Ci ,koledzy'' opowiadają Ci jakieś bajki jak są najebani albo to idioci z wybujałą wyobraźnią. Najgorsze że łykasz to co słyszysz. Co do Kaczyńskiego i wyborów to jednak zbyt inteligentny facet by nie wiedzieć że afera w ministerstwie obciąży całą koalicję i Kaczyński odda władze, To według mnie oczywiste.
Napisałem "kolega" w cudzysłowie, był moim kolegą zanim dowiedziałem się co odstawia, a doskonale wiem co robił z różnych źródeł i nie są to bajki ani wybujała wyobraźnia. Afera w ministerstwie aferą i to wpłynęło na koalicję, ale kasa była prawdziwą przyczyną
Ale przecież wszystko jest zgodnie z decyzjami demokratycznymi i praworządnością. Państwo wybrało w poprzednich wyborach PiS jako partię rządzącą, partia rządząca wyznaczyła niekompetentnego prezydenta, a niekompetentny prezydent postanowił ułaskawić dwie niewinne osoby (jeszcze do tego mylił to z uniewinnienem, wchodząc w kompetencje sądu), gdyż ich wyroki nie były wtedy prawomocne. Dopiero po ułaskawieniu, wyroki się uprawomocniły.
Akurat prezydent jako jedyna władza (poza samorządowymi) jest wybierany w wyborach bezpośrednich dających mu największy mandat społeczny. W przypadku wyborów parlamentarnych głosujesz na partie i ich listy bo o tym kto będzie ministrem resortu dowiesz się dopiero długo po zakończeniu wyborów. O tym kto zostanie prezydentem decydujesz bezpośrednio. W świetle demokratycznych decyzji i ich ważności to akurat prezydent ma tu większy autorytet niż premier czy jakikolwiek minister lub poseł.
Szkoda, że dla wielu ludzi "demokratycznie" to znaczy po mojemu, a niekoniecznie to co powinno.
Twoje porównanie brzmi trochę jakbym słuchał poranka z RMF albo Radiem Zet i wywiadu z demokratyczną opozycją, która została rządem.
Uprawomocnienie wyroku to nowe hasło do powtarzania czy tylko ktoś z KO znalazł brakującą kartkę z konstytucji, na której doprecyzowano na jakim etapie postępowania prezydent może ułaskawić.
Brakuje tylko cytatów z Wałęsy co to ułaskawił Słowika za 250 tysięcy dolarów
Uprawomocnienie wyroku to nowe hasło do powtarzania czy tylko ktoś z KO znalazł brakującą kartkę z konstytucji, na której doprecyzowano na jakim etapie postępowania prezydent może ułaskawić.
Ty dalej swoje więc jeszcze raz: w jaki sposób można uniewinnić niewinnego?
a kogo sie uniewinnia? winnego? kretynie czy winnego.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów