Oczywiście wszystko to jest robione celowo, wtedy ciężej z takiej wiary zrezygnować.
Jeżeli wierzysz w swojego Boga to automatycznie negujesz pozostałych bogów. I nawet zakładając że któryś z nich istnieje masz duże szanse na trafienie na tego, którego akurat nie wyznajesz. To argument dla tych którzy walą tekstami że lepiej wierzyć bo się wtedy nie ryzykuje.
Osobiście sądzę że to nie Bóg stworzył człowieka tylko człowiek wymyślił swoich bogów. Na początku było to związane z ludzką niewiedzą właśnie i strachem przez siłami przyrody które ich otaczały. Z czasem ktoś w tym wyczuł biznes, który trwa po dziś dzień.
Argument o tym że dzięki religii jest pokój i nie ma wojen też jest kłamstwem. Konflikt chrześcijańsko-islamski jest coraz bardziej widoczny. Zresztą zawsze były jakieś wojny religijne. Śmieszne jest też zrzucanie odpowiedzialności na ateistów za wszystkie ludobójstwa w historii, chyba że ktoś tą historię czyta bardzo wybiórczo.
Poza tym gdzieś w Afryce są wioski gdzie ludzie żyją z dala od cywilizacji i religii i nie zabijają się między sobą, ba nawet łączą się w pary heteroseksualne. Dlaczego? Bo tak jesteśmy zaprogramowani przez naturę, tak samo jak inne zwierzęta. Nie jest to zasługą religii.
Nie wiem skąd się wziął ten cały wszechświat i życie i sądzę że ludzkość nigdy się tego nie dowie, aczkolwiek samo poznawanie czyni nas lepszymi. Gdyby ludzie nie zadawali pytań wciąż byśmy biegali z gołymi dupami.
Regulamin serwisu Sadistic.pl: sadistic.pl/regulamin.htmPrzypomina mi się z jaką tolerancją mówił nam ksiądz o "dzieciach Mahometa", czyli wyznawców Islamu.. na prawdę nie chcielibyście tego usłyszeć. W jego wypowiedzi nie raz przewijały się słowa "brudas"...
PEACE AND LOVE FOR JAH PEOPLE! BLESS!
Czasem warto poznać parę faktów a nie słuchać jedynie populistów najeżdżających na kogoś, w przypadku tutejszej dyskusji -na chrześcijaństwo. Tym bardziej że w pewnej części odpowiedzialni za najeżdżanie na tą religię są żydki.
Dzisiaj religia nie jest już tak potrzebna z powodu dobrej edukacji i większej świadomości u ludzi.Choć czasem mała dawka konserwatyzmu nie zaszkodzi.
Osobiście nie należę do żadnej religii i nie wierzę w bożka.
pomijąc juz kwestie wiary, to biblia jest bardzo skomplikowana ksiega. ludzie poswiecaja kilka lat studiow, zeby w pelni zrozumiec jej znaczenie. tak wiec nie udawajmy wielkich znawcow, bo 2 razy bylismy w kosciele i slyszelismy kazanie ksiedza Romka
Podpisuje się pod filmem w 100%
A katole niech sobie szczekają i straszą.
dookladnie i nic wiecej nie mozna tu napisac no chyba ze ktoś lubi oklamywac samego siebie ; )
trzeba byc kompletnym kretynem, zeby czytac stary testament doslownie
Stary Testament to przede wszystkim przenośnie
Jak w takim razie odróżnić Biblię od zwyczajnej fantastyki?
Poza tym gdzieś w Afryce są wioski gdzie ludzie żyją z dala od cywilizacji i religii i nie zabijają się między sobą, ba nawet łączą się w pary heteroseksualne.
Człowieku, uważasz, że oni żyją zdala od religii? Każda wioska: czy to wioska murzyńska, czy indiańska wierzy w Boga. Wierzą na swój sposób, ale wierzą.
EDIT:
Jak w takim razie odróżnić Biblię od zwyczajnej fantastyki?
Biblię można sobie "przetłumaczyć", tak jak napisałem powyżej, a weź z takiego "Star Warsa" przetłumacz...
ak w takim razie odróżnić Biblię od zwyczajnej fantastyki?
Taka mentalność chrześcijan, jeśli Biblia pasuje do ówczesnego świata jest ponadczasowa, zaś jeśli coś nie pasuje to musiało być przenośnią ;
Ja jestem katolikiem i wierząc dużo zyskuję, za to wy tracicie. Możecie nawet stracić życie. Piszcie sobie tutaj o mnie co chcecie, wyraziłem swoje zdanie - jak wy możecie, to ja też - Pozdrawiam innych, którzy myślą podobnie ( a założę się, że wielu się jeszcze na tym świecie znajdzie).
Biblię można sobie "przetłumaczyć", tak jak napisałem powyżej, a weź z takiego "Star Warsa" przetłumacz...
Dziękuję stwórcy za dzieło niosące ze sobą tak wiele możliwości interpretacji.
Każdy wie, że na początku nie byli Adam i Ewa, od razu uformowani jako homo sapiens.
Bakterie zrywają jabłko z drzewa. Mocne.
Ja jestem katolikiem i wierząc dużo zyskuję, za to wy tracicie. Możecie nawet stracić życie.
I dobrze, wieczna egzystencja byłaby nudna. Wydawało mi się, że do wykluczenia pośmiertnego bytu wystarczy podstawowa wiedza biologiczna.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów