"W imię nauki będziemy walić młotem w cukier". Lepiej bym tego nie ujął
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 18:08
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 5:23
SCIFUN jest spoko, nie to co reszta debili na youtube w tym jego brat.
jeszcze lepszy jest jak by dodał nadmanganian potasu, wtedy kamera z nokii 3310 by starczyła
Eee tam znam naukowców co badali zawartość cukru w cukrze.
Kurde, koleś mówi często różne, fajne i ciekawe rzeczy ale ten szczękościsk mnie zawsze rozprasza :/
Po moim bimbrze lepiej świeci w oczach
Mój profesor chemii nieorganicznej twierdzi że to raczej rozpraszanie energii pękających wiązań wodorowych mających swój wkład w energię sieci krystalicznej. Energia ta odpowiada zakresowi światła widzialnego.
Monek-Pokemonek napisał/a:
Kurde, koleś mówi często różne, fajne i ciekawe rzeczy ale ten szczękościsk mnie zawsze rozprasza :/
Nażarł się piguł za łebka i tak mu zostało
Weźcie sobie rolkę zwykłej taśmy samoprzylepnej, takiej biurowej tyou "scotch". Odlepiajcie ją z rolki w zupełnych ciemnościach. W miejscu, w którym taśma traci kontakt z poprzednim zwojem zobaczycie delikatne rozbłyski. Mechanizm tego zjawiska nie został do końca wyjaśniony, wiadomo jednak, że odpowiada za niego zjawisko zwane kwantowym tunelowaniem. Tak, drodzy sadole. W momencie rozdzielania warstw taśmy wytwarza się pomiędzy nimi różnica potencjałów i kiedy znajdą się one w pewnej od siebie odległości elektrony "przeskakują" pomiędzy tymi powierzchniami. Nie robią tego jednak zwyczajnie "rozpychając się" pomiędzy atomami powietrza, tylko właśnie zgodnie z mechanizmem tunelowania kwantowego. Efektem tego jest emisja kwantu światła, który można zaobserwować gołym okiem.
Dalczego tak się dzieje... w sumie jeszcze dokładnie nie wiadomo. Okazuje się, że banalne akcesoria potrafią dostarczyć twardy orzech do zgryzienia.
Dalczego tak się dzieje... w sumie jeszcze dokładnie nie wiadomo. Okazuje się, że banalne akcesoria potrafią dostarczyć twardy orzech do zgryzienia.
3:08 koles jeszcze nie uderzył młotem w cukier, a ten sie juz zaświecił. To dowód na to, ze cukier swieci sie w momencie wyczucia zagrozenia. Owned
i (dot) imgur (dot com) /oX0lODj (dot) png
i (dot) imgur (dot com) /oX0lODj (dot) png
- Światło idziesz poświecić?
- Co Ty, deszcz pada.
- A co Ty z cukru jesteś?
Ba dum tss
Some say we'll see Armageddon soon.
- Co Ty, deszcz pada.
- A co Ty z cukru jesteś?
Ba dum tss
Cytat:
Loaloa pedale wypadałoby tylko dodać, że przy okazji wykonywania twojego eksperymentu spora część promieniowania będzie w zakresie promieni X.
A prawda, prawda. Tylko, że ilość tego promieniowania jest o rzędy wielkości mniejsza od tego, co każdego dnia otrzymuje człowiek z samych tylko źródeł naturalnych. Gdyby było inaczej tacy na przykład pakowacze w fabrykach masowo zapadaliby na chorobę popromienną.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów