zauważyłem, że tematy militarne łatwo się przyjmują i są pozytywnie oceniane, więc macie coś ode mnie.
Parę słów o mało znanej organizacji zwanej "strzelcem"
Związek Strzelecki „Strzelec” Organizacja Społeczno-Wychowawcza (ZS „Strzelec” OSW)– organizacja paramilitarna, jest patriotycznym stowarzyszeniem – kontynuatorem istniejącego w okresie międzywojennym Związku Strzeleckiego, działa jako stowarzyszenie rejestrowe we współpracy z Ministerstwem Obrony Narodowej, Strażą Graniczną, Obroną Cywilną i Związkiem Harcerstwa Polskiego.
Rekrutacja jest prowadzona na poziomie samych jednostek, należy być niekaranym, mieć polskie obywatelstwo i ukończone 16 lat. Po trwającym kilka miesięcy okresie unitarnym, podczas którego kadeci zapoznają się z musztrą, stopniami strzeleckimi i wojskowymi, taktyką, technikami survivalowymi oraz strzelaniem z broni na strzelnicy składają przysięgę.
Wstępując w szeregi Związku Strzeleckiego „Strzelec” – Organizacji Społeczno-Wychowawczej przyrzekam:
Przez całe me życie dobro Rzeczypospolitej Polskiej nade wszystko inne wyższe dla mnie będzie, niepodległości Jej zawsze gotów będę bronić do ostatniej kropli krwi. Służył będę Najjaśniejszej Rzeczypospolitej Polskiej do ostatniego tchu, a wszystkie moje czyny i zamiary tej najwyższej służbie podporządkowane będą.
Przyrzekam:
Powinności moje jako członka Związku Strzeleckiego „Strzelec” - Organizacji Społeczno-Wychowawczej z dobrą wolą i wiarą wypełniać, prawa strzeleckiego gorliwie przestrzegać, polecenia przełożonych chętnie wykonywać. Wszystko co teraz przyrzekam w sumieniu moim do głębi zważyłem, a przyrzeczenie moje stwierdzam uroczystym słowem i honorem wolnego obywatela i uczciwego człowieka. Tak mi dopomóż Bóg
Utrzymują się z własnych składek (kwiaty na uroczystości, sprawy bieżące, pirotechnika na ćwiczenia itd) Niestety wyposażenie (w tym mundur + beret + odznaczenia strzeleckie) zdobywają już we własnym zakresie. Przed wojną bycie strzelcem wiązało się ze źródłem prestiżu i wieloma przywilejami, np. darmowymi przejazdami pociągami. Generalnie obowiązuje mundur Wz. 93 (tzw. "Pantera"), gdyż jest wymagana na uroczystości państwowe. Jednak na zajęciach z taktyki często są używane inne wzory kamuflażu. Strzelcy są mało znani, skutkiem czego często są myleni z ASGejami lub Paintballowcami.Nie będę przynudzał, pokażę kilka filmików.
Teraz najistotniejsze pytanie. Myśliscie, że w naszych czasach taka organizacja jest potrzebna? Czy to tylko zabawa w prawdziwe wojsko?
Zajęcia na strzelnicy:
Złożenie przysięgi:
Szkolenie unitarne:
Znowu strzelnica: