pomidorowego, następnie dodajemy paprykę, oraz sos słodko kwaśny lub b. ostry. Dodajemy albo 2 nakrętki octu lub pół cytryny.

Wyjmujemy skrzydełka z piekarnika i zalewamy sosem buffalo.

podajemy

Smacznego






Nasz sos buffalo





Po upieczeniu skrzydełek wyjmujemy i polewamy naszym sosem

dajemy odpocząć ze 10 min bo b. gorące



polewamy sosem



mieszamy



wpierdalamy
Zgłoś
Avatar
P................C 2013-07-30, 21:47
Gordonę, dawaj na Powidz! Zrobisz nam jakieś dobre żarełko
Zgłoś
Avatar
Nap_Limak 2013-07-30, 22:07
P@N K@C napisał/a:

Zrobisz nam jakieś dobre żarełko


I dokładnie zapakujesz do skarpet.
Zgłoś
Avatar
IIvvYY 2013-08-17, 13:32
Kolejny odcinek kocham gotować tym razem chłodniczek.

Zgłoś
Avatar
kenoy 2013-08-17, 13:35 3
won mi z tym pedałem!
Zgłoś
Avatar
tds1974 2013-08-17, 13:49 1
"Gotuj z Sadistikiem" hehehe, forum idzie w dobrą stronę. W stronę samozagłady
Zgłoś
Avatar
evilmatt 2013-08-18, 2:02
Siemanko Dzisiaj spłodziłem coś a'la placek po węgiersku. Fotek z roboty nie będzie, bo mi się robić nie chciało (może wrzucę fotkę odgrzanego efektu mych zmagań). Kończę pierdolić i przechodzimy do konkretów:

Składniki na placki (tutaj trochę niekonwencjonalnie, bo placki cukiniowo - ziemniaczane):
- 0,5 kg ziemniaków
= mniej więcej 50/50
- 2 średnie cukinie
- 2 jajka
- mąka (na oko co by konsystencja odpowiednia była)
- sól, pieprz i dużo ziół do smaku (ja użyłem prowansalskich)

Składniki na "sos":
- 0,5 kg mięsiwa. Jakiego? Wedle kurwa uznania, możecie dać wszystko poza rybą (ja użyłem piersi z kurczaka)
- 2 cebule
- 2 papryki (najlepiej różnokolorowe żeby ładniej było)
- z 7/8 pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- pomidory z puszki lub 3/4 sparzone i obrane pomidorki
- 2/3 łyżki koncentratu pomidorowego dla pewności
- przyprawy? Hmm...listek laurowy i ziele angielskie, papryka w proszku (słodka lub ostra wg uznania), sól, pieprz i znowu zioła

Przygotowanie placków:
- Obieramy zimnioki i cukinię (należy pamiętać o usunięciu gniazd nasiennych jak nie chcemy wpierdalać pestek), a następnie doprowadzamy je do konsystencji pulpy za pomocą tarki lub jakiegoś robota kuchennego.
- Wbijamy do tego jajeczka, wsypujemy wedle uznania przyprawy i mieszamy dosypując mąkę do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Jak ktoś chce może dodać do ciasta odrobinę oleju lub oliwy z oliwek, co właściwie chuja daje, ale to takie przyzwyczajenie z robienia naleśników.
- Gotowe ciasto nakładamy za pomocą większej łychy czy chochelki na rozgrzaną patelkę i smażymy ok 3 minuty z każdej strony.
- Wielkość placków dobieramy wedle własnych upodobań. Możemy zrobić jeden na całą patelnię, lub kilka mniejszych, nie ma to żadnego znaczenia.

Przygotowanie sosu:
- Płuczemy mięso co by się pozbyć wszelkich syfów, następnie kroimy je w kosteczkę, a potem przyprawiamy i odstawiamy do lodówki żeby się przegryzło.
- Obraną cebule kroimy w kosteczkę, piórka, czy co tam chcecie i razem z wyciśniętym lub drobno pokrojonym czosnkiem wrzucamy na rozgrzany olej do garnka.
- Jeśli nie pomyśleliśmy i nie przygotowaliśmy sobie wcześniej reszty składników, to teraz szybciutko zapierdalamy i pozbawiamy papryki gniazd nasiennych, a następnie kroimy je w kosteczkę i dodajemy do gara. Wszystko ładnie mieszamy aż nam się odrobinkę zeszkli, a następnie zmniejszamy gaz i dodajemy obrane i pokrojone pieczarki. Można dolać odrobinę wody co by się nam szama nie przypaliła.
- W tzw międzyczasie obtaczamy nasze mięso w mące i podsmażamy na patelce, po czym wrzucamy to do gara i dolewamy wody tak aby nam wszystko przykryła oraz dodajemy listki laurowe i ziele angielskie.
- Po jakichś 15-20 minutach (pamiętamy o mieszaniu) dodajemy nasze pomidory z puszki lub te świeże, obrane i pozbawione nasion (obie opcje warto potraktować blenderem) oraz koncentrat pomidorowy. Zawartość garnka zostawiamy na ogniu jeszcze przez jakieś 20 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec wyławiamy (albo i nie) listki z zielem, dodajemy nasze przyprawy i zioła.

Sposób podania? Kładziemy jednego dużego (lub kilka mniejszych) placka na głębszym talerzu i polewamy go taką ilością sosu jaką tylko chcemy, potem idziemy do lodówki po piwo i możemy zajadać i ponarzekać, że za dużo zjedliśmy.
Zgłoś
Avatar
Bl3s 2013-08-18, 3:30
Ten typ od kocham gotować to nie dość, że ma głos jak pedał i pierdoli głupoty to jeszcze gotowanie idzie mu bardzo przeciętnie, do profesjonalisty dużo mu brakuje.
Zgłoś
Avatar
GKC 2013-08-27, 2:52
Kiełbasa z mikrofalówki

Składniki:
2 kiełbasy
2 kromki chleba (nie musi być świeży)
Ketchup (jakiś tani)
Musztarda (najlepsza z bierdonki za 0,99zł

Kiełbasy nacinamy w krzyżyki. Następnie podgrzewamy w mikrofalówce na ustawieniu Grill przez 9 minut, obracamy i grzejemy przez kolejne 5 minut. Wszystkie składniki wrzucamy na talerz. Jemy przed kompem, pisząc na SB. Najlepsze do zapicia jest piwo Żubr, w puszce, rocznik bierzący. Koniecznie ciepłe, żeby nie smakowało za dobrze.
Zgłoś
Avatar
W 2013-08-27, 11:27
14 min w mikrofali i nie odparowały? to chyba grill na najsłabszej możliwej mocy...
Zgłoś
Avatar
GKC 2013-08-27, 13:08
W napisał/a:

14 min w mikrofali i nie odparowały? to chyba grill na najsłabszej możliwej mocy...


Grill w mikrofalówce musi się nagrzać. Poza tym, wyparowanie byłoby bardziej prawdopodobne, gdyby w podgrzewaniu udział wzięły mikrofale.
Zgłoś
Avatar
Moby_Dick 2013-08-28, 16:07
GKC, Oddaj fartucha!
Zgłoś
Avatar
Ęmi 2013-09-18, 13:43 8
Szybka przystaweczka

Potrzeba nam świeżego łososia:



Którego kroimy w drobną kosteczkę, podobnie jak cebulkę i jabłko



Pieprzymy, solimy, kroimy cytrynę w ćwiartki. Przed zeżarciem cytrynimy



Tadam
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie