18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (4) Soft (3) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 18:08
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:23
Eko
Marco_Zg • 2020-01-19, 0:42
Taki moje spostrzeżenie..

Jedyne odpady, które generuje konsument to te biologiczne, dosłownie. Jak by się temu bliżej przyjrzeć, to pozostałe odpady produkuje fabryka, która dany towar zapakowała. Z jakiej racji My konsumenci mamy płacić za utylizację , plastików i etc. Skoro to nie konsument zapakował asortyment w coś co obecnie jest nie eko? Cały ten podatek powinno się, przenieść na producenta a nie na konsumenta. Jak kto pamięta, były butelki zwrotne z mlekiem, śmietaną i to było fajne bo miało się kieszonkowe. Obecnie wielkie halo bo tyle tego plastiku, bo tanio dla producenta a konsekwencje ponosi konsument. Koszty utylizacji trzeba przenieść na producenta, jak znam życie ceny wzrosną, produktów bo producent cudownym sposobem przeniesie koszty produkcji na konsumenta i takie błędne koło. Znam emerytki co to pół miasta za darmo zwiedzą aby kupić coś 20gr. taniej. Dla mnie to już paranoja. Pół dnia w przychodni, tu akurat się nie dziwię, bo tak działa "wspaniała" służba zdrowia, która sama nie potrafi się wyleczyć a co dopiero kogoś, kto pół życia płacich na nich. Jak się idzie na pogotowie o 17, czeka na "zbawienie" do 2 w nocy i dowiaduje się że, na moje oko to pani ma.. ( jezusicku jaki, Qurka wodna, popatrzał i już wie ) .... ale pani nie przyjmiemy. W zamyśle takim, nie przyjmiemy bo u nas to oddział wykańczalnia jest i statystyki spadną. Wracając do tematu tego eko, gdzie sie nie pójdzie to pakowane w plastik bo .......... wiadomo taniocha. A My konsumenci płacimy za to, obecnie nie eko. Za PRL było niby źle ale teraz jest raczej gorzej. Lekko i wygodnie ale czy fajnie jak taki nacisk. Co kolwiek w markecie czy innym sklepie, pakowane w folia lub coś podobnego. Wielki nacisk na reklamówki i etc. a czy jest nacisk w tym kierunku na producentów? oni tym bardziej powinni być motywowani aby produkty pakoować eko i to na nich przenosić ten podatek. Bo te wszystkie śmieci nie produkuje konsument a PRODUCENT.
Zgłoś
fieryangel 2020-01-19, 9:58 1
Piwko dla autora, bo prawdę mówi.

Ekologia to tylko pretekst do wyciągania z ludzi kasy.
Gdyby państwu zależało na ekologii to zaczęłoby od producentów.
Czemu nie zabronią produkcji reklamówek skoro są takie złe? Tylko podwyższają cenę czegoś co każdy nauczył się już kupować w dużych ilościach - mało kto dziś nosi szmaciana torbę na zakupy jak za tfuu PRLu.
Czemu nie zabronią produkcji ropy skoro ta powoduje efekt cieplarniany (podobno)?
Kasa, kasa i jeszcze raz kasa. Nigdy im nie chodziło o ekologię.
Zgłoś
pikaczju 2020-01-19, 10:18 4
Jak wam zależy na nie generowaniu niepotrzebnych śmieci, to zacznijcie od siebie i probujcie tak ogarnąć zakupy, żeby polowa tego co kupicie nie była opakowaniem. A jak wam nie zależy to zmarnowaliście 3 minuty na czytanie wypocin Marco_zg z przydatkami
Zgłoś
C................n 2020-01-19, 10:38 2
Tylko powierzchownie dotykacie istoty problemu, a jest nią chciwość i przyzwolenie na nią. Dopóki cywilizacja nie wskoczy z powrotem na tory wartości humanistycznych, będzie stopniowo się wykolejać, a krótkowzroczni durnie zapatrzeni w to, co chrześcijaństwo nazywa "złotym cielcem", będą bronić swoich srebrników i wież Babel do ostatniej kropli krwi.

Najśmieszniejsze jest w tym wszystkim dla mnie to, że jak tylko ktoś wspomni o powrocie do wartości, to się go nazywa konserwatystą, katolem albo innym durniem
Zgłoś
r061071 2020-01-19, 11:04
PIWO w BUTELCE szklanej dla - r061071 marco gdzie do kurwy to pivo?

forza nostra legge
Zgłoś
Dzisiaj 2020-01-19, 11:06 1
Oszczedze wam czasu :

Chlop z chujem przebrany za babe to nie kobieta. Lepper nie popelnil samobojstwa. Sedziowie robia to co im sluzby nakarza... 90% na marszach lbgt to oplacone, heteroswksualne osoby.

Wiejszosc z nas wie o co chodzi ale w 99% przypadkach nic z tym nie zrobimy bo zasada dziel i rzadz skutecznie podzielila narod. Kazda proba organizowania sie jest rozbijana przez krety. Bez odpowiedniej organizacji z firewallami broniacymi przed infiltracja nic nie uda sie zrobic. Pozdrawiam
Zgłoś
sjp 2020-01-19, 11:07
Po drodze od producenta do klienta również każdy pośrednik płaci za "wytwarzanie" śmieci. Tak się j**ie polaczków na pieniążki.
Zgłoś
T0B1 2020-01-19, 11:12
Hogger napisał/a:

każdy kto stawia planetkę wyżej niż ludzi na niej żyjących (mam namyśli nas cywilizowanych ludzi ) jest w moich oczach
eko-nazistą

Kiedy zapadła decyzja, że jesteśmy ostatnim pokoleniem a na następne można mieć już wywalone?

"A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają"
Zgłoś
Karboksylator 2020-01-19, 11:17
ale spokojnie, producent też płaci:)

z każdym dniem wzrasta liczba osób, które mogą mnie pocałować w dupę
Zgłoś
TEERRAZ 2020-01-19, 11:35
To nie ma wiekszego sensu gdyż koniec końców zapłacą konsumenci, producent po nałożeniu na niego takiego podatku spokojnie przerzuci go na konsumenta zwiększając cene
Zgłoś
M................e 2020-01-19, 11:44
r061071 napisał/a:

masz racje[ niech słomka będzie ze słomy, kosz z wikliny , torba ze skóry ,a kubek z gliny]
rymem poszło aby do ludzi doszło

Ło kurwa ucz mnie
Zgłoś
TomcioSraluch 2020-01-19, 12:03 5
A gucio prawda! Słyszałeś o BDO? To sobie poczytaj, dokształć się, a potem wylewaj sobie swoje żale jak się najeb**sz. Ustawa o utylizacji odpadów która weszła w życie od stycznia tego roku (dla niektórych firm ustawa istnieje od poprzedniego roku) nakazuje wszystkim firmom które wprowadzają do sprzedaży opakowania z plastiku, w workach plastikowych itp, itd. płacenie głupiego haraczu. Dla przykładu ja przez swoją firmę zapłaciłem za tamten rok blisko 4 tysiące złotych, plus 750 złotych dla firmy która to prowadzi, bo ja już posiadam tyle papierkowych obowiązków że z taką pierdołą nie mam czasu się bawić. No i opłata urzędowa za rejestrację w bazie danych. Oczywiście koszty musiałem przenieść na klientów, bo ja przecież nie będę dokładał z własnej kieszeni za takie bzdury. Potem taki jeden z drugim płacze bo drogo, ale jak tu funkcjonować jak ciągle dopierda**ją nam przedsiębiorcom nowe podatki, żeby dać darmozjadom i nierobom. Dziękuję za uwagę.
Zgłoś
McQurwa 2020-01-19, 12:09 2
Pakować kiełbasę w gazetę jak kiedyś, może w końcu wyborcza się spełni

We know they are lying.
They know they are lying.
They know that we know they are lying.
We know that they know that we know they are lying.
And still they continue to lie.

Zgłoś
Stacha 2020-01-19, 13:15
My jesteśmy karani za coś co wytwarzają fabryki. Masz rację. To absurd. A fabryki używają tych opakowań bo są najtańsze. Oglądałem ostatnio jakiś reportaż który też poruszał ta sprawę. Ze producenci powinni ponosić koszta utylizacji takich opakowań. Gdyby tak było, w ich interesie byłoby opracowanie nowych technologi pakowania, które są eko.
Zgłoś
Hrabia Drapula 2020-01-19, 14:04
impressa88 napisał/a:

Masz po części rację. Cywilizowane kraje mają kaucję na butelki plastikowe my jeszcze musimy długo czekać .

i tu się mylisz, my to już mieliśmy, wiele lat temu coca cola 1,5 l była w plastikowych zwrotnych butelka do których były skrzynki na 6 szt
mleko w tej chwili nie problem kupić w szklanej butelce, ale ludzie wolą kartony bo lżej i bezpieczniej, myślę że za kilka lat się zmieni to znacznie

Zgłoś
kulawiec 2020-01-19, 14:46
Sprawa jest prosta jak konstrukcja cepa.

Należy policzyć ile kosztuje zutylizowanie kilograma np. PET, i firma która to będzie robić, dostanie tyle kasy jaki jest koszt takiej procedury, wraz z odbiorem odpadów itp. Chyba że ktoś sam zawiezie.

Za wyrzucenie śmieci np. do lasu kara w wysokości np. 20000 zł za kilogram, z czego połowę dostaje donosiciel który udowodni, że ten wywalił. Podobne kary za palenie w piecu.

I dopiero wtedy ludzie sami zaczną kupować w opakowaniach zwrotnych, szklanych itp. Pojawiają się pewnie i produkty wymagające własnego opakowania.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów