Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów.
Niestety sytaucja związana z brakiem reklam nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany Link do Zrzutki
Kurwa.
Eco Rajdy!!!
Pomyślcie... Spalając benzynę (tylko mniej niż normalnie) jarają się tym że oszczędzają środowisko...
Seems legit.
Jeździłem Hondą Acoord 2004 2.2 ICDTI 140km wszystko pięknie fajnie ale okazało się że do wymiany koło dwumasowe (przebieg 200tyś polski salon). Cena tej przyjemności to 2500zł dokładając do tego tarczę sprzęgła 1000zł plus robociznę może udało by się zamknąć w cenie 4 tyś zł!!! Pytanie tylko czy warto? Następną akcją pewnie był by jakiś wtrysk ( używka 800zł- ale co mi po używce). Samochód miał wadę fabryczną (wszystkie je mają przed liftem) naciągający się łańcuch rozrządu.- koszty wymiany pewnie ok 2 tyś zł.
Samochód jeździł bardzo sprawnie, cicho i dynamicznie!!! Tylko co z tego? jak koszt napraw przewyższy wartość samochodu (dałem 27 tyś zł).
Teraz mam starsze mocniejsze i szybsze na LPG
Czekamy na Twoje ecorecenzje Wsiądź do auta, pokaż ryja i twórz filmy na youtube, wtedy będziemy mieć porównanie.
Komputer używając dostępnych czujników dokładnie mierzy ilość powietrza w cylindrze ( raczej oblicza ) i to naprawdę dokładnie uwzględniając ciśnienie atmosferyczne i temperaturę powietrza. Następnie zapodaje dokładnie odmierzoną dawkę paliwa zależną od tego jak pedał gazu jest wciśnięty, temperatury silnika itp.
Wtryskiwacze zwykle potrafią być tylko zamknięte, albo otwarte, każdy wtryskiwacz ma określony przepływ w jednostce czasu ( z systemów które widziałem, właściwie tylko benzyna, wszystkie mają stałe ciśnienie z jakim pracują wtryskiwacze ) przez co ilość paliwa można policzyć znając długość impulsu otwierającego wtryskiwacz.
W benzynie bez bezpośredniego wtrysku moment otwarcia wtryskiwacza nie jest zbyt ważny, wyprzedzenie zapłonu jest bardzo ważne.
W dieslach moment wtrysku musi byś idealnie zsynchronizowany z tłokiem, w nowszych autach jest podawane parę odpowiednich dawek na suw co sprawia że nie klekocze aż tak.
Mapa silnika to nic innego jak tabela zawierająca wartości przepływu powietrza przy obrotach silnika, przepływ wtryskiwaczy, wyprzedzenie zapłonu, preferowana mieszanka, i limity momentu obrotowego, ogólnie to dane silnika na podstawie komputer oblicza chwilowe parametry pracy oraz zna limity których nie wolno mu przekroczyć.
@Hrehor, W Anglii naprawdę ciężko znaleźć stację LPG i nie LPG nie jest popularne.
A i zapomniałem wspomnieć o sądzie lambda, jest to sprzężenie zwrotne dla sterownika silnika.
2) ile zaoszczędzi na tych 60 kilometrach ? pół litra ?
3) podobno w czasie tej próby był mocny wiatr, to nie sensowniej byłoby zamontować żagiel na dachu, przynajmniej w jedną stronę jechałby prawie gratis
Moja Honda była bardzo ok!!! Ona się nie zepsuła tylko części się zużyły Jeżeli miał bym ją od nowości też musiał bym powymieniać, czyli generalnie czy to TDI, FSI,ICDTI każdego czekają te same koszty. Teraz z japoni przesiałem się na francuskiego 2.2 160km... spala średno 12 Litrów LPG traktując go na trasie 150-170km.h. Accord spalał 11litrów, co daje proste wyliczenia: 11x 5,5zł (tyle kosztował litr) =55zł na 100km i nie ma co gadać o "bo cię nie stać" - każdy mocny diesel spala ok 8 -10L ropy.
-meczac silnik na malych obrotach i przyspieszajac jak dziad zwiekszasz spalanie.
- tempomat odejmuje gaz jadac z gorki i dodaje jadac pod gorke
- zamiast wylaczyc radio mogl sie wczesniej wysrac zeby wazyc 0,5kg mniej-zyskalby wtedy wiecej
-jak on uzyskal 5,5l/100 w trasie to znaczy ze nie potrafi jezdzic oszczednie, ja podobnej wielokosci samochodem zszedlem do 5l/100 bez kombinowania z jazda za tirem, z wiatrem, wylaczaniem radia i to nie na autostradzie tylko na normalnej dk gdzie co 100m jest 50 i fotoradar
Czasami przytrafi się, że na autostradzie zapala się rezerwa i musimy uruchomić wszystkie zmysły by dojechać do stacji.
tak to jst jak sie kupuje szrota ktory pali 30l/100 w trasie albo jezdzi smarkiem gdzie rezerwa ma 100ml. Normalny samochod spokojnie zrobi 100-200km na rezerwie bez zadnej zabawy w ekosrjawingi
Ktoś tam wyżej, nie ma czegoś takiego jak porcja paliwa. Jest czas otwarcia wtrysku przy danym ciśnieniu paliwa, z danym kątem zapłonu, odczytem z MAF, TPS, KS, Lambdy. To tak w uproszczeniu. To wszystko jest przeliczane, uśredniane i do kitu takie pomiary.
Wydajnosc wtyrysku i cisnienie paliwa jest stale wiec wystarczy mierzyc czas otwarcia wtrysku i mamy wynik ile spalil.
Tankować gaz do przykładowo S klasy to jak pobić noworodka. Nie i kurwa chuj! Ja jeżdzę V70 2.4T i za nic w świecie bym tam gazu nie wsadził! Fakt wpierdala jakieś 14l na 100 ale wiedziałęm co kupuje! Ktoś kto kupuje mocne i duże auto a potem płacze że dużo pali i wsadza tam gaz jest dla mnie debilem i tyle.
A ktoś kto tankuje takie samo paliwo 2x drozej "bo profanacja" dla mnie jest debilem
np. bmw e39 328i bo fajne , dobrze wyposażone i kupisz tanio i masz lans na wsi bo v6
e39 V6? lepiej by bylo chyba wstazwic jakis silnik ktory wstawiali fabrycznie ale janusze mechaniki pewnie mieli akurat v6 z rozbitego opla to kombinowali
...W benzynie bez bezpośredniego wtrysku moment otwarcia wtryskiwacza nie jest zbyt ważny, wyprzedzenie zapłonu jest bardzo ważne...
O kurwa, o "sądzie" już nawet nie wspomnę.
Wydajnosc wtyrysku i cisnienie paliwa jest stale wiec wystarczy mierzyc czas otwarcia wtrysku i mamy wynik ile spalil.
Po pierwsze - pisz po naszemu. I chuj mnie obchodzi, że ty nie masz klawiatury. Skoro nie masz to nie pisz na forum dla Polaków.
Po drugie - nadal nie rozumiesz, że to wszystko jest przeliczane przez sterownik.
Po trzecie - nikt tu nie mówi, że to jest całkiem do dupy. Natomiast ja mówię, że taki test może wykonać byle jaki cieć i chuj z niego wynika. Potrafisz to zrozumieć?
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów