18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (3) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 2:43
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 22:22
Zdarzył się cud
BongMan • 2013-02-27, 16:16
Nadeszła wiekopomna chwila w naszej krainie totalnego zacofania i galopującego absurdu. Zdarzył się cud nad cudami! Polskie prawo stanęło po stronie pokrzywdzonego, co dzieje się naprawdę bardzo rzadko. Warto o tym wspomnieć. Oby tak dalej.

Cytat:

Prokuratura Rejonowa w Legnicy umorzyła postępowanie w sprawie właściciela domu, który broniąc się przed złodziejem na swojej posesji, ugodził go nożem

Prokurator uznał, iż reakcja mężczyzny mieściła się w ramach obowiązującego prawa, gdyż działał on w obronie koniecznej w celu odparcia bezpośredniego i bezprawnego zamachu na swoje życie, zdrowie i mienie.

- Każda osoba zaatakowana i broniąca się przed atakiem ma prawo użyć takiego przedmiotu, który pomoże i zapewni jej jego odparcie, nawet w takiej sytuacji, gdy atakujący posługuje się jedynie rękami. Dopuszczalne jest więc posłużenie się niebezpiecznym narzędziem, na przykład nożem, nawet wtedy, jeżeli napastnik używa tylko siły fizycznej, a napadnięty nie dysponuje innym środkiem obrony. Każda osoba, atakując dobro chronione prawem, a przede wszystkim dopuszczając się zamachu na zdrowie lub życie napadniętego, musi liczyć się z obroną z jego strony, czyli taką, która będzie konieczna do odparcia zamachu i w związku z tym powinna liczyć się z każdą konsekwencją, jaka może nastąpić, nawet z ryzykiem doznania ciężkiego uszczerbku na zdrowiu, czy nawet utratą życia - informuje prokurator Liliana Łukasiewicz, rzecznik prasowy Prokuratury Okręgowej w Legnicy.

Wydarzenie miało dramatyczny przebieg. Gdy pokrzywdzony mężczyzna wrócił do domu po pracy, usłyszał dobiegające z pierwszego piętra odgłosy. W kuchni zauważył wybitą szybę i leżący na podłodze kamień. Wystraszony chwycił dwa leżące w kuchni noże. Wtedy w jego stronę zbiegł po schodach napastnik, trzymając w ręku żelazko i krzycząc, że go zabije.

Mężczyzna, uciekając przed napastnikiem, wybiegł z domu do ogrodu. Włamywacz, którym okazał się 26-letni recydywista pobiegł za nim i zamachnął się na niego ukradzionym żelazkiem. W ogrodzie między mężczyznami doszło do szamotaniny. Wtedy pokrzywdzony ugodził kilkukrotnie przestępcę nożem w brzuch i w udo. Kiedy pokrzywdzony uwolnił się od napastnika, natychmiast wezwał policję.

rp.pl/artykul/984968.html
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów.
Niestety sytaucja związana z brakiem reklam nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany Link do Zrzutki
hudziel 2013-02-27, 16:22
Wyjątek od reguły.
Zgłoś
m................L 2013-02-27, 16:25 16
I tak kurwa powinno być! Mam nadzieję że inny prokuratorzy również będą tak podchodzili do tematu, bo jak wiadomo sprawa sprawie nie równa, i niestety zależy w dużej mierze od interpretacji proroka i sądu. Powinni dla przykładu parę takich procesów przeprowadzić, żeby tym cwelom odechciało się napadów. I to nie tylko we własnym domu czy mieszkaniu, ale również na ulicy.
Zgłoś
koziolekk444 2013-02-27, 16:33 10
No nareszcie, ktoś pomyślał. Brawa dla prokuratury!
Mam nadzieje, że to nie bedzie odosobniony przypadek. Niewiem jak Wy Sadole, ale ja pisze list pochwalny i wysyłam do prokuratury w Legnicy. BA! Jeśli kasa w tym miesiącu mi pozwoli, to i flaszke wyśle
Zgłoś
virusotron 2013-02-27, 17:01 29
Powinno być tak, że jak ktoś mi włazi na posesje to mam prawo go odstrzelić. Każdy złodziejaszek by się zastanowił czy warto zginać za kilka PLN.
Zgłoś
pikpok 2013-02-27, 17:24
Jak nie prawomocny to lipa
Zgłoś
Yurij 2013-02-27, 19:22 11
Do czego to doszło? Ludzie się cieszą, że sąd wydał wyrok nie tylko zgody z prawem, ale i ze zdrowym rozsądkiem. :/ (Tak wiem, "Bo to Polska właśnie" cytując Ziemkiewicza).
Zgłoś
radek225 2013-02-27, 19:26 1
Tak powinno być już dawno, ale niestety. W 98% polskie prawo chroni bandytów, nie poszkodowanych. Ten przypadek należy właśnie do tych 2%. Jeszcze nie raz usłyszymy o chłopaku, który poszedł siedzieć na 15 lat za to, że bronił zgwałconej dziewczyny i połamał oprychowi nogi, albo o mężczyźnie, który wyłowił z rzeki tonące dziecko i poszedł siedzieć za pedofilski gwałt. To jest właśnie Polska.
Zgłoś
p................a 2013-02-27, 19:29
to juz na pewno oznacza , że koniec swiata nadchodzi
Zgłoś
BadAttitude 2013-02-27, 19:31 1
Panowie, bez hura-optymizmu. To nie żaden wyrok (wyroki wydają sądy) - to prokuratura umorzyła postępowanie (domyślam się, że z powodu braku znamion czynu zabronionego). Ale może to ta przysłowiowa, pierwsza jaskółka/ Dla prokuratora piwko, bo wbrew pozorom zdrowy rozsądek w tej branży to wciąż rzadkość, a facet pokazał że ma jaja i nie zawaha się ich użyć. Na pohybel skurwysynom!
Zgłoś
QKLUX 2013-02-27, 19:44
Spoko, zaraz się okaże że to pomyłka, kaczka dziennikarska a sędziego samobójną.
Zgłoś
WidziszINieGrzmisz 2013-02-27, 19:45
Kraj leczy sie pokoleniami. Moze jakis prokurator "nowszej daty" co bedzie rozsadniej interpretowal prawo.
Zgłoś
MapleLeaf 2013-02-27, 19:49 1
Yurij, sąd nie wydał wyroku. Pikpok, nie ma się co uprawomocnić. Nie było sprawy sądowej, bo Prokuratura Rejonowa w Legnicy umorzyła postępowanie przeciw napadniętemu, który zaatakował nożem włamywacza. To oznacza, że prokurator nie dopatrzył się znamion przestępstwa ze strony człowieka broniącego się za pomocą noża. Co za tym idzie rozprawy w sądzie nie będzie. Zostaną zaoszczędzone pieniądze i czas, które w przeciwnym wypadku zostałyby zmarnowane. Z powodu nadgorliwości prokuratur, wielu ludzi zostało postawionych w stan oskarżenia - tylko dlatego, że bronili siebie, kogoś, lub majątek. Kilka osób w Polsce z tego powodu odebrało sobie życie.
Osobną sprawą jest, że napastnik - włamywacz może oskarżyć właściciela domu, z artykułu 157 §1 kk, lub 158 §1 i§2 kk.
Zgłoś
białywęgorz 2013-02-27, 19:49
hudziel napisał/a:

Wyjątek od reguły.

Wiesz co? Wyjdź! Pieprzony! I jeszcze śmie gadać, że wyjątek... Zamiast się cieszyć, to narzeka dosłownie jak typowy Polak, może wziął byś się kurwa za siebie i się cieszył nawet z takiej drobnostki. Dobrze się dzieje - narzekają, źle się dzieje - znowu narzekają. Wiem, jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale może byś przestał narzekać, bo to nic nie da...
Zgłoś
j................s 2013-02-27, 19:51
Dopóki w Polsce nie będzie prawa na zasadzie precedensu prokuratorzy i sądy dalej będą lecieć w chuja bo każdy ma swoją interpretacje przepisów i mają ludzi w dupie byle by statystyk najebać jak najwięcej..
Btw dopóki prokuratorzy nie będą odpowiadać własnym majątkiem dalej będą wszczynać postępowania które dla normalnego człowieka są nie pojęte ale chuj zamknąć firme zatrudniającą 100 osób bo mają domysły które często okazują się fałszywe. Czyżby eliminacja firm z rynku? Przecież tak łatwo wziąć koperte wytoczyć proces i mieć w dupie

I jak tak dalej oglądam telewizje, czytam o ludziach którzy powinni być dla nas wzorcami i powinni starać się by Polska była jak najsilniejsza, to tylko widzę to ciągłe niekonstruktywne pierdolenie którym karmią nas i politycy i media, a o klerze nie wspomne. I chuj żeby jeszcze jakoś szło żyć na jakimś poziomie w tym kraju to bym nic nie mówił ale do kurwy nędzy człowiek jest jebany jak murzyn i nie ma żadnych praw...
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem