scoobiedoobiedooya napisał/a:
Bo co? Bo ty lubisz spłacać kredyty, wiązać abonamenty na długi czas? Okej. Ja nie lubię i możesz mi obciągnąć.
Bo podstawą cywilizacji, ty spierdolino umysłowa są DOBROWOLNE umowy finansowe, na których w dużej mierze opiera się wymiana handlowa- źródło rozwoju i porządku.
Wiem, że ty jesteś głupim śmieciem i wymieniałbyś się najchętniej dalej ziemniakami za nowe gacie, ale te czasy świetności już dawno minęły.
Chociaż obecnie nie jest też jakoś w chuj dobrze, bo pod kątem semantycznym, to co nazywamy pieniądzem, nie jest pieniądzem tylko "legalnym środkiem płatniczym".
Wyobraź sobie, że nikt nie lubi za nic płacić, tylko że to tak nie działa, ale już 10 letnie dziecko pewnie rozumie takie rzeczy, więc to obrazuje gdzie się zatrzymałeś w rozwoju.
Poza tym oparłeś swój internetowy imidż "na udawaniu miłego(aczkolwiek głupiego jak but) śmieszka" więc skąd nagle ta zmiana?
lapps napisał/a:
no, tak myslalem, ze jestes zydem...
twoi zydowscy przodkowie porzyczajac, niestety stworzyli tez lichwe, ktore jest obecnie zrodlem kurewstwa.
Ale pierdolisz głupoty.
Nikt nie stworzył lichwy, która jest stara jak świat. Po prostu ktoś pomyślał, że pożyczając coś komuś na jakiś czas ponosi ryzyko. Zapewne w myśl zasady "to co mam teraz jest warte więcej niż to co mogę mieć w przyszłości", więc pomyślał, że pożyczając dawniej 3 bochenki chleba, domaga się, by oddano mu 4 za ponoszone ryzyko chociażby.
Już w Biblii lichwa jest potępiana, a prymitywny, średniowieczny kościół nałożył ekskomunikę na lichwiarzy.
Oczywistym jest, że Żydów to nie dotknęło- więc lichwa przylgnęła do nich, dając im furtkę do posiadania swojego rodzaju monopolu na te proste operacje pożyczkowe.
Kolejnym popularnym mitem jest to, że Żydzi stworzyli bankowość jako taką- to dzieło Włochów. Żydzi, którzy się potem do niej dorwali jedynie doszczętnie ją sobie podporządkowali, bezlitośnie żerując na niewiedzy ludzkiej.