18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Główna Poczekalnia Soft (1) Dodaj Obrazki Filmy Dowcipy Popularne Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:51
📌 Konflikt izrealsko-arabski - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 14:20
📌 Powodzie w Polsce - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 23:12
Avatar
~Velture 2017-07-19, 15:40 3
Zygzaq napisał/a:

A i wóda raczej glutenu nie zawiera.


Może zawierać. Mówię o wódach na bazie zboża (czyli nie z kartofli jak luksusowa itp.) - czyli o znakomitej większości wódy na rynku. Tak samo piwo ma gluten. Bo wbrew dziwnej obiegowej opinii, że piwo robi się z chmielu to piwa (tak jak większość wódy) robi się ze słodu jęczmiennego a chmiel to tylko dodatek.

No ale skoro sadol uczy i sadol bawi to to powiem, że piwo "perła chmielowa" nie zawiera w swoim składzie chmielu.

Nabs napisał/a:


@Velture nie chce mi się wierzyć że dostaje wstrząsu - sraczka i bule brzucha może wymusić organizm. Może to być coś innego, co po prostu było w tym jedzeniu akurat.


Nie wiem. Nie wpierdalam się tak głęboko w cudze życie aby analizować każdy składnik pokarmu jaki jedzą.
Mówię co mi sąsiad mówił o ich reakcji na białe pieczywo.
Jeśli masz rację to ją masz. Nie zaprzeczam, nie potwierdzam.

Jestem skłonny uwierzyć, że to taka sama bujda na resorach jak adhd.

Oponka napisał/a:



moje kurki są bezglutenowe. chcesz spróbować?


Twoja kurkę z chęcią spróbuję
Zgłoś
Avatar
realign 2017-07-19, 21:00
Velture napisał/a:


mówią, że nie czują różnicy między starymi płatkami a tymi bezglutenowymi... .



Ale czują różnicę między cołą a pepsi ;-P
Zgłoś
Avatar
oozyxak0o 2017-07-20, 3:55
Oponka napisał/a:

@up to zapraszam do mnie! kurki wolnobiegające cały dzionek, żółtka jajek żółciutkie jak dupa osy, do tego sąsiad ma tylko 2 krowy i w zeszłym roku mu UE dopierdoliła karę za UWAGA!!! nadprodukcję mleka (z dwóch krów kurwa ich pierdolona zajebana w dupę kurwa mać), więc mleczko też świeżutkie i pachnące. we wsi obok mieszka Jakub Wędrowycz, a za miedzą mam sąsiada, który na moje koty wnyki zakłada, a pod sklepem raz w tygodniu ktoś komuś mordę obije. słowem! prawdziwa wieś!!!


zapraszasz do siebie to powiedz skąd jesteś, wieśniaro
Zgłoś
Avatar
~Velture 2017-07-20, 6:11
realign napisał/a:



Ale czują różnicę między cołą a pepsi ;-P


No akurat między colą a pepsi jest w chuj różnica.
Ja wolę pepsi bo w niej czuję jakiś smak a cola to gówno.
Swoją drogą nie pijam żadnego ale jakbym musiał to wybrałbym pepsi.
Zgłoś
Avatar
~kotka_w_piwnicy 2017-07-21, 0:25
Velture napisał/a:


Tia... Są ludzie którzy mają alergię na różne rzeczy i córki mojego sąsiada mają silną alergię na gluten i jak zjedzą coś z glutenem to dostają wstrząsu anafilaktycznego, sraki, rzygania i wypieków na skórze a potem lądują na oiom'ie.

Za to gardzę wszystkimi ludźmi którzy nie mają alergii glutenowej a w sklepach pytają o produkty bezglutenowe bo w necie się naczytali, że gluten zabija.

A jeszcze bardziej gardzę tymi jebanymi reklamami produktów które nigdy nie miały glutenu bo z racji swojego składu mieć go nie mogły. Ostatnio w jakimś tesco widziałem wędzoną rybę w opakowaniu z napisem "Bez glutenu"... Kurwa mać... serio?
Tak jak te pierdolone płatki kukurydziane cornflakes czy jakoś co kilka pizd w reklamie je wpierdala i mówią, że nie czują różnicy między starymi płatkami a tymi bezglutenowymi... NO SHIT! Ciężko wyczuć różnicę w NOWYCH płatkach kukurydzianych bez glutenu które mają taki sam jebany skład i proces produkcyjny jak stare płatki... które też nie miały jebanego glutenu bo kukurydza nie ma pierdolonego glutenu kurwa wasza mać.



Widzisz Pan, owe płatki wzbudziły również i moją ciekawość jebitnym napisem nań
Zgłoś
Avatar
eligurf 2017-07-21, 13:56
Emeryt_na_emeryturze napisał/a:

Dziadek mojego znajomego ma 83 lata, całe życie jadł mięso i palił fajki, nigdy nie czytał składu na opakowaniach produktów i jeszcze jest w stanie samemu pojechać na rowerze po zakupy. Ba, on ma lepszą kondycję niż nie jeden współczesny dwudziestolatek. Prawda jest taka, że organizm człowieka przyzwyczai się do wszystkiego (drogą ewolucji). Grunt, żeby regularnie ćwiczyć i nie przesadzać (czytaj: nie spaść się jak prosiak).



Gdyby przez te lata jadł to co teraz to chuj by go strzelił. Kiedyś mięso składało się z mięsa, a w parówkach były wymiona i uszy. Chleb na zakwasie składał się z mąki i kilku niezbędnych dodatków. Butelkę z mlekiem "kapslowało się" płatkiem folii paraaluminiowej. Nie byłoby co czytać, bo nazwa towaru określała skład. Teraz mąka (a z nią gluten) jest prawie wszędzie, bo mąka dobrze chłonie wodę i zwiększa wagę, a jest stosunkowo neutralna smakowo. Gluten może się też kryć pod hasłem "maltodekstryna" lub "syrop glukozowo-fruktozowy", które mogą być wytwarzane z pszenicy (najczęściej jednak z kukurydzy). Teraz warto czytać etykiety, by choć mieć świadomość co się wpierdala.

Nabs napisał/a:

Alergia na gluten nie istnieje. Gość który jako pierwszy udokumentował że gluten może być alergenem, się z tego wycofał, po ostatnim badaniu jakie wykonał. W skrócie, zebrał grupę osób z "uczuleniem" na gluten i podawał im posiłki, wcześniej mówiąc że niektóre z nich będą zawierały gluten, ale nie mówiąc które konkretnie. Badani czuli się po wszystkich posiłkach źle. Wyszło że ich negatywne nastawienie od samego początku, powodowało to że czuli się źle i nawet późniejsze badania, w których mówił że będzie podawać jedzenie z glutenem, a wcale glutenu nie było, przyniosły identyczny rezultat - ludzie czuli się źle.

Źródło: ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23648697 są tam linki do artykułu z całym badaniem, a tutaj TLDR: sciencealert.com/scientists-who-found-evidence-for-gluten-sensitivity-...

@Velture nie chce mi się wierzyć że dostaje wstrząsu - sraczka i bule brzucha może wymusić organizm. Może to być coś innego, co po prostu było w tym jedzeniu akurat.



Na diecie bezglutenowej są głównie osoby chore na celiakie (zanik kosmków jelitowych w przedniej części jelita) nie alergicy (to zupełnie inne sprawy). Kosmki te najczęściej bardzo szybko odbudowują się po odstawieniu pokarmów z glutenem. Alergików z glutenem potrafię sobie jednak również wyobrazić, bo białko jest na tyle duże i skomplikowane, że może dać odpowiedź immunologiczną.
Zgłoś
Avatar
Oponka 2017-07-22, 20:10
Velture napisał/a:


Tia... Są ludzie którzy mają alergię na różne rzeczy i córki mojego sąsiada mają silną alergię na gluten i jak zjedzą coś z glutenem to dostają wstrząsu anafilaktycznego, sraki, rzygania i wypieków na skórze a potem lądują na oiom'ie.

Za to gardzę wszystkimi ludźmi którzy nie mają alergii glutenowej a w sklepach pytają o produkty bezglutenowe bo w necie się naczytali, że gluten zabija.

A jeszcze bardziej gardzę tymi jebanymi reklamami produktów które nigdy nie miały glutenu bo z racji swojego składu mieć go nie mogły. Ostatnio w jakimś tesco widziałem wędzoną rybę w opakowaniu z napisem "Bez glutenu"... Kurwa mać... serio?
Tak jak te pierdolone płatki kukurydziane cornflakes czy jakoś co kilka pizd w reklamie je wpierdala i mówią, że nie czują różnicy między starymi płatkami a tymi bezglutenowymi... NO SHIT! Ciężko wyczuć różnicę w NOWYCH płatkach kukurydzianych bez glutenu które mają taki sam jebany skład i proces produkcyjny jak stare płatki... które też nie miały jebanego glutenu bo kukurydza nie ma pierdolonego glutenu kurwa wasza mać.



gratuluję. zostałeś memem na kwejku

Zgłoś