@QwerTaj
Osoby palące regularnie nowe odmiany marihuany znacznie zwiększają swoje ryzyko rozwinięcia psychozy. Obszerne i ciekawe badanie stawiające tę tezę prowadzone jest w Nowej Zelandii od ponad 20 lat. Obserwacją objęto ponad 1000 mężczyzn i kobiet od chwili narodzin do obecnych wczesnych lat dorosłych.
Osoby palące regularnie nowe odmiany marihuany znacznie zwiększają swoje ryzyko rozwinięcia psychozy. Obszerne i ciekawe badanie stawiające tę tezę prowadzone jest w Nowej Zelandii od ponad 20 lat. Obserwacją objęto ponad 1000 mężczyzn i kobiet od chwili narodzin do obecnych wczesnych lat dorosłych.
Okazało się ,że osoby, które paliły marihuanę jako nastolatki, mają większe ryzyko doświadczenia objawów psychotycznych w wieku lat 26 , w porównaniu do grupy nie zażywającej marihuany. Ryzyko to jest tym większe, im wcześniejszy był pierwszy kontakt z regularnym paleniem marihuany. Osoby, które stały się regularnymi wielbicielami gandzi już w wieku lat 15 mają czterokrotnie (!) wyższe ryzyko rozwinięcia psychozy w swoich wczesnych latach dorosłych, niż osoby niepalące.
Badania wykazały, że 30% zdrowych ludzi po podaniu we wstrzyknięciu czystego, syntetycznego THC w ilości odpowiadającej przeciętnemu skrętowi nowej marihuany, doświadcza silnych objawów psychotycznych. Osoby palące regularnie tę odmianę mają 7-miokrotnie wyższe ryzyko rozwoju psychozy, niż palacze tradycyjnej ?trawy?.
QwerTaj zrozum wreszcie, że ja nie mówię nie palcie marychy bo może ona powodować schizofrenię - bo coś gdzieś wyczytałem. Ja jestem na 100% pewny, że ona ją powoduje z własnego doświadczenia. Byłem zupełnie zdrowy zanim zacząłem palić.
Nie wiem czemu się nie mówi głośno o tym zagrożeniu. Może właśnie dlatego, że osoby które palą mają wyrobione zdanie, że nie jest szkodliwa i im nie przegadasz a druga grupa nie ma o tym zielonego pojęcia i tylko powtarza to co usłyszała w telewizji czyli jest na tak albo na nie tylko dlatego, że ludzie wokól niej mają takie same zdanie.
Dlatego powtórzę Ci to i wszystkim innym.
Mariuhuana powoduje schizofrenię!!
Nie wiedziałeś. To już wiesz. Proszę Cię poczytaj trochę o tym na necie:
facet.interia.pl/obyczaje/nauka/news-cala-prawda-o-marihuanie,nId,445241 - przykład
i nie wmawiaj ludziom, że jest inaczej. Bo to, że jesteś teraz zdrowy nie znaczy, że za 2-3 lata będzie tak samo. To tak jak z papierosami - niektórzy palą 20 lat i żyją a inni mają raka płuc po paru latach i ... umierają.