18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (2) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 23:56
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 2024-11-10, 18:32
🔥 Problem z drabiną - teraz popularne
Centurion 2010-01-12, 16:11 9
IMO wiara jest zaprzeczeniem wiedzy. Tzn nie możesz wierzyć w coś co wiadomo że istnieje. Zatem ludzie wierzą w Boga, nie mając dowodów o jego istnieniu. Na dodatek ludzie wierzą w różnych bogów, głównie zależnie od tego gdzie się urodzili i przystąpienie do danego kościoła odbyło się zanim jeszcze potrafili podejmować samodzielne decyzje.
Oczywiście wszystko to jest robione celowo, wtedy ciężej z takiej wiary zrezygnować.
Jeżeli wierzysz w swojego Boga to automatycznie negujesz pozostałych bogów. I nawet zakładając że któryś z nich istnieje masz duże szanse na trafienie na tego, którego akurat nie wyznajesz. To argument dla tych którzy walą tekstami że lepiej wierzyć bo się wtedy nie ryzykuje.

Osobiście sądzę że to nie Bóg stworzył człowieka tylko człowiek wymyślił swoich bogów. Na początku było to związane z ludzką niewiedzą właśnie i strachem przez siłami przyrody które ich otaczały. Z czasem ktoś w tym wyczuł biznes, który trwa po dziś dzień.

Argument o tym że dzięki religii jest pokój i nie ma wojen też jest kłamstwem. Konflikt chrześcijańsko-islamski jest coraz bardziej widoczny. Zresztą zawsze były jakieś wojny religijne. Śmieszne jest też zrzucanie odpowiedzialności na ateistów za wszystkie ludobójstwa w historii, chyba że ktoś tą historię czyta bardzo wybiórczo.

Poza tym gdzieś w Afryce są wioski gdzie ludzie żyją z dala od cywilizacji i religii i nie zabijają się między sobą, ba nawet łączą się w pary heteroseksualne. Dlaczego? Bo tak jesteśmy zaprogramowani przez naturę, tak samo jak inne zwierzęta. Nie jest to zasługą religii.

Nie wiem skąd się wziął ten cały wszechświat i życie i sądzę że ludzkość nigdy się tego nie dowie, aczkolwiek samo poznawanie czyni nas lepszymi. Gdyby ludzie nie zadawali pytań wciąż byśmy biegali z gołymi dupami.

Regulamin serwisu Sadistic.pl: sadistic.pl/regulamin.htm
Zgłoś
DwOOruch 2010-01-12, 16:12
Aha, i jak wierzysz w Boga to miej go w sercu, a nie w złotym tabernakulum, czy ambonie.
Przypomina mi się z jaką tolerancją mówił nam ksiądz o "dzieciach Mahometa", czyli wyznawców Islamu.. na prawdę nie chcielibyście tego usłyszeć. W jego wypowiedzi nie raz przewijały się słowa "brudas"...

PEACE AND LOVE FOR JAH PEOPLE! BLESS!

NIE KLIKAJ!
Zgłoś
TwiceNightly 2010-01-12, 16:18
Cytat:

nie wieżą

Ja jestem chrześcijaninem, ale filmik mnie zainteresował, co więcej - nie potrzebuję pierdolić o tym czy coś istnieje czy nie, co jest lepsze od drugiego.
Zgłoś
ptasznik69 2010-01-12, 16:20
Film ma wiele racji, ale to że religia była czymś nie potrzebnym nie do końca się zgodzę. Dzięki niej można było zapanować nad ludźmi, edukować ich, dbać o higienę. W islamie mycie się jest częścią modlitwy. Może m.in dzięki temu ludzie potrafili przetrwać w pustynnych rejonach. Religia to nie tylko wiara w bożka, ale i kodeks na życie.

Czasem warto poznać parę faktów a nie słuchać jedynie populistów najeżdżających na kogoś, w przypadku tutejszej dyskusji -na chrześcijaństwo. Tym bardziej że w pewnej części odpowiedzialni za najeżdżanie na tą religię są żydki.

Dzisiaj religia nie jest już tak potrzebna z powodu dobrej edukacji i większej świadomości u ludzi.Choć czasem mała dawka konserwatyzmu nie zaszkodzi.
Osobiście nie należę do żadnej religii i nie wierzę w bożka.
Zgłoś
Koniu HH 2010-01-12, 16:28
bla bla bla bla każdy wierzy dalej w to samo bądź dalej nie wierzy w to samo a ja się zanudziłem , żadna baba nie dostała po ryju , nikt się nie jebnął w jaja , prezenterzy nie posrali się w gacie ... chujnia i NUDA, postawiłbym za to piwo tylko jeśli była by opcja "bezczelnie wypij postawione mu piwo ale dopiero jak pomyśli że to dla niego"

Ojej...nie mam tu niczego super
Zgłoś
r................r 2010-01-12, 16:28 1
Zgłoś
g................a 2010-01-12, 16:41 1
Filmu nie chce mi się oglądać, bo spodziewam się jakie głupoty tam się znajdą. Widziałem jakiś urywek, że "nie zdążyliby zaludnić ziemi", czy coś, więc stosunkując się do tego: Stary Testament to przede wszystkim przenośnie. Każdy wie, że na początku nie byli Adam i Ewa, od razu uformowani jako homo sapiens. Opowieść o Adamie i Ewie i o tym, że Bóg stworzył świat w 7 dni to przenośnia (jako że czas dla Boga jest niczym). Te 7 dni to miliardy lat ewolucji człowieka, zwierząt, naszej planety. Stary Testament był pisanydla ludzi prostych ( Wiadomo, grubo przed naszą erą), tak, żeby zrozumieli o co w tym chodzi...
Zgłoś
b................t 2010-01-12, 16:41 3
trzeba byc kompletnym kretynem, zeby czytac stary testament doslownie
niedlugo pojawia sie dowody typu- Bog nie istnieje, bo swiat nie powstal w 7 dni wiec biblia to jeden wielki stek bzdur. ogarnijcie sie ludzie...

pomijąc juz kwestie wiary, to biblia jest bardzo skomplikowana ksiega. ludzie poswiecaja kilka lat studiow, zeby w pelni zrozumiec jej znaczenie. tak wiec nie udawajmy wielkich znawcow, bo 2 razy bylismy w kosciele i slyszelismy kazanie ksiedza Romka
Zgłoś
Masochistka90 2010-01-12, 16:43 1
vass napisał/a:

Podpisuje się pod filmem w 100%
A katole niech sobie szczekają i straszą.

dookladnie i nic wiecej nie mozna tu napisac no chyba ze ktoś lubi oklamywac samego siebie ; )
Zgłoś
rendain 2010-01-12, 16:56 1
Cytat:

trzeba byc kompletnym kretynem, zeby czytac stary testament doslownie

Cytat:

Stary Testament to przede wszystkim przenośnie

Jak w takim razie odróżnić Biblię od zwyczajnej fantastyki?
Zgłoś
k................7 2010-01-12, 16:58
Centurion napisał/a:

biegali z gołymi dupami.

Ja lubie biegać z gołymi dupami
Zgłoś
g................a 2010-01-12, 16:59
Centurion napisał/a:

Poza tym gdzieś w Afryce są wioski gdzie ludzie żyją z dala od cywilizacji i religii i nie zabijają się między sobą, ba nawet łączą się w pary heteroseksualne.

Człowieku, uważasz, że oni żyją zdala od religii? Każda wioska: czy to wioska murzyńska, czy indiańska wierzy w Boga. Wierzą na swój sposób, ale wierzą.

EDIT:

rendain napisał/a:

Jak w takim razie odróżnić Biblię od zwyczajnej fantastyki?

Biblię można sobie "przetłumaczyć", tak jak napisałem powyżej, a weź z takiego "Star Warsa" przetłumacz...
Zgłoś
k................7 2010-01-12, 16:59
rendain napisał/a:

ak w takim razie odróżnić Biblię od zwyczajnej fantastyki?

Taka mentalność chrześcijan, jeśli Biblia pasuje do ówczesnego świata jest ponadczasowa, zaś jeśli coś nie pasuje to musiało być przenośnią ;
Zgłoś
g................a 2010-01-12, 17:09 2
Dobra, nie będę z wami dyskutował. To wasze życie i wasz wybór.
Ja jestem katolikiem i wierząc dużo zyskuję, za to wy tracicie. Możecie nawet stracić życie. Piszcie sobie tutaj o mnie co chcecie, wyraziłem swoje zdanie - jak wy możecie, to ja też - Pozdrawiam innych, którzy myślą podobnie ( a założę się, że wielu się jeszcze na tym świecie znajdzie).
Zgłoś
rendain 2010-01-12, 17:15
gupia_mapla napisał/a:

Biblię można sobie "przetłumaczyć", tak jak napisałem powyżej, a weź z takiego "Star Warsa" przetłumacz...

Dziękuję stwórcy za dzieło niosące ze sobą tak wiele możliwości interpretacji.

gupia_mapla napisał/a:

Każdy wie, że na początku nie byli Adam i Ewa, od razu uformowani jako homo sapiens.

Bakterie zrywają jabłko z drzewa. Mocne.

gupia_mapla napisał/a:

Ja jestem katolikiem i wierząc dużo zyskuję, za to wy tracicie. Możecie nawet stracić życie.

I dobrze, wieczna egzystencja byłaby nudna. Wydawało mi się, że do wykluczenia pośmiertnego bytu wystarczy podstawowa wiedza biologiczna.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów