18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 42 minuty temu
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 2024-11-10, 18:32
Kooron 2010-01-12, 17:17 1
widzę rozpętałem tutaj mała wojnę religijna wrzucając ten film . . . Moje zdanie jest takie że nigdy nie dowiemy się czy bóg istnieje czy nie , a jeśli nawet jakby istniał to skąd macie pewność ze to akurat ta religia jest prawdziwa a nie jakaś inna jest przecież ponad 100 większych Religi na świecie . Co do ludzi którzy wierza bo lepiej jest wierzyc , niż nie wierzyć to powiem wam że jak spotkacie się z waszym tym całym Bogiem on nie bedzie z tego zadowolony , a będzie wiedzieć bo wkońcu wie wszystko . . .
Zgłoś
jonek00 2010-01-12, 18:07 2
o matko, ludzie.... żebym ja miał wasze problemy...

Zgłoś
k................3 2010-01-12, 18:22
zauważyłem, że ostatnio sadisticu dużo takich moralizatorsko-edukacyjnych rzeczy. ale może to i dobrze, ktoś może wynieść z tej chorej strony coś dobrego i przydatnego w życiu
Zgłoś
riodoro1 2010-01-12, 18:26
kurwa piwo przez przypadek lvkas112
a propos, to mówienie że wierząc nie tracisz nic a nie wierząc tracisz możliwość że będzie dobrze jeżeli tam coś jest jest jak mówienie że "pierdolę bez sensu całe życie że moje poglądy są nic nie warte i w imię strachu mogę wyrzec się wszystkiego" a poza tym to mówienie tak jakby bóg nie wiedział że naprawdę ktoś nie wierzy, to jest po prostu głupie, wyzbywać się własnych poglądów i myślenia w imię strachu...
jestem ateistą i własnie rozmawiałem o tym z księdzem po kolędzie, na prawdę nie opowiadał takich głupot jak wy...

Zgłoś
fallout444 2010-01-12, 19:07 2
Heh...głębokie w chuj... Ja pierdole, śmiesznym jest jak niektórym ludziom przeszkadza to w jaki sposób inni postrzegają to i owo. Gdyby nasze mentalności zmieniły się na te ze średniowiecze to właśnie teraz by pewnie ateiści wysyłali krucjaty przeciwko wierzącym
Swoja drogą to ciekaw jestem, czemu ludzi twierdzący że w nic nie wierzą tak usilnie próbują innych pozbawiać wiary w sposób w który ewidentnie wskazuje na to że widzą w bogu materialne zagrożenie

Jestem wredny i się czepiam ale uwierzcie mi - to tylko dla waszego dobra.
Zgłoś
modrzej1988 2010-01-12, 19:08 1
Ja powiem tak ze swojej strony... nie wierzę w to całe gówno, które ktoś kiedyś nazwał religią... Ale to jest moje indywidualne odczucie więc jeżeli inni chcą w to wierzyć niech sobie wierzą, ale na litość czy niektórzy naprawdę muszą na siłę wmawiać całemu światu, że człowiek został stworzony przez Boga... Jeżeli tak uważają to niech tak im będzie, ale wszelkich fanatycznych katolików proszę, żeby nie wmawiali na siłę swoich racji. To samo tyczy się osób twardo stąpających po ziemi i opierających swoje poglądy i przekonania jedynie na dotychczasowej nauce. Katolikom (mówię tutaj o tych, dla których Biblia i Kościół to jedyne okno na świat) nie wytłumaczy się (nawet opierając o dowody) powstania człowieka na drodze ewolucji... Niestety moherkowe łby już tak mają... Chociaż i w młodym pokoleniu trafiają się nawiedzone jednostki... nie mniej jednak z młodych pokoleń już coraz mniej osób pędzi w każdą niedzielę i święta do kościółka posłuchać nawiedzonego księdza...
Takie moje zdanie... nie krytykuję tutaj katolików (chociaż z przymusu sam nim jestem) za to, że chcą wierzyć, tylko za to, że na siłę próbują zniszczyć to, co odkrywa nauka... Jak by naprawdę tak trudno było pojąć, że poza tym ich Bogiem jest jeszcze dookoła nich realny, namacalny, podążający przed siebie świat.... AMEN!!!!!
Zgłoś
b................t 2010-01-12, 19:25 1
przeciez kosciol nie zaprzecza historii ewolucji ani ogolnie nauki
kosciol jedynie rozdziela ja na sfere duchowa i sfere materialna

tak wiec sory ziom, ale wlasnie twoje rozwazania stracily logiczna podstawe
Zgłoś
loras 2010-01-12, 20:13 1
Niech mi ktoś wierzący wytłumaczy tylko, dlaczego kanon Biblii został zatwierdzony dopiero na soborze trydenckim, bodaj w XVI w., i jakie były kryteria wyboru dla tekstów, aby mogły znaleźć się w kanonie?

wolnyateista.pl/index.php
Zgłoś
b................t 2010-01-12, 20:28
loras powiem ci, ze to jest dosc ciekawa kwestia, ale niestety nie znam na tyle dobrze historii, zeby kogos na ten temat pouczac. w okol biblii jest wiele niejasnosci, dlatego wczesniej pisalem, zeby nie podejmowac sie interpretacji jesli nie ma sie wystarczajacej wiedzy na ten temat. np wiedziales, ze po aramejsku "chodzic po wodzie" pisze sie dokladnie tak samo jak "chodzic przy wodzie" ?

inna sprawa, ze tekst biblii zostal juz kilka razy w historii zmieniany.
jednak fundamentalne dogmaty zawsze pozostaly nieruszone (o ile sie orientuje)

chociaz jak dla mnie to, ze biblia zostala zatwierdzona w XVI wieku wcale nie umniejsza jej znaczenia
Zgłoś
q................6 2010-01-12, 20:44
ok... zacznijmy tak...

po pierwsze jeśli film komuś się nie podobał to niech napisze i koniec...

po drugie film według mnie jest naprawdę dobry, jak na 8 minut przedstawia nawet za dużo kwestii

po trzecie nawet jeśli kiedyś okaże się, że bóg istnieje to według mnie nie będzie mi głupio
przyznać się do błędu, ale nigdy nikogo nie będę przepraszał za swoje poglądy

po czwarte jeśli człowiek naprawdę wierzący będzie to oglądał to nic nie zmieni to w jego rozumowaniu świata, a zawsze fajnie jest usłyszeć zdanie osoby o innych poglądach
przynajmniej dla mnie,

no i to na razie na tyle... przepraszam jeżeli gdzieś to było, przeczytałem tylko pierwszą stronę...
Zgłoś
loras 2010-01-12, 20:47
O 'chodzić przy wodzie' nie wiedziałem, ale tu akurat dużo zależy od przekładu, bo jest ich wiele, i nie w każdym to samo.
A dla mnie umniejsza przede wszystkim jej wiarygodność, bo nie wiem, na jakich zasadach jedne rzeczy się w niej znalazły, a inne nie. Przypomina mi to trochę propagandowe działanie. Coś w stylu 'te księgi mogą być w kanonie, bo podpinają się pod teorie głoszone przez nas'.

wolnyateista.pl/index.php
Zgłoś
fallout444 2010-01-12, 20:56
Cytat:

nie krytykuję tutaj katolików (chociaż z przymusu sam nim jestem

Rada : Mając jaja powiedzieć to swoim rodzicom, zwłaszcza w tym wieku, będziesz mógł z powodzeniem i czystym sumieniem pisać na forach o jakichkolwiek wierzeniach jak o "gównie".
Wiara w wyższe siły była zawsze i zawsze będzie, to podstawa duchowego rozwoju człowieka w każdym miejscu na świecie i dzięki temu istniejemy. Nawet jeśli to miałby być strach przed piorunem to i tak sprawiał że byliśmy w jakiś sposób lepsi, była jakaś wyższa siła przed którą nie moglibyśmy ukryć swoich złych poczynań. Sądy wymyślono później. Poza tym to chyba 60% spuścizny kulturowych wszystkich cywilizacji. Nawet nie wierząc w żadne bóstwa nie można jej ignorować.

Jestem wredny i się czepiam ale uwierzcie mi - to tylko dla waszego dobra.
Zgłoś
P................e 2010-01-12, 21:05
lvkas112 napisał/a:

a teoria dojenia z kasy powstala dzieki takim ludziom jak aran. jałmużna nie jest przymusowa

Jałmużna nie jest przymusowa , bo jest Konkordat opłacany z kieszeni Polskich podatników.

gupia_mapla napisał/a:

Stary Testament to przede wszystkim przenośnie. Każdy wie, że na początku nie byli Adam i Ewa, od razu uformowani jako homo sapiens. Opowieść o Adamie i Ewie i o tym, że Bóg stworzył świat w 7 dni to przenośnia (jako że czas dla Boga jest niczym). Te 7 dni to miliardy lat ewolucji człowieka, zwierząt, naszej planety. Stary Testament był pisanydla ludzi prostych ( Wiadomo, grubo przed naszą erą), tak, żeby zrozumieli o co w tym chodzi...

Od tego miejsca co pogrubiłem, w średniowieczu za takie coś to dostałbyś eksomunikę, zostałbyś okrzyknięty Heretykiem i do tego byłbyś spalony na stosie. Watykanowi z łatwością idzie zmienianie intepretacji Biblii (Jakoś do 2 Wojny Światowej mówili 7 dni i chuj )
Zaletą XX wieku było to że nastąpił skok cywilizacyjny oraz edukacyjny oraz nauczyli społeczeństwo czytać, i logicznie myśleć. Bo po 2 wojnie światowej kościół nagle zaczął gwałtownie zmieniać swój światopogląd, i co kiedyś twardo pisało 7 dni i chuj, teraz mówią na to przenośnia.

gupia_mapla napisał/a:

Każdy wie, że na początku nie byli Adam i Ewa, od razu uformowani jako homo sapiens.

Dziwne, z tego co wiem Watykan twierdzi co innego, a obrazki w Biblii (którą dostałem na komunię z 13 lat temu) pokazują Adama i Ewę jako normalnych ludzi.

loras napisał/a:

A dla mnie umniejsza przede wszystkim jej wiarygodność, bo nie wiem, na jakich zasadach jedne rzeczy się w niej znalazły, a inne nie. Przypomina mi to trochę propagandowe działanie. Coś w stylu 'te księgi mogą być w kanonie, bo podpinają się pod teorie głoszone przez nas'.

W średniowieczu władza miała monopol na rząd dusz bo po prostu wiadomo że wyedukowani ludzie (wtedy księża oraz władza) poprzez swoje gadki, oraz niewyjaśnione cuda, potrafili kontrolować tłum. Wybrali do tego jakieś artykuły do Bibli, ktore w obecnych czasach w bibliotece znalazłyby się w dziale Fantasy. I jakoś tak się rozkręciło
Zgłoś
luki24 2010-01-12, 21:25
Wiara została po to wymyślona żeby kontrolować ludzi i zbijać na tym kase. Ludzie wierzący to naiwniacy dający się oszukiwać, okradać i wpędzać w poczucie winy z powodu jakiś tam grzechów. Wogole po co mam sobie narzucać jakiś styl życia? Żyje swoim życiem i nie potrzebuje wcześnie rano w niedziele wstawać do kościoła i pozbywać się kilku złotych, które mógłbym przeznaczyć na swoje potrzeby. Np kupić chleb albo lepsza wędline. Z nieba kurwa szynka nie leci!

jebać, karać, nie wyróżniać
Zgłoś
wexors 2010-01-12, 21:26
Przy okazji rozmowy - Jesli ktoś uważa że mu sie w szkole narzuca wiare i nakaz chodzenia na religie może spokojnie na nią nie przychodzić w razie problemów podać szkołę do trybunału konstytucyjnego.

Ja jestem sceptycznie nastawiony do tego czy Bóg z Biblii istnieje w jakąś siłę wyższą jednak wierze bo za dużo przypadków na tym świecie i skądś ten cholerny pierwszy atom się wziąć musiał. Niestety jednak polityka kościoła do mnie nie przemawia, za wszystko trzeba płacić. Nawet za pogrzeb ;/ (chyba wole być skremowany) i te ogromne kościoły, Watykan przecież to osobne państwo. I po cholerę to komu jak przecież w Biblii jest napisane że bóg jest wszędzie i że chociaż 2 osoby się modlą tam i on będzie, skoro tak to po co te kościoły jakby nie można byłoby się kulturalnie z rodziną w domu pomodlić?? I ogólnie założenia katolicyzmu są bez sensu, bo według nich nie jest ważne jak dobrym byłeś człowiekiem czy uratowałeś setki żyć pracowałeś w wolontariacie to wystarczy że nie wierzysz w tego boga co trzeba i pizdziet lądujesz w piekle razem ze wszystkimi znajomymi. Przynajmniej na brak towarzystwa nie będzie co narzekać
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów