18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 21:44
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 18:50
Pierwsza zima kierowcy!
krzycho109zgl • 2013-07-20, 21:27
Taki tam mały fail podczas mojej pierwszej zimy jako kierowcy. Na początku zaznacze, ze jechalem sam i nie bylo innych uzytkownikow na drodze.
Troche za dużo hand brake'a z niewiedzą, ze zakręt jest troche dalej wyprowadzony. Na moje nieszczescie samochod nie wsunał sie jak to zazwyczaj bywa pod katem do rowu tylko wpadl do niego rownolegle. UCZYMY SIE NA BLEDACH. Szkoda tylko, że wlasnych.

p.s. na samochod zarobiłem sam, wiec darujcie sobie komenty o krzywdzie dla rodziców.
Uszkodzenia nie okazaly sie wcale takie straszne po wyciągnieciu z rowu przez ciągnik z turem. Żaluje, ze nie mam akcji wyciagania bo bylo z tym troche ,,zabawy" w tak glebokim rowie by bardziej mojej srebrnej strzaly nie uszkodzic Droga byla asfaltowa, ale jak to bywa na okolicznych wioskach cala pokryta lodem.
Zgłoś
forshow 2013-07-20, 23:06 2
hmm..... do takich akcji to raczej autko RWD - jakaś bet'ka, omega, scorpio a nawet polonez... nie musi być drogie bo kilka rozwalisz zanim się nauczysz "zamiatać kuperkiem" - nie obrażam Cię, że nie potrafisz jeździć, tylko to tak jak z rowerem - kilka razy trzeba się wy.ebać żeby zrozumieć fizykę maszyny.
Jeśli już chcesz polatać przednionapędowym wozidłem to pierw poucz się jazdy "dwojką" - prawa noga jednocześnie kontroluje gaz i hamulec w tym samym czasie, taka moja mała podpowiedź.
Szerokości!

Nie ma wyjścia? To sobie je stwórz...
Zgłoś
d................t 2013-07-20, 23:56 2
@forshow

Również szerokości
Jak chłopak ma zacięcie, od niedawna prawo jazdy i pierwsze auto - to cokolwiek będzie dawać frajdę.
Cięzko oczekiwać podczas pierwszej zimy zabawy z hamulcem i piętą w gazie. Swoją drogą frajda z RWD i FWD to jak dzień i noc, ale nawet w FWD można nauczyć się czegoś zwanego kontrą i ogólnej kontroli nad autem, wyczucia pedału gazu, hamulca, fizyki rządzącej pojazdem w poślizgu. Oczywiście zgodzę się, tylny napęd to zupełnie inne zachowania. Chodzi mi o to, że większość aut to przednionapędówki, nie każdego stać na RWD do zabawy. Jeśłi ktoś chce, to FWD nauczy go podstawowych zachowań - które potrzebne są, kiedy chcemy odrobiny frajdy z jazdy. A jeśli ktoś mając tylko FWD chciał je ogarnąć, mając z tego frajdę - łatwiej będzie mu doświadczyć przyjemności płynącej z tylnego napędu
Zgłoś
SharpSe 2013-07-21, 0:24
A slome wydlubales z blotnikow? Takie manewry tylko na torze. Zapisz sie do najblizszczego AutoMKlubu i sobie poszalej. Inaczej to tylko stwarzasz grozne sytuacje na drodze. Wiem ze to wiocha i "nikt tamtendy nie chodi". Posluchaj rady i tyle.
Zgłoś
kierownikmasarni 2013-07-21, 0:56
Bo ręczny się ciągnie do góry a nie obciąga gimbusie.
Zgłoś
Młynarz2033 2013-07-21, 1:31 2
@Cirakazz Bolid młodych wieśniaków jeszcze gorszy od wieśwagena ....
Zgłoś
Jason-X 2013-07-21, 10:21 1
jak sie ni wywrócisz to sie ni naucys !!! hej!

a i takim golfem da się fajnie w zakręt wejść bokiem tylko trzeba umieć ... sam takiego miałem kiedyś i mu wajchy nie żałowałem ...
Zgłoś
ossasi 2013-07-21, 11:55
Król i królowa polskiej wsi, golf i passat tdi ;]
Zgłoś
PanBóg 2013-07-21, 12:09 1
Golf, śnieg, ręczny - wszystko się zgadza
Zgłoś
forshow 2013-07-21, 12:10 1
@ deliriumpermanent:

Ja sobie zdaję sprawę, że pierwsze wozidło to byle jakie i morda się cieszy z samego faktu jazdy, niekoniecznie bokiem.
Sam na codzień latam przednionapędowym turlakiem, a w weekendy/nocą RWD.
Faktycznie, to zupełnie inna fizyka pojazdów ale osobiście uważam, że tylni napęd znacznie "agresywniej" traci kontrolę i koła uślizgują się bardziej "nerwowo" niż FWD - jeśli ktoś nauczy się utrzymać na drodze w sytuacji awaryjnej (poślizg przypadkowy - niekontrolowany) to przednionapędowcem jazda czy to dla popisu i dymu, czy "w razie W" będzie znacznie prostsza
Oczywiście mówię o trakcji w przypadku pojazdów seryjnych, a nie przygotowanych do ekstremalnie szybkiego skrętu jak to ma miejsce w przypadku "driftowozów".

@ HiHtitmamnan:
Widać kolego, że pojęcie o jeździe masz tylko z hulajnogi lub roweru skoro uważasz, że tylko debil na ręcznym hamuje.
Nomen-omen - w przypadku nawet zawodowego driftu w lidze światowej często właśnie ślizg zapoczątkowany jest za pomocą hamulca ręcznego (zwykle hydrauliczny - szybszy i lepszy), szczególnie w przypadku kiedy z ciasnej prostej wpadasz w rozszerzający się łuk - dodatkowo techniak ta to dosłownie podstawa ślizgania czy to w przypadku driftu czy powerslide'ingu... Poczytaj o technikach, dopiero wtedy się wypowiedz. Druga sprawa - nie obrażaj kogoś kto UCZY się śmigać bokiem... dla Ciebie może być to śmieszne i zbędne, lecz kiedy wpadaniesz w nikontrolowany poślizg np. na płytkiej nawet kałuży, gwarantuję Ci ze Ciebie to sparaliżuje i zaliczysz brutalne "kiss the wall", a kolega z golfa ma znacznie większą szansę na kontrę i "ucieczkę" z tej sytuacji.

Zgłoś
wegsona 2013-07-21, 12:12 7
VW Golf 3, czemu mnie to nie dziwi? ;]
Zgłoś
soldi1 2013-07-21, 12:18
Pamietaj, ze piłowanie golfa na recznym to nie drift...
Zgłoś
nitrox89 2013-07-21, 12:18
forshow napisał/a:

Jeśli już chcesz polatać przednionapędowym wozidłem to pierw poucz się jazdy "dwojką" - prawa noga jednocześnie kontroluje gaz i hamulec w tym samym czasie, taka moja mała podpowiedź.

Jak zrobisz tak w TDI'ku to stawiam Ci piwo. Kumaci wiedzą o co chodzi
Zgłoś
icac 2013-07-21, 12:20 1
@deliriumpermanent

Nie każdego stać na RWD? Pewnie ten golf kosztuje więcej niż np. Ford Sierra - tak dla najbliższego przykładu - którym przelatałem całą zimę, a kosztował 2200zł z pełnym bakiem . No pewnie, że się wyjebałem. Nie raz, ani nie dwa - bo dwa to co najwyżej zderzaki zużyłem. Ale na szczęście po górskich drogach w lesie nie ma rowów, tylko bandy 2x3m ze śniegu
Zgłoś
forshow 2013-07-21, 12:25
@ nitrox89:
...nie da się? Być może, nie jestem znawcą jazdy sportowej w przypadku TDI, JTD, CDI, CRDI czy czegokolwiek zasilanego ropą.
To chyba dlatego, że jednak do sportu jak i na codzień preferuję jednostki zasilane etyliną, a szczególnie wspomagane turbo.
Uważam, że diesel jest fajny w długie trasy, oraz jako wół roboczy jak się wozi towar czy ma sporą rodzinkę.
Wiadomo ile ludzi, tyle opinii - dlatego unikam dalszej polemiki bo wtedy dochodzi jedynie do hejtingu.

btw. piwa nie pije, wódka only.

Zgłoś
viper46820 2013-07-21, 12:26 5
A to ja też coś wrzucę od siebie

Efekty nauki jazdy z tatą, prawko zrobiłem w lutym tego roku więc dopiero zacząłem jeździć. Śnieg zamortyzował wjazd do rowu, z samochodem nic się nie stało, z nami również w porządku, więc nie będzie nic na harda
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów