18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 18:08
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:23
OpenStreetMaps 2015-11-08, 21:12 17
Od czasu do czasu coś wartościowego na tym portalu

Więcej o mnie na You Tube Na moim niekomercyjnym kanale w playlistach tematycznych.
filmy innych użytkowników które mnie rozbawiły , zaciekawiły lub zbulwersowały

Kanał na Y.T "Km2bp"
Zgłoś
tranzystor 2015-11-08, 21:24 27
scrab napisał/a:

rza było mieć baniak w tamtych czasach, żeby takie coś zrobić bez auto-cadów.

Jak ktoś ma predyspozycje, to bez AutoCADa sobie poradzi. Jak ktoś ma tylko papiery, to nawet CAD nie pomoże.
Zgłoś
g................6 2015-11-08, 21:41 2
Coś naprawdę Przepięknego.
Zgłoś
moonelq 2015-11-08, 22:44 1
Ciekawostka z dupy, silniki parowe mają większy moment obrotowy od silników benzynowych i ropniaków!

"jak chcesz mieć dobrze, to kieruj się tylko swoim interesem i ruchaj innych w dupe ile wlezie póki się nie wkurwią." ~browarmanek
Zgłoś
mesjasz19 2015-11-08, 22:47
Skoro takie to było fajne to dlaczego zrezygnowano z tego na rzecz pił zasilanych energią elektryczną.
Przecież mieli samowystarczalne źródło zasilania pił. Z tego co widać na filmie mocy takim tarczom nie brakowało.
Zgłoś
Nutzz 2015-11-08, 23:01 6
Mesjasz, wygoda użytkowania. O tak, po prostu.
Zgłoś
spinaczel 2015-11-08, 23:02 1
idioto a energia elektryczna skąd się bierze? z pary, która napędza turbiny, które wytwarzają prąd.

"Czlowiek ma sie rozwijac a nie byc hamowany przez obiekt ktory ma co innego miedzy nogami niz on"
Zgłoś
Exias 2015-11-08, 23:07 2
Chodzi o sprawność procesów, ilość surowców wykorzystanych na wykonanie takiej samej pracy. Energia elektryczna jest tańsza, szybsza.
Zgłoś
KOSS 2015-11-08, 23:16
A więc można dorobić tam turbinę i jeszcze prąd będzie.
Zgłoś
WinterWolf 2015-11-09, 0:03 1
Można dla siebie, ale prąd jaki oni by wytwarzali przy takim tartaku, ( jeśli chodzi o polskę) musiałby gdzieś na lewo uchodzić, albo zostać opodatkowany za "dodatkowe zasilanie" Czyli coś w rodzaju, własnej mini elektrowni, ale dostarczałbyś prąd dla państwa( nie opłacalne wchuj. ) wałkowałem temat wiele miesięcy i zrezygnowałem z montażu sprzętu dodatkowego do tego co posiadam, żeby przerabiać w prąd.
Zgłoś
smoluchy 2015-11-09, 0:07 1
A potem problem kurwa, że zadymione, że smog!
Zgłoś
M................e 2015-11-09, 0:07 3
Zrezygnowali z czerpania energii do zasilenia piły prosto z pieca prawdopodobnie przez olbrzymią konstrukcję jednej dużej piły. Ile takich było w tym tartaku no właśnie dzisiaj elektrycznymi narzędziami możemy sobie nawet zrobić deski łączyć budować a narzędzia zmieszczą się w paru walizkach i taczkach w garażu także tego.
Zgłoś
mesjasz19 2015-11-09, 0:44
Dziki za oświecenie mnie trafnymi argumentami w przeciwieństwie do nadpobudliwego spinaczela.
Zgłoś
dooniu 2015-11-09, 1:27 4
M.in. dlatego teraz nie ma tartaków parowych, bo silniki parowe mają niską sprawność. Do tego konieczność stałego zapewniania paliwa i mnóstwo pracy przy konserwacji. Polecam lekturę(jak i całą stronę) :

czysteogrzewanie.pl/2014/04/wegiel-i-para-na-kolei-bylo-ale-czy-minelo/
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów