18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (3) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:05
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 19:40
Z racji, że sadol to także dla wielu ludzi źródło informacji pozwoliłem sobie wstawić ot taką wiadomość jak to w naszym państwie traktuję się ludzi dla których wolność, honor, patriotyzm i walka z poprzednim systemem nie jest tylko biernym spinaniem się w internecie a swoistym sposobem na życie. Wykłady zdrajców narodu i POlska policja. Zapraszam do lektury.

Przez blisko 20 minut nie mógł rozpocząć się wykład prof. Zygmunta Baumana w auli budynku Wydziału Prawa i Ekonomii UWr. Do jego rozpoczęcia nie dopuściła obecna na sali blisko setka członków i sympatyków NOP oraz kiboli Śląska Wrocław.

Początkowo siedzieli spokojnie, ale gdy tylko na sali pojawił się prof. Bauman w towarzystwie prezydenta Rafała Dutkiewicza, zaczęli krzyczeć m.in.: "Raz sierpem, raz młotem czerwoną hołotę", "Norymberga dla komuny", "Kogo zapraszasz Dutkiewicz, kogo zapraszasz".

Publiczność witała oklaskami policję

Sytuacja robiła się nerwowa, bo niektórzy z narodowców wyraźnie mieli ochotę na coś więcej niż tylko konfrontacja słowna. Po kilkunastu minutach na salę wykładową musiał wkroczyć oddział policji. Publiczność powitała ich oklaskami.

Początkowo do sali weszło kilku policjantów zaopatrzonych m.in. w butle do rozpylania gazu, potem na salę wkroczyła kolejna grupa wyposażona w broń gładkolufową. Gdy i ich obecność nie zrobiła na nopowcach wrażenia, na salę wkroczył oddział antyterrorystów. Dopiero ich zdecydowana interwencja doprowadziła do tego, że protestujący opuścili salę i wykład się rozpoczął.

Dutkiewicz: Szkoda, że nie mam swojej policji

Przywódców grupy spisała policja. Całą akcją dowodził Dawid Gaszyński, szef dolnośląskiego oddziału NOP.

Prezydent Rafał Dutkiewicz był wyraźnie zdenerwowany zajściem. Przepraszał profesora i mówił, że nie będzie tolerował nacjonalizmu w swoim mieście. Po wykładzie powiedział nam: - Szkoda, ze nie mam swojej policji, bo bym mógł szybciej zareagować.

Prof. Bauman nie chciał komentować zajścia, do jakiego doszło przed wykładem. Po opuszczeniu sali przez narodowców powiedział tylko: - Proszę mnie nie przepraszać, to ja państwa gorąco przepraszam, że stałem się przyczynkiem tych wydarzeń, które tu wszyscy obserwowaliśmy.

Policjanci wmieszali się w tłum

Przygotowania do wizyty prof. Baumana trwały od kilkunastu dni, kiedy to w portalu społecznościowym Facebook pojawiła się informacja o możliwości zakłócenia jego wystąpienia.

- Od początku sprawy bezpieczeństwa koordynowaliśmy bezpośrednio z Komendą Główną Policji. O odpowiednie potraktowanie wydarzenia osobiście Leszek Miller prosił Bartłomieja Sienkiewicza, ministra spraw wewnętrznych - powiedział nam jeden z organizatorów.

Stąd obecność w budynku Uniwersytetu Wrocławskiego nie tylko dużej liczby umundurowanych policjantów, ale również policjantów w cywilu, którzy wmieszali się w tłum zadymiarzy.

Policja od początku miała pewność, że osoby, które chcą zakłócić wykład, nie mają ze sobą niebezpiecznych narzędzi, tylko gwizdki i dwie flagi.

Michał Syska z Ośrodka Myśli Społecznej im . Ferdynanda Lassalle'a niechętnie odnosił się do wydarzeń poprzedzających wykład.

- Doszło do przykrego incydentu na który jednak byliśmy przygotowani. Służby zachowały się tak jak powinny, dzięki czemu nic się nie stało.

Po wykładzie zatrzymano 11 osób, które wznosiły hasła i najbardziej przeszkadzały w rozpoczęciu wykładu.

Pełna zgoda na interwencję

Wydarzeniami do jakich doszło zaskoczony całkowicie jest rektor UWr Bojarski: - Nic nie wiem o tym co się wydarzyło, jestem za granicą. Obiecał wyjaśnienie sprawy i odniesienie się do niej w późniejszym czasie.

- To pierwsza taka sytuacja we Wrocławiu, że policja wyprowadza kogoś siłą z wykładu - mówi dr Jacek Przygodzki, rzecznik Uniwersytetu Wrocławskiego. - Uczelnia oczywiście ma autonomię, jednak po pogróżkach NOP policja miała pełną zgodę władz rektorskich na interwencję. Uznaliśmy, że ta grupa stanowi zagrożenie, z którym nasze wewnętrzne służby by sobie nie poradziły. Dlatego zwróciliśmy się do policji, by czekała pod uniwersytetem w pełnej gotowości. To była zorganizowana grupa, mieli transparenty, grzechotki, gwizdki. Tego nie można było zbagatelizować. Uniwersytet to miejsce wymiany poglądów. Jeżeli ktoś nie chce rozmawiać, nie jest tu mile widziany. Nie ma zgody na łamanie porządku publicznego. Takie rzeczy nie mogą mieć miejsca, nie tylko na uczelni.

Po wykładzie prof. Bauman odwiedzi również wystawę w muzeum w ratuszu. Trasę jego spaceru będzie zabezpieczać policja.

Prof. Zygmunt Bauman, światowej sławy socjolog, filozof i eseista, jest gościem Uniwersytetu Wrocławskiego. Jego wykład pt. "Dylematy socjaldemokracji - od Lassalle'a do płynnej nowoczesności" miał uświetnić obchody 150-lecia niemieckiej socjaldemokracji.

Zapraszam do komentowania

Cytat:

Ze względu własnych ułomności pisania recenzji, temat w całości zerżnąłem z gazeta.pl

Zgłoś
o................n 2013-06-23, 0:46 3
Nocturno19, Super, czepiasz się szczegółów, które w żaden sposób nie wpływają na odbiór całości: banda idiotów po onkologii zachowała się jak bydło - takie są fakty.

Co do demokracji, to mamy ją per excellence - nawet ciapaci do nas przyjeżdżają uczyć się jej. Nie mów mi, że nie ma demokracji, bo demokracji nie było za ZSRR, kiedy to głosowało 99,3% społeczeństwa, a do wyboru mieli jedną partię. Teraz mamy kilkanaście i wygrywa ta, na którą ludzie głosują.

A co do lustracji to się nie dziwę, że jej nie było u nas, skoro takie prodemokratyczne Niemcy też lustracji i wyroków dla Stasi nie mieli. Dlaczego? Bo na każdego polityka mieli pełno haków. Pamiętam jak pod nami mieszkał zwykły oficer Bezpieki - raz do niego przyszliśmy w odwiedziny i on wyciągnął album i pokazał zdjęcie Solidarności z lat 80'. Zaczął palcem kolejno pokazywać i tylko mówił "współpracował z nami", "kolaborant", "sam do nas przyszedł i zaoferował, że będzie kapusiem".
Opowiedział również jak wyglądały "rozmowy" za okrągłym stołem:

Solidarność: Chcemy wolnych wyborów.
Kiszczak: Dobrze, ile macie kandydatów
S.: No...eee... dwóch
Kiszczak: Macie jednego, ten drugi jest od nas

Wypunktowałeś błędy rzeczowe, jakie zrobiłem pisząc mój post "pod wpływem złych emocji" i chwała Ci za to. Ale i tak nie zmienię zdania: wrzeszczenie "Sierpem i młotem..." na uczelni nie powinno mieć miejsca. Gdyby po prostu podnieśli rękę i powiedzieli "Mam pytanie..." i zapytali go o komunę itp. to nie byłoby problemu.

A co do avatara, to mój lenin lepiej pasuje do tego portalu niż Twój orzełek

@necroboss

Przykro mi, ale tak "składnie" napisałeś swój post, że aż nie chce mi się rozbijać na kawałki każdego zdania i je komentować.
Powiem tylko, że to co napisałem nie uważam za lewactwo, a za zdrowy rozsądek, ponieważ w kościele, urzędach i na uczelniach musi być pewien standard zachowania utrzymany. Uczelnia to nie jest boisko, na którym możesz wrzeszczeć co ci się podoba. Jak zrozumiesz tą fundamentalną zasadę to zrozumiesz mój "lewacki" post.
Zgłoś
Nocturno 2013-06-23, 0:56 9
Wybacz, ale to nie są szczegóły. Nazywasz mnie i wielu moich przyjaciół, kumpli, oraz zupełnie obcych mi braci narodowców - nazistami, kumplami nazistów, wszystkich zrównujesz do ogolonych na pałę ludzi z NOPu. Dobra, ja wiem - NOP ma ekstremalne poglądy, ale NOP jako takiego nie bronię. Bronię pewnych zasad. CO oznacza, że wyzwałeś mnie od nazistów? Że powiedziałeś, iż mam poglądy takie, że Żyd to nie człowiek, że należy zabijać księży, gwałcić Polki, srać na AKowców, robić obozy zagłady i tak dalej.

Takie coś nie może mieć miejsca. Jeśli chcesz w ogóle mówić o jakiejkolwiek dyskusji, to pytam się - czemu te czerwone ścierwo w ogóle było na uczelni? Z JAKIEJ RACJI?! Jego miejsce jest W PIERDLU, a nie na uczelniach. Tak samo Miller! Grudzień pamiętają starci ode mnie, a ja to znam z opisów - czemu on nie siedzi?? Czemu Jaruzel ma mieć prawo do bycia w Sejmie w WOLNEJ POLSCE - podobno??

Jak to jest, że pierwszym politykiem w pokomunistycznej Polsce był.. JARUZEL?!

Nie mów, że ludzie mają głos. Ludzie chcą wierzyć, że jest wolność. Polecam książki Ziemkiewicza o Polactwie. Doskonale to opisuje. Oraz moje publikacje w prawy.pl.

Co do "nie pasowania" avatarów - mój orzełek wpisuje się idealnie w kanon istniejących tutaj "frakcji" - czyli "Sekatolik" jestem. Zaś posiadanie Lenina w avatarze i uczenie narodowców kultury obycia.. no proszę ciebie. To jest jakiś absurd. Masz w avatarze faceta, który uważał, że można zabijać "burżujów" i gwałcić ich burżujskie żony.

Co do Niemiec. Nie było lustracji u nich, bo dokonał jej proces w Norymberdze. Chcę Norymbergi dla komuny! Wypieprzyć gnojów tam, gdzie służyli - do Moskwy i szlus!

To tyle.
Zgłoś
necroboss 2013-06-23, 0:58 1
@up

"Zaczął palcem kolejno pokazywać i tylko mówił "współpracował z nami", "kolaborant", "sam do nas przyszedł i zaoferował, że będzie kapusiem".
Opowiedział również jak wyglądały "rozmowy" za okrągłym stołem:

Solidarność: Chcemy wolnych wyborów.
Kiszczak: Dobrze, ile macie kandydatów
S.: No...eee... dwóch
Kiszczak: Macie jednego, ten drugi jest od nas "

Ale tu akurat nie piszesz nic nowego. Są dowody, które ukazują solidarność jako wytwór bezpieki. W 1980 już wszyscy wiedzieli, że ZSRR upadnie, nawet USA ofiarowywało sowietom miliardowe, bez zwrotne pożyczki. Solidarność była genialnym pomysłem bezpieki, na ukrycie komunistów i zapewnienie im godnego życia na sowitych sześciotysięcznych emeryturkach. Problem wygląda tak, że mimo iż obecnie mamy demokrację i wiemy, że gospodarką władają byli komuniści bądź ich kolaboranci, mimo iż wiemy, że 3/4 sejmu miało powiązania z PZPR, to nie wspieramy NIKOGO kto chciałby i byłby wstanie rozliczyć tych ludzi z ich przeszłości. Zbrodniarzy skazać, odebrać im majątki (ogromne zakłady produkcyjne, sprzedawane za symboliczną "flaszkę"), odnaleźć zaginione kartki z teczki Wałęsy (LAUREATA NAGRODY NOBLA) i odsunąć od władzy tę HOŁOTĘ. Zamiast dążyć do rewolucji, to my dalej gnijemy w tym położeniu, żeby żyło się "spokojnie". Dopóki polak ma co jeść i iść raz w tygodniu do kina (no i na alkohol), dopóty nie będzie się stawiał. Bo tak wygodniej.

"Powiem tylko, że to co napisałem nie uważam za lewactwo, a za zdrowy rozsądek, ponieważ w kościele, urzędach i na uczelniach musi być pewien standard zachowania utrzymany."

Tak jak napisał Nocturno19, zdrowym rozsądkiem była by odpowiednia selekcja osób zapraszanych do takich instytucji. Wykład byłego komunisty o skrajnym lewicostwie w wolnym Państwie nie powinien mieć miejsca. Jakbyś przeczytał mój post, to byś zrozumiał.
Zgłoś
Kostek-Biernacki 2013-06-23, 1:07 1
W Niemczech akurat była piękna lustracja. Poczytajcie Panowie o tym co robił na początku lat 90-tych obecny Prezydent Republiki Federalnej. Ostatni komunistyczny przywódca NRD Egon Krenz siedział 4 lata w więzieniu. Hoeneckera też miano sądzić, ale odstąpiono od tego ze względu na jego zły stan zdrowia. Tylko u nas nie osądzono Gierka (mimo że był czas, bo umarł w 2001 roku), ani Jaruzelskiego czy Kiszczaka (bo ich dotychczasowe procesy to farsa i kpina z wymiaru sprawiedliwości). Już lepszą dekomunizację miał PRL, bo tam chociaż po Październiku zostali skazani Różański, Fejgin i Romkowski (dwóch pierwszych aresztowano jeszcze przed 1956 r.). Fakt, że dużą rolę odgrywała w tym polityka. Ale w III RP żaden wysoki rangą komunistyczny zbrodniarz nie poszedł siedzieć.
Zgłoś
o................n 2013-06-23, 1:12 2
Nocturno19 napisał/a:

Co do Niemiec. Nie było lustracji u nich, bo dokonał jej proces w Norymberdze. Chcę Norymbergi dla komuny! Wypieprzyć gnojów tam, gdzie służyli - do Moskwy i szlus!

To tyle.

Co?! Co ty pieprzysz! Ty w ogóle wiesz co to jest Stasi? Ja nie mówię o III Rzeszy. Ja mówię o NRD i strukturach tejże, które były tak czerwone, że Polskie UB i SB przy nich to harcerze.

Wyzwałem od nazistów NOP i kiboli co wrzeszczeli na wykładzie. Jeśli tam byłeś z nimi to tak, wcale nie jesteś leszy od nazistów, a jeśli ciebie tam nie było to oczywistym jest, że nic do Ciebie nie mam. Czy już takie oczywistości muszę pisać?

Jeśli uważasz, że takie zachowanie na uczelni, w obecności prezydenta jest dobre, to nie mamy sobie nic do powiedzenia.

A to "czerwone ścierwo" było na uczelni bo: "Prof. Zygmunt Bauman przyjechał na Uniwersytet Wrocławski, by wygłosić wykład z okazji 150. rocznicy powstania niemieckiej socjaldemokracji." Wykład był dla ludzi, których to interesowało. Nikogo na siłę nie zmuszano na niego przyjść. Nie ja go zapraszałem, ale skoro już ktoś go zaprosił to znaczy, że ktoś chciał go posłuchać i tyle. Sam z siebie nie przyszedł na wykład.
Zgłoś
Nocturno 2013-06-23, 1:20 6
Nie byłem z NOP'em, ale tę akcję popieram. Nie ma nic wspólnego z nazistami - naziści już by wszystkich tam rozstrzelali.

Nie ważne, pod jakim tytułem był wykład. Ja wiem, że dziś Wybiórcza chwali pedofilów na uczelniach, więc były komuch to tam błahostka - ale ciekawe jest to, dlaczego władze uczelni w ogóle dopuściły do tego??

Dalsze pytanie - dlaczego on wciąż jest profesorem? PRzecież tytuł naukowy traci się, jeśli robi się i głosi coś, co jest w sprzeczności z duchem prawdy naukowej.. lub popierało się zbrodnie! A ten facet odpowiada za kilka zbrodni czerwonych i to mocno! CZERWONY JAK I NAZIOL NIE POWINNI MIEĆ PRAWA WSTĘPU NA UNIWEREK! NIGDY. Zwłaszcza ci, co nie żałują swej drogi!

Kolejne - odwrócę twój argument. Skoro było to spotkanie otwarte dla wszystkich, to i dla skrajnych opluwaczy czerwonych. Musisz zrozumieć, że z komunistami nie powinno być ŻADNEGO dialogu. Nigdy. Oni podburzają tłum i tyle. To tak, jakby dziś nazista robił wykład na uniwerku. Nie ma takich rzeczy przecież i każdy wie, z jakiej racji! Co to za podwójne standardy dla komucha..??

I końcówka - tak, wiem co to Stasi. Ja mówię o tym, że ty uznałeś, iż w Niemczech lustracji nie było (pociągnięcia do odpowiedzialności), a ja ci podałem Norymbergę. W Polsce czegoś takiego nie było, dlatego nie możesz zrównywać sytuacji z Niemczech do Polski - że i tu tam nie było. Gówno. Jakby Jaruzel dostał w czapę za komunę, jak w Norymberdze naziole, to by było spokojniej.

p.s. edit:
Chyba też zapomina ci się gdzieś po drodze, że to lewactwo rozpoczęło "nie dopuszczanie" do głosu narodowców na uczelniach. Pederaści i komuniści zablokowali spotkanie na temat RN w jednej z uczelni. Oni zaczęli blokować. A my już dość mieliśmy dmuchania nam w kaszę. I my potrafimy blokować i to skutecznie.
Zgłoś
Sert93 2013-06-23, 1:23 12
@DUST DEVIL

Masz legitymacje do tych swoich czerwonych odznaczeń, wiesz, że generalnie bez legitymacji, są gówno warte i gówno prawdziwe?

Tak jak nie mam pretensji do zwykłego szarego żołnierza z Polskiej Armii Ludowej, która bądź co bądź z Polską związana była tylko z nazwy i pochodzenia szarego żołnierza, a podporządkowana była radzieckiemu dowództwu. Nie mam żadnych pretensji do Twojego przodka, może po prostu nie udało mu się z Andersem wyjść ze Związku Radzieckiego, ale jaranie się odznaczeniami, "sojusznika", który 17 września 39' zaatakował Polskę i mordował ludność cywilną jest czystym kurewstwem. Na Twoim miejscu siedziałbym cicho, a nie chwalił się na prawo i lewo, że dziadek nie miał szczęścia i zhańbił go los, zmuszając do służby w PAL, która bezpośrednio przyczyniła się do utraty suwerenności naszego kraju. Także, sram na te Twoje medale, szczególnie, że nie widzę legitymacji.

Jeszcze jedno pytanie, wspomniałeś, że należał do NKWD i również o tym, że brał udział w 1 liniach frontu. Masz pojęcie czym zajmowało się NKWD? Możesz zdradzić chociaż dokładny oddział przodka?

To są POLSKIE odznaczenia, za poświęcenie z pozdrowieniami od mojego pradziadka, który na froncie włoskim już został.

I dodam na koniec, że za to, że udało się pradziadkowi wyjść ze Związku Radzieckiego z Andersem po wojnie, mimo tego, że pradziadek został we Włoszech i leży tam do dzisiaj moją rodzinę wiele lat po wojnie odwiedzała Służba Bezpieczeństwa i nie były to przyjemne odwiedziny, także podkreślam jeszcze raz, że sram na te Twoje gwiazdki i medale od kacapów.

DUST DEVIL napisał/a:

Co?! Co ty pieprzysz! Ty w ogóle wiesz co to jest Stasi? Ja nie mówię o III Rzeszy. Ja mówię o NRD i strukturach tejże, które były tak czerwone, że Polskie UB i SB przy nich to harcerze.

Akurat bardzo mocno przesadzasz z porównywaniem Stasi do UB/SB. W Polscę mieliśmy strukturę jak "Informacja Wojskowa", przy której UBecja, to przedszkolaki. Stasi było odpowiednikiem UB/SB w Niemczech.

Tyle, że tam partyjniacy, agenci bezpieczeństwa itd. itd. itd nie pełnią ważnych dla państwa roli, raczej zostali zdegradowani do ochroniarzy, sprzątaczy ulic, a duża część z nich odpowiedziała za swoje czyny, nie masz racji.
Zgłoś
necroboss 2013-06-23, 1:25 4
@DUST DEVIL
lustracja.net/index.php/ciekawe-publikacje/74-parlament-niemiecki-za-k...

Ale ty już masz zryty mózg od tego TVNu...

"Wyzwałem od nazistów NOP i kiboli co wrzeszczeli na wykładzie."

W gwoli ścisłości, naziści nie wchodzili z flagami na wykłady na uniwersytetach. Naziści organizowali własne wiece, bądź pacyfikowali inne, zanim do nich dochodziło. Czy w 1939 aresztowanie 150 wykładowców przez nazistów, można porównać do NOP? Hmmm... Niemcy nie chcieli zakłócić im wygłaszanie lewackich poglądów, tylko wymordować polską inteligencję (i jak widać po twoich postach im się to udało), aby zatrzeć więzy w narodzie (to samo zrobili Staliniści pod Katyniem).

Jak według ciebie, zakłócanie nawet w tak wulgarny sposób wykładów komunisy, prawdopodobnie zbrodniarza, który donosił na swoich pobratymców i powinien iść za to na dziesięciolecia do pierdla, jest złe i nie poprawne, to mam dla ciebie dobrą wiadomość! Zaliczyłeś test! Test na LEWACKIE CZERWONE ŚCIERWO.

I tak mi przeszło przez myśl, tak nagle:
"wykład z okazji 150. rocznicy powstania niemieckiej socjaldemokracji"
Niemiecka socjaldemokracja... czyli inaczej rzecz ujmując naziści
Zgłoś
guciunio11 2013-06-23, 1:28 1
Dutkiewicz nie będzie tolerował nacjonalizmu w swoim mieście za to cyganów toleruje :0
Zgłoś
Pan_Generał 2013-06-23, 1:33 1
Sert93, browar za foty. Ja je (medale za wojnę z bolszewikami) zostawiłem w Polsce, są w domu rodziców.

Moja rodzina musiała uciekać na pomorze, i tam wieść życie, bo UB ich prześladowało. Pradziadek został na wschodzie, okolice Biłgoraju, i tam umarł. Nie doszedł w pełni do zdrowia, po tym jak podpalili gospodarstwo i go pobili. Na szczęście sąsiedzi go uratowali, inaczej spłonąłby tam żywcem. I tak się cieszę, że nie dostał kary śmierci, bo wtedy byśmy go nie odnaleźli w ogóle.
Zgłoś
o................n 2013-06-23, 1:43
Sert93, owszem mam książeczki, ale niestety zostały we Wrocławiu :/ Odznaczenia zabrałem do siebie bo potrzebowałem ich do swojej prezentacji na uczelni, a bałem się, że mogę zgubić książeczki, więc je zostawiłem w domu.

Co do NKWD, to właśnie wielu jak słyszy to słowo, to widzi Dzierżyńskiego który rozstrzeliwuje "wrogów narodu", podczas gdy Stalin rozwinął ten aparat do takich rozmiarów, że spokojnie mogła być uważana za armię w armii. O, tu masz spis dywizji strzeleckich NKWD: pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Dywizje_strzeleckie_NKWD

Jako, że po wojnie NKWD zaczęło zajmować się szpiegostwem (KGB powstało właśnie z NKWD), to dziadek "załapał" się na radiostację pod Lwowem, bo dobrze radził sobie z radiem w czołgu, żeby nasłuchiwać sygnał. Opowiadał, że w samym okręgu Lwowskim do 1950 działało aż 60 szpiegów, którzy co noc "wchodzili na antenę" i wysyłali dane o rozmieszczeniu poszczególnych jednostek na częstotliwościach, które kiedyś wykorzystywali w czasie wojny. Wyobrażasz sobie ich upór? Berlin upadł, Hitler nie żył, nikt nie słuchał ich "audycji", a oni uparcie nadawali.

Co ciekawe, każdy szpieg miał swój podpis, a czasami nawet wykorzystywał pseudonim. Ciekawa sprawa.

Anteny do dziś stoją pod Lwowem. Niestety nie ma zdjęć :/ Co ciekawe, po 1960 te radiostacje przerobili na zagłuszarki Radia Wolna Europa.

Ot i historyjka
Zgłoś
krycha7 2013-06-23, 1:54 4
Hahaha kurwa nie mogę z waszych komentarzy. Tutaj na sadolu przesiadują grupki, ale widzę coraz głupsi, albo nie wiem kurwa, ogłupieni dochodzą do głosu... Powiedz mi jeden z drugim, jeśli napiszesz kurwa w internecie "precz z komuną" to to pomoże? Jakim sposobem były działacz NKWD dostaje zaproszenie do tak prestiżowego uniwersytetu? Sami pierdolicie, że w tym kraju patologia i nikt dupska nie ruszy, ale kurwa wam nie pasuje taka udana, zorganizowana akcja. Jebani idioci. Kurwa idź potem ponarzekaj, że tyle postkomunistycznej mentalności i tyle zakłamanych mediów, skoro każdą próbę prawdziwego tępienia komuchów, a nie takiego kretyńskiego sprzed komputera jak wy traktujecie jako gówno. Wypierdalać. Pewnie jesteście z gimbazy i chuja rozumiecie, albo macie 50 lat i jesteście postkomunistycznym ścierwem, które wyginie. Wielkie brawa dla kibiców i wszystkich zaangażowanych w tą akcję, PRECZ Z KOMUNĄ!!!
Zgłoś
Sert93 2013-06-23, 1:56 1
DUST DEVIL napisał/a:

Co do NKWD, to właśnie wielu jak słyszy to słowo, to widzi Dzierżyńskiego który rozstrzeliwuje "wrogów narodu", podczas gdy Stalin rozwinął ten aparat do takich rozmiarów, że spokojnie mogła być uważana za armię w armii. O, tu masz spis dywizji strzeleckich NKWD: pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Dywizje_strzeleckie_NKWD

Jako, że po wojnie NKWD zaczęło zajmować się szpiegostwem (KGB powstało właśnie z NKWD), to dziadek "załapał" się na radiostację pod Lwowem, bo dobrze radził sobie z radiem w czołgu, żeby nasłuchiwać sygnał. Opowiadał, że w samym okręgu Lwowskim do 1950 działało aż 60 szpiegów, którzy co noc "wchodzili na antenę" i wysyłali dane o rozmieszczeniu poszczególnych jednostek na częstotliwościach, które kiedyś wykorzystywali w czasie wojny. Wyobrażasz sobie ich upór? Berlin upadł, Hitler nie żył, nikt nie słuchał ich "audycji", a oni uparcie nadawali.

Podaj mi proszę jakąś konkretną bitwę, gdzie NKWD brało udział w walkach frontowych oprócz Stalingradu, gdzie sytuacja była krytyczna oraz nie była po prostu zmuszona do walki ze względów taktycznych. NKWD niezwykle rzadko brało udział w walkach frontowych. Jak to było z tym Twoim dziadkiem? Oddziały konwojujące, jak sama nazwa wskazuje raczej zajmowały się jak na urząd bezpieczeństwa przystało nadzorowaniem Armii Czerwonej, represjami na tamtejszej ludności oraz zwalczaniem partyzantki.

Wychodziłoby na to, że Twój przodek, prawdopodobnie zajmował się też polskimi partyzantami... coraz mniejszy szacunek i coraz bardziej czerwone medale. I raczej na tym bym się skupił.
Zgłoś
o................n 2013-06-23, 1:56 3
krycha7, tak, krzyczenie "wypierdalaj" i "sierpem i młotem w czerwoną hołotę" na uniwersytecie bardzo pomoże w oczyszczaniu Polski z komuny

@Sert93 poczytaj co pisałem wcześniej - w 1945 był w czołgu w Berlinie. A w 1946 przerzucono go na radiostację pod Lwowem. Nie miał ŻADNEGO kontaktu z Polakami. W 1946 dostał rozkaz stawienia się w dowództwie, tam mu dali papier z rozkazem, żeby zapierdalał na drugi koniec Europy i nasłuchiwał szpiegów i próbował ich jakoś namierzyć. Jejku, co wy ciągle próbujecie na siłę zrobić z mojego dziadka zbrodniarza?!

Tą listę dywizji to dałem tylko po to, żeby pokazać jak duża była to organizacja i jak wiele aspektów obejmowała. Przecież to właśnie NKWD odszukało Wilczy Szaniec, to NKWD pierwsze weszło do bunkra Hitlera i oni znaleźli ciało tegoż. Również zajmowali się "kontrrazwiedką". Jedni nasłuchiwali w poszukiwaniu UPA, inni zarządzali armiami, a mój dziadek, jako że znał nieźle niemiecki i potrafił dobrze obsługiwać radio i ogólnie miał smykałkę do elektroniki to został wysłany do Lwowa

Mistrinic, to fascynujące co napisałeś, ale chyba nie zrozumiałeś o co chodzi w moim komentarzu No ale patrząc na poziom twej wypowiedzi pewnie nie widzisz nic złego w zachowaniu kiboli i ONR na UW. Cóż, nie ja mam uczyć ciebie kultury, więc raczej się nie dogadamy.
Zgłoś
Kostek-Biernacki 2013-06-23, 1:58 3
Cóż, mój wujek do tej "nowej, pięknej ludowej Ojczyzny" wrócić długo nie mógł, jeżeli nie chciał, jako żołnierz Andersa, posiedzieć w, założonych przez polskich kolaborantów Sowietów, więzieniach dla polskich patriotów... Polskie władze w Londynie nie odmawiały patriotyzmu żołnierzom Berlinga, za to ruskie marionetki w Warszawie patriotyzmu odmawiali Andersowi, Maczkowi, Kopańskiemu i ich żołnierzom... Medale za bohaterstwo piękna rzecz, bić Szwabów jeszcze piękniejsza, ale okropna wysługiwać się sowieckiemu okupantowi, mordującemu polskich patriotów. Tyle w temacie bohaterskich dziadków z UB, KBW, SB, NKWD. Równie dobrze można się chwalić dziadkiem w Gestapo.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem