18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (4) Soft (8) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:05
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:49
O to sposób jak wyjąc nasze (oprócz niepracujących gimbazjalistów) składki ZUS i za x lat mieć porządną emeryture!

Cytat:

Wypłata emerytur i rent z ZUS osobom zamieszkałym za granicą
Polskie emerytury i renty przysługujące osobom zamieszkałym za granicą w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej /EOG/Szwajcarii podlegają – na wniosek zainteresowanego – transferowi do państwa jego zamieszkania.

Z wnioskiem o transfer świadczenia mogą wystąpić osoby zamieszkałe w państwach członkowskich Unii Europejskiej (Austria, Belgia, Bułgaria, Cypr, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Malta, Niemcy, Portugalia, Rumunia, Słowacja, Słowenia, Szwecja, Węgry, Wielka Brytania oraz Włochy), w państwach Europejskiego Obszaru Gospodarczego, nienależących do Unii Europejskiej (Islandia, Liechtenstein i Norwegia) oraz w Szwajcarii.

Również polskie emerytury i renty przysługujące osobom zamieszkałym za granicą w kraju umownym, tj. państwie, z którym wiążą Polskę umowy dwustronne w dziedzinie zabezpieczenia społecznego (Kanada, USA, Korea Płd., Australia, Macedonia, Chorwacja, Czarnogóra, Serbia, Bośnia i Hercegowina oraz Kosowo) podlegają – na wniosek zainteresowanego – transferowi do państwa zamieszkania osoby uprawnionej.

Jak to zrobić

Po tagach nie było, chyba dosyć swieża sprawa
Zgłoś
matiqq 2013-05-10, 0:17 3
findout napisał/a:

tu nie chodzi o 12 zlotych kolego, mysl o przyszlosci, niektórzy sa po prostu zazdrosni ze ktos moze wyjechac za granice i zyc jak CZLOWIEK, nie jak pies w polszy, bo taka jest prawda. Ja sam postanowilem wyjechac w ciemno zaraz po technikum, mialem tylko £14 w kieszeni na start ale jakos mi sie udalo, nie bylo latwo ale ludzie jakos pomogli, nie polacy - gdyz w wiekszosci oni za granica staraja cie wyrzezbic na 0, taka jest prawda. Przejechalem sie juz 2 razy na takich osobikach w pracy i juz od tamtej pory nie poznalem zadnego polaka w UK. Ciezko mi zrozumiec twoje myslenie, moze dlatego ze pracujesz za srednia krajowa (3 kola z czyms) i nie chcesz wyjechac. Naprawde nie rozumiem dlaczego tak bronisz Polski, OK - przeszlosc mamy nie za ciekawa ale mozemy byc dumni, ale z dzisiejszych czasów to ja sie wstydze bo czasem jak ktos mnie sie spyta skad jestem to zawsze mam przed oczami te obrazy polaków którzy sie nie integruja tutaj, pija browar 24/7 i odpierdalaja maniane przy kazdej dobrej okazji, wstyd jest ale nic na to nie poradzisz.

powiem tak...

Nie... Nie mieszkam już w Polsce.
Przeprowadziłem się do Niemiec już 3 lata temu. Nie miałem problemów w Polsce, zarobki miałem jako właściciel 3 warsztatów umiarkowane, nie spadały poniżej 35-40 tysięcy miesięcznie... .
Pewnego dnia ni z dupy, ni z pietruchy żona powiedział DOŚĆ monotonni, przez co zrobiliśmy sobie 3 tygodniowy urlop w Niemczech a dokładniej w Thüringen. Spodobało się nam widoki i góry, nic więcej... bez większego zabezpieczenia finansowego, bez języka (ja umiałem zamówić jedzenie przez telefon, żona, 13 i 5 letni syn bez najmniejszej jego znajomości ukończyli 6 klasę i przedszkole. Od końca urlopu do kupna domu minęło 6 tygodni, następne dwa miesiące szukałem hali, z której dało by się zrobić warsztat, po jej kupnie wjebałem tam kasę, wywiesiłem skromną karteczkę:

offen ab: 10.00
bis:15.00

i co?
- i nic, prowadzę działalność w systemie 2/3, czyli ja mam 2, a wspólnik 1/3 zarobków miesięcznych.
ile zarabiam?
-niewiele, średnio 3000 euro/miesiąc, ale...

ale... mam bezstresową pracę, klientów, którzy nie zadają pytań 3x na sekundę i...? i nic więcej.
Jedyne co mnie tu trzyma to elastyczność jaka tutaj panuje i szkolnictwo, ale ogólnie to serce chciało by do Polski... I szczerze mówiąc, w Polsce jesteśmy raz w miesiącu, tak od piątku od końca zajęć syna (13.10) do niedzieli do max 20 jesteśmy poza domem w Niemczech.

Czytając to sobie ktoś może pomyśleć:
- no jasne, zarabia więcej, kradnie i spierdolił...
no ale tak nie jest, wszystko zawdzięczam... Polsce, któa mnie wychowała zajebiście trudnymi warunkami jak już pisałem od plemnika aż po wyprowadzkę. Znam się na wszystkim po trochu, ale znam się profi z dziedziny Motoryzacji oraz elektryki/elektroniki, przez co w Niemczech, Irlandii, Włoszech itd... z chęcią rozerwali by mnie i mi podobnych, no ale to trzeba się angażować w naukę, a nie 6 godzin dziennie nauki w podstawówce/gimnazjum, 2 godziny zadań domowych, zawodówka i do roboty za 900zł u pana mietka.

ja np. w wieku 26 lat miałem dwie oferty pracy w firmach :
BRC i STAG jako elektronik/pomysłodawca za pensję 25 000. Odmówiłem.
-i wiedziałem, że tylko idiota odmawia w takich sytuacjach, ale widziałem przed oczyma obraz hali z moim nazwiskiem, przed którą stoją pojazdy umówione na godzinę tą i tą by pan x zrobił to i to.
Moje pomysły, o które walczyłem o wdrążenie cieszą się dziś niesamowicie, a szef BRC osobiście wysyła mi towar po cenach, w jakich go produkuje. Mój przyjaciel, który przyjął stanowisko siedzi przed biurkiem i narzeka.

Udało mi się do tego dojść w wieku 28 lat. Teraz jako przeszło 40 latek mogę uczciwie podziękować Polsce i równo opierdolić ignoranta takiego jak autor tematu.

@Kupie głośniki niskotonowe do Altus 110, w ilości sztuk 2. PW!
Zgłoś
findout 2013-05-10, 0:17
ja tylko wspomnialem o obywatelstwie gdzyz wiec co on wyprawia, nikt nie jest doskonaly
Zgłoś
B................B 2013-05-10, 0:18
100mph napisał/a:

Cejrowski? Błagam Cię. To hipokryta pierwszej maści. Powiedz mi dlaczego ciśnie po tym, że Biedronki i inne firmy zagraniczne wyprowadzają z Polski przychody i dzięki temu nie płacą u nas podatków, a sam robi tak samo? Dlaczego jest przeciwnikiem antykoncepcji i ogromnym zwolennikiem sakramentów kościelnych, a sam 3 lata żyje w związku niefromalnym i przez te 3 lata nie jest w stanie spłodzić dziecka? Czyżby nigdy się nie spóźniał? Wątpie. Łykaj go jak młody pelikan, bądź manipulowany, a jednocześnie zgrywaj się, że ludzie ślepo wierzą w fakty TVN.

Skoro Ci tak nie pasuje to po ch*j Ci to obywatelstwo? Zrzeknij się i wy***rdalaj.

A oddadzą mi moje pieniądze? TEN KRAJ NIC MI NIE DAŁ ZA DARMO!
Zgłoś
czarnylelo 2013-05-10, 0:19
Treść komentarza został ukryta - użytkownik otrzymał ostrzeżenie za ten wpis.
tabaraba 2013-05-10, 0:26
korinogaro napisał/a:

Tylko że zauważ, że do wszystkiego potrzebujesz pieniędzy, więc patrzenie przez pryzmat pieniędzy to jedyne na jakie de facto można sobie pozwolić. Czemu mam pracować za mniej jeśli mogę za więcej, a za nadwyżkę mogę pójść na jakiś kurs, wyjechać gdzieś z rodziną nie raz na rok czy dwa. Większa pensja to możliwość utrzymania rodziny, a niektórzy chcieliby mieć więcej niż 1no dziecko (a dzieci to drogi biznes). Większa pensja to brak zmartwień o to, że trzeba zapłacić za rachunki, to zdrowsze odżywianie bo cena produktu przestaje odgrywać rolę, to spokój, że gdy zepsuje ci się samochód to jego naprawa nie rozpieprzy ci domowego budżetu na kwartał. To pieniądze na hobby twoje, żony, dzieci.
To nie jest tak, że ludzie chcą nie wiadomo czego. Ludzie chcą, żeby policja i straż miejska dbała o ich bezpieczeństwo, a nie szukała każdego sposobu na wlepienie mandatu (zwłaszcza SM). Ludzie chcą żeby budżetówka(same ministerstwa) nie dostawały ponad 500mln premii skoro jest kryzys i trzeba zaciskać pasa. Ludzie chcą, dostawać to co na zachodzie skoro płacą tyle samo co tam, a nie, że np. Niemcom już bardzo często nie opłaca się tutaj przyjeżdżać na zakupy bo ceny w sumie takie same. Ludzie nie chcą ukrywania wyników pracy NIKu, chcą wiedzieć gdzie trafiła toksyczna dla organizmu sól drogowa i skoro nagle stała się nieszkodliwa to dlaczego używanie jej w przemyśle spożywczym jest zabronione. Itp. itd. Polacy nie chcą złotych gór i obietnic, chcą zwyczajnie być traktowani jak ludzie a nie jak złodzieje skrzyżowani z baranami do strzyżenia których ciągle się oszukuje, okrada i podejrzewa. Czy takie pragnienia są nienormalne? Moim zdaniem nie. Czy są przejawem frajerstwa? Moim zdaniem większym przejawem frajerstwa i naiwności jest wiara, że w najbliższych kilkudziesięcioleciach w Polsce będzie względnie normalnie.
PS. Ktoś może twierdzić że jak ludzie się kochają to pieniądze nie są ważne itd. Częściowo to prawda, ale gdy pieniędzy brakuje długo to staje się to bardzo poważnym problemem i mało który związek potrafi przetrwać biedę.

Pieniądze są efektem Twoich działań, Twoje działania nie są efektem pieniędzy.

Znam takich, którzy 10 lat temu nie mieli nic oprócz wiedzy, którą nabyli na darmowych uczelniach (tak, po części z podatków, ale zauważ, że żeby tych podatków nie było to oni by ich nie ukończyli bo w systemie amerykańskim musieliby z własnej kieszeni wyłożyć ok. 250tys zł bo tyle w naszych warunkach kosztuje wykształcenie inżyniera), a teraz mieszkają w domach wartych prawie milion złotych, mają szczęśliwe rodziny i mogą rodziców oglądać wtedy, kiedy przyjdzie im na to ochota. Pracować nie muszą bo pracują na nich już inni. Wystarczy chcieć, a nie smęcić na forach.

czarnylelo napisał/a:

Wyjezdzajcie ludzie! Ja sam wyjechalem i nie zaluje zupelnie. No moze tego ze nie wyjechalem wczesniej. Po studiach dostalem prace przy lopacie i zapierdol po 10 godzin za 7 h na godzine. A tutaj? Pracuje sobie spokojnie bez spiny i stresu za 35 zl na godzine. Roznica? Tak i to zasadnicza bo w koncu czuje ze zyje i nie skupiam sie na odkladaniu kazdego grosza a wiec:

JEBAC WAS GIMBUSY I ARGUMENTY (z dupy?) O KOCHANEJ POLSZY

Zycia kurwa nie znacie i chuja o nim wiecie i wasze patriotyczne pierdololo wola o pomste do nieba. Niektorzy nie wyszli albo z gimnazjum albo za wielkie z nich banany zeby opuscic gniazdko rodzinne. To ze urodziles sie z danym miejscu na ziemi przez zwykly przypadek chuja ma do tego jaka ziemie masz szanowac. Ja szanuje te ziemie ktora daje mi chleb , dach nad glowa i bezpieczenstwo. Satan save the queen.

Widać, skończyłeś takie studia i tyle sobą reprezentowałeś, że tylko łopata Ci się należała.

Od gimbusów to ja mógłbym Cię nazywać bo jesteś gnojem intelektualnym.
Zgłoś
Peter-Norivotset 2013-05-10, 0:28
matiqq napisał/a:

powiem tak...

Nie... Nie mieszkam już w Polsce.
Przeprowadziłem się do Niemiec już 3 lata temu. Nie miałem problemów w Polsce, zarobki miałem jako właściciel 3 warsztatów umiarkowane, nie spadały poniżej 35-40 tysięcy miesięcznie... .
Pewnego dnia ni z dupy, ni z pietruchy żona powiedział DOŚĆ monotonni, przez co zrobiliśmy sobie 3 tygodniowy urlop w Niemczech a dokładniej w Thüringen. Spodobało się nam widoki i góry, nic więcej... bez większego zabezpieczenia finansowego, bez języka (ja umiałem zamówić jedzenie przez telefon, żona, 13 i 5 letni syn bez najmniejszej jego znajomości ukończyli 6 klasę i przedszkole. Od końca urlopu do kupna domu minęło 6 tygodni, następne dwa miesiące szukałem hali, z której dało by się zrobić warsztat, po jej kupnie wjebałem tam kasę, wywiesiłem skromną karteczkę:

offen ab: 10.00
bis:15.00

i co?
- i nic, prowadzę działalność w systemie 2/3, czyli ja mam 2, a wspólnik 1/3 zarobków miesięcznych.
ile zarabiam?
-niewiele, średnio 3000 euro/miesiąc, ale...

ale... mam bezstresową pracę, klientów, którzy nie zadają pytań 3x na sekundę i...? i nic więcej.
Jedyne co mnie tu trzyma to elastyczność jaka tutaj panuje i szkolnictwo, ale ogólnie to serce chciało by do Polski... I szczerze mówiąc, w Polsce jesteśmy raz w miesiącu, tak od piątku od końca zajęć syna (13.10) do niedzieli do max 20 jesteśmy poza domem w Niemczech.

Czytając to sobie ktoś może pomyśleć:
- no jasne, zarabia więcej, kradnie i spierdolił...
no ale tak nie jest, wszystko zawdzięczam... Polsce, któa mnie wychowała zajebiście trudnymi warunkami jak już pisałem od plemnika aż po wyprowadzkę. Znam się na wszystkim po trochu, ale znam się profi z dziedziny Motoryzacji oraz elektryki/elektroniki, przez co w Niemczech, Irlandii, Włoszech itd... z chęcią rozerwali by mnie i mi podobnych, no ale to trzeba się angażować w naukę, a nie 6 godzin dziennie nauki w podstawówce/gimnazjum, 2 godziny zadań domowych, zawodówka i do roboty za 900zł u pana mietka.

ja np. w wieku 26 lat miałem dwie oferty pracy w firmach :
BRC i STAG jako elektronik/pomysłodawca za pensję 25 000. Odmówiłem.
-i wiedziałem, że tylko idiota odmawia w takich sytuacjach, ale widziałem przed oczyma obraz hali z moim nazwiskiem, przed którą stoją pojazdy umówione na godzinę tą i tą by pan x zrobił to i to.
Moje pomysły, o które walczyłem o wdrążenie cieszą się dziś niesamowicie, a szef BRC osobiście wysyła mi towar po cenach, w jakich go produkuje. Mój przyjaciel, który przyjął stanowisko siedzi przed biurkiem i narzeka.

Udało mi się do tego dojść w wieku 28 lat. Teraz jako przeszło 40 latek mogę uczciwie podziękować Polsce i równo opierdolić ignoranta takiego jak autor tematu.

kurwa, nie kazdy w pl zarobi 40tys msc. To, ze miales szczescie nic níe znaczy...

Wszystkie zamieszczone przeze mnie komentarze to tylko i wyłącznie satyra. Nie mają nic wspólnego z moimi poglądami.
Zgłoś
tabaraba 2013-05-10, 0:31 1
B-B napisał/a:

A oddadzą mi moje pieniądze? TEN KRAJ NIC MI NIE DAŁ ZA DARMO!

Nie potrafisz podjąć męskiej decyzji, nie jesteś konsekwentny w działaniu. Dlaczego nie powiesz - "ten kraj nic mi nie dał za darmo, wyrzekam się go!" A bo jesteś miękką fają, typowym ateistą, który niby jest anty ale jak trzeba ślubu czy cuś to od razu nawraca się na ścieżkę pana.

grzechu5444 napisał/a:

kurwa, nie kazdy w pl zarobi 40tys msc. To, ze miales szczescie nic níe znaczy...

Nie miał szczęścia. Sam sobie je zbudował. Nie zrozumiesz tego to całe życie będziesz przegranym malkontentem.
Zgłoś
matiqq 2013-05-10, 0:34 1
grzechu5444 napisał/a:

no i napisałeś to, co napisać mogłeś...

-Nie, nie szczęście a pomysł i zaangażowanie w to, co robiłem.
Kiedy kumple grali w soboty w gałę ja wolałem jechać do innego miasta i pomagać na warsztacie, a w piłkę pograć w Niedzielę, po Kościele i rosołku. Polskim, zajebistym rosołku.

@Kupie głośniki niskotonowe do Altus 110, w ilości sztuk 2. PW!
Zgłoś
B................B 2013-05-10, 0:35
100mph napisał/a:

Nie potrafisz podjąć męskiej decyzji, nie jesteś konsekwentny w działaniu. Dlaczego nie powiesz - "ten kraj nic mi nie dał za darmo, wyrzekam się go!" A bo jesteś miękką fają, typowym ateistą, który niby jest anty ale jak trzeba ślubu czy cuś to od razu nawraca się na ścieżkę pana.

Po pierwsze nie jestem ateistą.
Po drugie ja nie patrzę tylko na własną dupę i nie mówię tylko o sobie a patrze na ogół i mówię jak jest, jak tego nie widzisz to już twój problem.
Owszem mogę zrzec się obywatelstwa i od jutra pracować w innym kraju a dlaczego tego nie robię to już moja sprawa.
Ale nikt mi nie zabroni komentować tego co się tutaj dzieje zwłaszcza że niczego nie wymyślam i nie naciągam rzeczywistości!
Zgłoś
Donaldek 2013-05-10, 0:36 1
Ojczyzna to ojczyzna, a zus to instytucja ktora dyma narod, czas wydymać więc instytucje dla dobra ojczyzny.

Zgłoś
B................B 2013-05-10, 0:39
Donaldek napisał/a:

Ojczyzna to ojczyzna, a zus to instytucja ktora dyma narod, czas wydymać więc instytucje dla dobra ojczyzny.

Ojczyznę mamy w sercu a żyjemy w państwie!
Państwo nas rucha bez mydła czarnym kutasem i nie ma skrupułów więc dlaczego obywatele mają je mieć?
To nie ma nic wspólnego z patriotyzmem!
Ojczyznę można kochać ale państwa nienawidzić!
Zgłoś
tabaraba 2013-05-10, 0:39
B-B napisał/a:

Po pierwsze nie jestem ateistą.
Po drugie ja nie patrzę tylko na własną dupę i nie mówię tylko o sobie a patrze na ogół i mówię jak jest, jak tego nie widzisz to już twój problem.
Owszem mogę zrzec się obywatelstwa i od jutra pracować w innym kraju a dlaczego tego nie robię to już moja sprawa.
Ale nikt mi nie zabroni komentować tego co się tutaj dzieje zwłaszcza że niczego nie wymyślam i nie naciągam rzeczywistości!

Ehhh, znowu problemy z czytaniem. "Typowym" prowadzi do sformułowania metaforycznego. Przenośnia taka.

Spoko, pisz, że Ci się nie podoba, ale nie pisz, iż ojczyzna Ci nic nie dała. Dała Ci więcej niż myślisz. Ojczyzny nie liczy się w pieniądzach, świadczeniach społecznych itd. Ojczyzna to kultura, wiara, zdolności które Ci wpojono, a których nie nauczyłbyś się gdzie indziej.

Chcesz być parobkiem na zachodzie? Twój problem.
Zgłoś
B................B 2013-05-10, 0:40
@up
Przeczytaj wyżej.
Myślisz że jakikolwiek Polak wyjechał by za granice gdyby na JEGO ziemi była możliwość GODNEGO życia?
Pewnie by wyjechał jakiś tam odsetek ale nie zauważalny!
A co do parobka to częsciej nim jest Polak we WŁASNYM kraju niż na obczyźnie!
Zgłoś
Isengrim24 2013-05-10, 0:42 1
Wolę być parobkiem na zachodzie i żyć jak człowiek, niż być parobkiem tutaj i żyć jak zwierze.
Zgłoś
Green ninja 2013-05-10, 0:43
ja pierdole, jak dresy na ławce pod blokiem ....
Ludzie, nie można "wyjąć" pieniędzy z ZUS'u, jedynie dokonywać transferu swojej emerytury/renty/chujemuje na konto w banku zagranicznym w EWG i państwach stowarzyszonych
ŹRÓDŁO

Nie wiem kurwa czy, wy umiecie czytać do chuja wafla ze zrozumieniem czy jak ?!

czyli dla 80% użyszkodników sadola(gimbusy oraz DEKLE ) w prostych słowach co miał autor na myśli:

Pann Mieczysław pobierał emeryturę z I Oddziału ZUS w Warszawie, który był właściwy do ustalenia i wypłaty świadczenia ze względu na miejsce zamieszkania zainteresowanego w Polsce. W 2009 r. pan Mieczysław zamieszkał na stałe w Niemczech i wystąpił z wnioskiem o przekazywanie emerytury na jego rachunek bankowy w Niemczech. Świadczenie pana Mieczysława zostanie przekazane do Oddziału ZUS w Opolu, do Wydziału Realizacji Umów Międzynarodowych, który został wyznaczony do obsługi świadczeniobiorców, którzy zamieszkują w Niemczech. Oddział ten będzie dokonywał transferu emerytury na rachunek zainteresowanego w Niemczech. Na wniosek pana Mieczysława emerytura mogłaby być również wypłacana osobie upoważnionej przez niego do odbioru świadczenia w Polsce albo nadal na rachunek zainteresowanego w Polsce.

Dziękuje dobranoc, chuj w dupę debilom

@EDIT:
przy okazji coś dodam od drugiej połówki :

Sąd Najwyższy wskazał, że składki stanowią jedynie podstawę nabywania uprawnień do emerytury, mają publicznoprawny charakter i nie są własnością ubezpieczonego, nie podlegają więc rozliczeniu na podstawie prawa cywilnego.
sygnatura akt V CSK 63/12
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów